اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

اقتصادی  /  کشاورزی و امور دام

ارز 4200 تومانی عامل رانت و فساد در بخش نهاده/خوراک دام به دامدار خرد نمی رسد

رئیس شورای تامین کنندگان دام کشور حذف ا رز 4200 تومانی را به نفع بخش تولید کشور اعلام کردو گفت: حداقل رانت ها و فسادهایی که امروزه مانع رسیدن نهاده به دامداران خرد می شود برچیده خواهد شد.

ارز 4200  تومانی عامل  رانت و فساد در بخش نهاده/خوراک دام به دامدار خرد نمی رسد

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، پس از آخرین باری که قیمت گوشت در دو سال گذشته به صورت کاملا جهشی و غیر منطقی افزایش یافت قیمت ها بر نگشت و همچنان در سقف مانده است از سوی دیگر مسوولان داخلی تاکید دارند که تولید مازاد در کشور وجود دارد و  حتی نیاز به واردات هم نیست. این نقض قانون عرضه و تقاضا است که سالهاست به عنوان پاشنه آشیل علم ا قتصاد به حساب می آید.

از سوی دیگر اخیرا مجلس طرحی را مطرح کرده که ارز 4200 تومانی از سال آینده از بوده دولت حذف می شود از آنجایی که سالانه بیش از 4.5 میلیارد دلار ارز برای خوراک دام و طیور وبیش از 10 میلیاد دلار برای واردات نهاده های کشاورزی وارد می شود بازخورد این تصمیم برای بخش کشاورزی و دامی کشور بسیار مهم است.

درباره مسائل مهم بخش دام کشور به ویژه پارادوکس عرضه و قیمت گوشت و نیز تبعات احتمالی حذف ارز 4200 تومانی با منصور پوریان رئیس شورای تامین کنندگان دام کشور به گفت و گو نشستیم:

فارس: شما بارها  گفتید که تولید دام در کشور بیش از نیاز است اما واقعیت این است که قیمت گوشت گران است و این پارادوکس عجیبی است که قانون قدیمی عرضه و تقاضا را زیر سوال می برد؟

پوریان: اگر دو مولفه دلالی و واسطه گری و نیز بالا بودن بی حساب و کتاب قیمت نهاده های دامی اصلاح شود قیمت گوشت هم در بازار از این قانون قدیمی عرضه و تقاضا تبعیت خواهد کرد. در حال حاضر دام تا رسیدن به کشتار گاه چندین دست می چرخد و از کشتارگاه هم تا رسیدن به دست مصرف کننده اتفاقاتی می افتد که قیمت را بالا می برد از سوی دیگر قیمت نهاده ها هم آنقدر گران است که هزینه های تولید را افزایش داده است.

فارس: منظورتان از واسطه گری و دلالی چیست؟ در کدام بخش ها دلالی قیمت ها را بالا می برد؟

پوریان: دلالی از زمان خرید دام از دامدار شروع می شود و بعضی موقع تا رسیدن به کشتارگاه چندین دست می چرخد اگرچه شورای تامین دام اخیرا وارد شده تا این دلالی را کنترل کند و دام را مستقیم از دامدار می گیرد و به کشتارگاه  ارسال می کند اما این کار باید در سطح کشوری انجام شود.

نکته مهمتر اتفاقاتی است که در کشتارگاه و از آنجا تا رسیدن به دست مصرف کننده می افتد، است که بیشتر سوء استفاده گری و افزایش قیمت های غیرقانونی است که باعث می شود زمانی که گوشت دست مصرف کننده می رسد بسیار گرانتر باشد.

فارس: چگونه می توانید این مسئله را اثبات کنید؟

پوریان: قیمت دام زنده زمانی که از دامدار خریداری می شود بستگی به دام سبک یا سنگین 35 تا 45 هزار تومان است و بر اساس یک عرف قدیمی با این قیمت باید گوشت به قیمت 70 تا 90 هزار تومان به دست مصرف کننده برسد اما شاهد قیمت های گرانتر در بازار هستیم، قیمت های از 90 تا 140 هزار تومان در بازار است و این نشان می دهد که برخی در این وسط سودهای زیادی را به جیب می زنند که هیچوقت به جیب دامدار نمی رود و فقط وجهه تولید کننده را تخریب می کنند.

فارس: شما به موضوع ورود شورای تامین دام به خرید مستقیم دام زنده از دامدار با هدف حذف واسطه گری و دلالی اشاره کردید توضیح دهید که چگونه این کار را می کنید؟ تا چه اندازه موفق بودید و چه موانعی بر سر راهتان وجود دارد؟

پوریان: قراردادی با شرکت پشتیبانی امور دام کشور منعقد کردیم که مستقیم گوشت را برای ذخیره استراتژیک کشور به آنها تحویل می دهیم در فاز نخست 4 هزار تن گوشت دادیم، ما پول دامدار را نقد پرداخت می کنیم و بدون واسطه گوشت به شرکت پشتیبانی تحویل می د هیم.

این روش بسیار خوبی برای حذف واسطه ها است که دولت باید این سیستم را به صورت سراسری در کشور پیاده کند و اجازه جولان به دلالان و واسطه ها ر ا ندهد.

فارس: فاز دوم کار شما با شرکت پشتیبانی امور دام  چگونه است؟ آیا تغییراتی در اجرا وجود داشته است؟

پوریان: در فاز دوم شرکت پشتیبانی امور دام کشور به صورت ترکیبی خریداری می کند یعنی پول نقد و نهاده می دهد هر کیلو گوشت را 86 هزار تومان پول نقد به اضافه 5 کیلوگرم خوراک می دهد. اما واقعیت این است که این نهاده به دست ما نمی رسد یعنی در حقیقت فرایند طوری است که هیچوقت این نهاده به دست ما نمی رسد.

دلایل زیادی دارد نخست اینکه زمانی که از دامدار  خرد خریداری می کنی نهاده ای که بایدتعلق بگیرد اندک است و از فرایند سامانه بازارگاه که معمولا کار عمده می کنند به سختی تحویل داده می شود دوم اینکه بازارگاه اصرار دارد که حتما خود دامدار باشد در حالی که تک تک این دامداران خرد اصلا دسترسی به سیستم اینترنت و بازارگاه ندارند و در نهایت منجر به این می شود که این نهاده های که در ازای خرید گوشت باید بدهند به دامدار نمی رسد.

فارس: این نهاده در قبال بخشی از پول دامدار منظور شده است پس اگر به دامدار داده نمی شود این نهاده به جیب چه کسانی می رود؟

پوریان: سوال ما هم همین است که این نهاده به دامدار داده نمی شود یکی توضیح دهد که این نهاده کجاست اگر قرار باشد در فاز دوم هم 4000 هزار تن گوشت به شرکت پشتیبانی امور دام بفروشیم 20 هزار تن نهاده باید به دامدار بدهند و کسی اینها را شفاف به مردم نمی گوید.

فارس: شما راهکاری در این زمینه دارید؟

پوریان: پیشنهاد کردیم که به جای نهاده پول نقد آن را به دامدار بدهند که حداقل حقی از آنها ضایع نشود اما کسی توجهی نمی کند دولت باید بداند که تامین گوشت کشور روی دوش دامداری های سنتی می چرخد اما در حقیقت دامداران صنعتی از تسهیلات و مزایایی که برای این بخش منظور می شود منتقع می شوند اکنون هم دامداران سنتی تولیدات خود را برای ذخیره استراتژیک کشور تحویل می دهند اما از نهاده دولتی یا استفاده نمی توانند بکنند یا معدودی از آنها استفاده می کنند. دولت باید به جای این نهاده ای که دست دامدار به آن نمی رسد قیمت خرید را اصلاح کند که این کار قطعا در جهت حمایت از دامدار خواهد بود.

دولت گوشت را از دامدار 86 هزار تومان خریداری می کند اما قیمت در بازار 120 هزار تومان است یا قیمت بازار را کنترل کند یا حداقل خرید از دامدار را اصلاح کند.

دولت باید قدر این تولید را که واقعا در شرایط بحران علوفه و خوراک دام و طیور محقق شده را بداند، فکری به دلالی و واسطه گری بکند و اجازه ندهد این پدیده شوم ریشه تولید را بخشکاند در کنار این کار صنایع تبدیلی و  تکمیلی این حوزه را بهبود بخشد که در تمام دنیا زنجیره تولید باید کامل باشد و گرنه تولید به تنهایی نمی تواند کاری از پیش ببرد.در کشور ما هم برخی گرانی هایی که به رغم فراوانی تولید شاهد هستیم به دلیل تکمیل نبودن زنجیره های تولید است. 

کار بعدی دولت باید این باشد که ازتولید کننده حمایت کند؛ قیمت مصرف کننده را با  حذف هزینه های زاید کاهش دهد نه با خرید  پایین از تولید کننده.

فارس: نظر شما درباره حذف ارز 4200 تومانی از واردات نهاده ها چیست؟ آیا این اقدام می تواند به سود بخش تولید باشد؟

پوریان: حذف ارز 4200 تومانی قطعا به نفع بخش تولید است حداقل فایده اش این است رانت و فسادی که طی سالها با  پرداخت ارز 4200 تومانی ایجاد شده از بین خواهد رفت، مشکل تولید کشور همین رانت ها و فسادها است که با تصمیم گیری نادرست ایجاد شده است. با توجه به سودی که در این بخش وجود داشت توان و انرژی زیادی از سوی برخی بکار گرفته می شود که از این تفاوت قیمت ها سود ببرند بنابراین اهدافی که از این پرداخت ارز ترجیحی دنبال می شد، محقق نشد.

فارس: آیا حذف ارز 4200 تومانی قیمت نهاده ها و به تبع آن محصولات پروتئینی را در بازار افزایش نمی دهد؟

پوریان: فکر نمی کنم قیمت ها را افزایش بدهد چرا که قیمت ها به سقف خود رسیده است و به حد کافی افزایش یافته است.

فارس: آیا شما قول می دهید که با پس از حذف ارز 4200 تومانی قیمت ها را افزایش ندهید؟

پوریان: ما قیمت ها را افزایش نمی دهیم بلکه بر اساس قیمت تمام شده ای که دارد قیمت تعیین می کنیم و من معتقدم که با حذف ارز ترجیحی چون رانت و فساد از بین می رود و نیز فضای رقابتی برای دیگر وارد کنندگان غیر از وارد کنندگان انحصاری نهاده ایجاد می شود  قیمت خوراک دام و طیور بیش از این افزایش نخواهد یافت بنابراین قیمت محصولات پروتئینی مانند گوشت، مرغ و تخم مرغ نیز بیش از این رشد نمی کند.

انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول