اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

فارس من

استنکاف مسؤولان بانک از پاسخ‌گویی| در نشست مال‌باختگان «مهر اقتصاد» با هیأت‌مدیره «سپه» چه گذشت؟

صدها هزار سهامدار حقیقی به مفت‌فروشی اموال بانک «مهر اقتصاد» معترضند. در این گزارش بررسی کردیم چرا بانک سپه باید پاسخ‌گوی ضرر و زیان آنها باشد.

استنکاف مسؤولان بانک از پاسخ‌گویی| در نشست مال‌باختگان «مهر اقتصاد» با هیأت‌مدیره «سپه» چه گذشت؟

گروه فارس من خبرگزاری فارس-حمیدرضاعسگری‌مزین؛ کمپین سهامداران «مهر اقتصاد» در فارس من ۱۰هزار امضا دارد؛ سهامدارانی که بخاطر ارزش‌گذاری غیرمنصفانه اموال‌شان توسط دولت معترضند. برآوردی که درنهایت بالغ بر ۵۰ هزار میلیارد تومان از دارایی‌های این بانک را نادیده گرفت. دارایی‌ها پس از ادغام در اختیار بانک دولتی سپه است. زیان‌دیدگان مهر اقتصاد برای همین پیگیر مطالبات‌شان از این بانک هستند. اما واکنش مسؤلین سپه چیست؟

 

یک کمپین با ۱۰هزار امضا؛ مهر اقتصاد روز ادغام چقدر ارزش داشت؟

ده‌ هزار امضای کمپین سهام‌داران مهر اقتصاد به نیابت از صد و هشتاد هزار نفر است؛ ۱۸۰هزار سهامدار عمدتاً از مستضعفین جامعه، پابرهنه‌ها. کسانی که در ماجرای ادغام بانک‌های نیروهای مسلح در بانک سپه معترضند. این‌که اموال مرغوب آنها را بانک دولتی با کدام مجوز طبق چه قانونی به ثمن بخس تصاحب کرده است؟ اموالی که با یک حساب سرانگشتی زمان ادغام بالغ بر ۷۰هزار میلیارد تومان ارزش داشت.

بانک مهر اقتصاد علاوه بر صدها ملک و ساختمان سراسر کشور، سهام‌دار نمادهای ارزنده بورسی هم بود. ارزش این اموال با یک حساب سرانگشتی در تاریخ ادغام با مراجعه به تابلوی بازار سرمایه روشن است. برای اطلاعات بیشتر در این‌باره و ریز محاسبات مرتبط با دارایی‌های سهامداران این گزارش را بخوانید.


بانک مهر اقتصاد روز ادغام (۱۲/۳/۹۹) دست‌کم هفتاد هزار میلیارد تومان ارزش داشت. اما دولت همه اموال را تنها با ۱۵هزار میلیارد تومان تصاحب کرد. دارایی‌های یک بانک معتبر و خوش‌سابقه که میلیون‌ها مشتری فعال در سراسر کشور داشت. بعلاوه صد و هشتاد هزار سهامدار حقیقی؛ چه کسی پاسخگوی زیان و ضرر آنهاست؟

 

درباره شیوه‌نامه ۳۱بندی؛ چرا بانک سپه باید پاسخگو باشد؟

شیوه‌نامه ۳۱بندی ادغام؛ شیوه‌نامه‌ای که چند و چون پیوست ۵ بانک وابسته به نیروهای مسلح در بانک دولتی سپه را توضیح می‌داد.در این شیوه‌نامه به‌روشنی از لزوم تسویه‌حساب با سهام‌داران حقیقی یا حقوقی بانک‌های نیروهای مسلح سخن رفته است. هم‌چنین کیفیت ارزش‌گذاری اموال و فاصله میان ارزش‌گذاری تا برگزاری مجمع را حداکثر چهار ماه تعیین کرده است. در حالی که عملاً پانزده ماه! میان این دو اتفاق فاصله افتاده است.

مجری دستورالعمل ۳۱بندی «بانک سپه» است. بعلاوه مدیرعامل سپه یکی از اعضای کمیته چهار نفری ادغام بانک‌های نیروهای مسلح است. کمیته‌ای که باحضور نماینده وزارت اقتصاد، بانک مرکزی، بانک سپه و ستاد کل شکل گرفت. متن نهایی تفاهم ۳۱بندی دولت و نیروهای مسلح نیز در همین کمیته به‌رشته تحریر درآمد. معمولاً معمارنژاد معاون وزیر اقتصاد، حنیفی معاون نظارت بانک مرکزی و چغازردی مدیرعامل بانک سپه در این جلسات حضور داشتند.

 

از همه مهم‌تر این‌که امروز اموال و دارایی‌های بانک‌های ن.م. متعلق به بانک سپه است. به‌لطف این ادغام حالا سپه بزرگ‌ترین بانک ایرانی است؛ با بیشترین نقدینگی در کشور. سپه در واقع برنده اصلی ماجرا است. بانکی که توانست اموال مرغوب بانک‌های ن.م. را به ثمن بخس تصاحب کرده و عملاً با دور زدن شیوه‌نامه ۳۱ بندی به بزرگ‌ترین بانک کشور تبدیل شود.

البته که وظیفه بانک سپه جبران ضرر و زیان‌ها است؛ مطابق بدیهی‌ترین قوانین و شیوه‌نامه 31بندی این بانک موظف به تسویه‌حساب کامل با سهامداران مهر اقتصاد است. موضوعی که مورد پذیرش بانک مرکزی نیز هست؛ عبدالناصر همتی در این‌باره می‌گوید: «این بانک‌ها دارایی‌ها و املاکی دارند که باید ارزیابی شود. برخی سهام‌داران انتقاداتی دارند. دوستان بانک سپه بررسی کنند، اگر حقی از کسی ضایع شده، حل شود.»


سپه در پیشانی انتقادات است؛ انتقادات ۱۸۰ هزار سهامداری که بدیهی‌ترین حقوق شهروندی را مطالبه می‌کنند.

 

در جلسه مشترک سهامداران و مسؤلان بانک سپه چه گذشت؟

مطالبه سهام‌داران کاملاً به‌جا است. یک بانک دولتی حق ندارد اموال آنها را به هر قیمتی که دوست داشت، تصاحب کند. شیوه‌نامه ۳۱بندی ادغام نیز روی این مطلب صراحت داشت. شیوه‌نامه‌ای که به‌روشنی از ارزش‌گذاری منصفانه و تسویه‌حساب کامل با همه سهامداران سخن می‌گفت. برای همین نمایندگان کمپین معترضین روزهای گذشته یک جلسه مفصل با مسؤلان این بانک برگزار کردند. محل برگزاری جلسه ساختمان نگین سپه بود.

روسای سابق بانک سپه؛ سالن جلسات ساختمان نگین

جمعی از مسؤلین و اعضای هیأت‌مدیره این بانک در جلسه حضور داشتند؛ چغازردی مدیرعامل بانک اما از حضور در میان سهام‌داران استنکاف کرد. در این نشست نمایندگان کمپین ضمن بیان رئوس انتقادات و استنادات قانونی، مطالبات سهام‌داران را مطرح کردند. خبرگزاری فارس به‌رسم امانت از انتشار مشروح مذاکرات صورت‌گرفته نیز اسامی نمایندگان شرکت‌کننده طرفین در این نشست معذور است. در ادامه تنها بخش‌های از اظهارات نمایندگان کمپین را ملاحظه می‌کنید:

 

یکی از سهامداران که خواست نامش فاش نشود، با یادآوری مسؤلیت‌های قانونی بانک سپه در قبال سهام‌‌داران گفت: «اولاً که شما یک عضو از هیأت چهار نفره ادغام هستید. هیأتی که عملاً تنظیم‌کننده شیوه‌نامه ۳۱بندی بود. بعلاوه طبق همان شیوه‌نامه بانک سپه «مجری» ادغام بانک‌های نیروهای مسلح است. وظیفه مجری اجرای درست قانون است؛ مع‌الاسف اما تخلفات فراوانی در فرایند صورت‌گرفته برای ادغام مهر اقتصاد دیده می‌شود.»

 

وی در ادامه افزود: «بنابراین توجیه شما مبنی بر اینکه بانک سپه مسؤلیتی در قبال شیوه ادغام ندارد، مورد پذیرش نیست. حتی اگر فرضاً دستوری پشت‌پرده برای تخطی از شیوه‌نامه 31بندی از مقامات بالای دولت وجود داشت، شما بعنوان مجری نباید اطاعت می‌کردید. من به‌جای شما بودم هیچ‌گاه صورت‌جلسه‌ای را که مایه ستم به ۱۸۰هزار سهام‌دار رنج‌کشیده باشد را امضا نمی‌کردم. گیرم دستور آمد خود را درون چاه بیانداز! می‌اندازید؟!»

 

یکی دیگر از نمایندگان کمپین با اشاره به صد و هشتاد هزار سهامدار عمدتاً مُعسر مهر اقتصاد خطاب به مسؤلین سپه گفت: «خیلی از این بچه‌ها ناتوانند؛ ندارند. آنقدر که برای یک دکتر رفتن، منتظر پرداخت یارانه ۴۵هزار تومانی هستند! آنها سال‌ها پیش با هزار امید و آرزو با کمترین مبالغ پذیره‌نویسی سهام بانک مهر اقتصاد را تأسیس کردند. حتماً رسیدگی شما و پرداخت به‌موقع حق و حقوق آنها مایه عاقبت‌ به‌خیری است. چرا بانک سپه گزارشی از اشکالاتی که حین اجرای مأموریت پیش آمد، به مسؤلین ارائه نمی‌کند؟ پاسخ روشن است؛ چون پیروز نهایی ادغام بانک سپه است!»

 

توپ حالا در زمین دولت است.  باید منتظر ماند و دید در واپسین روزهای تدبیر و امید آیا آنها اقدام مؤثری برای پرداخت مطالبات سهام‌داران مهر اقتصاد انجام خواهند داد؟

انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول