اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

خراسان رضوی

انقلاب یک دهه‌هشتادی در هیات امنای مسجد / امام جماعت ۱۹ ساله‌ای که پای جوانان را به مسجد باز کرد

طلبه جوان دهه هشتادی با حضور خودجوش در کسوت عضو هیات امنای مسجد محله، انقلابی برپا کرد و امام جماعت ۱۹ ساله مسجد امام حسن مجتبی مشهد نیز سبب حضور جوانان در مسجد شد.

انقلاب یک دهه‌هشتادی در هیات امنای مسجد / امام جماعت ۱۹ ساله‌ای که پای جوانان را به مسجد باز کرد

به گزارش خبرگزاری فارس از خراسان رضوی، تنها حدود پنج درصد هیات امنای مساجد در خراسان رضوی زیر ۴۰ سال سن دارند این یعنی بیش از ۹۵ درصد اعضای هیات امنای مساجد در استان ما را غیرجوانان تشکیل داده‌اند اما از میان همین پنج درصد هم جوانانی دهه هشتادی در مساجد خراسان رضوی فعالیت دارند.

مهدی بهنام امام جماعت ۱۹ ساله و مسئول تعلیم و تربیت پایگاه بسیج مسجد امام حسن مجتبی در مشهد است و امیرحسین حسامی فیروزآبادی عضو ۱۹ ساله هیات امنا و امام جماعت مسجد امام جواد شهرستان چناران است.

بهنام در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در خصوص چرایی انتخاب طلبگی و امامت جماعت یک محله اینطور توضیح می‌دهد: از بچگی به طلبگی علاقه‌مند بودم، یکی از دلایل عمده‌ی این انتخاب هم پدر طلبه‌ام بود و وقتی من شش ساله بودم به رحمت خدا رفت برای همین تصمیم گرفتم ادامه دهنده راه پدرم باشم. علاوه بر این از کودکی در مراسمات مذهبی شرکت می‌کردم و همه این مسائل سبب شد به طلبگی علاقمند شوم و اکنون هم مشغول تحصیل در سطح دو حوزه علمیه هستم.

این طلبه جوان در خصوص چگونگی امام جماعت شدنش با بیان اینکه از کودکی در محله امیرآباد بزرگ شده‌ام و اهالی محله من را می‌شناسند، می‌گوید: یک روز یکی از امام جماعت‌های پیشین مسجد امام حسن مجتبی(ع) به من گفت اگر امروز فرصت داری برای نماز به مسجد برو چون برایم کاری پیش آمده و امروز نمی‌توانم نماز ظهر را در مسجد بخوانم من هم پذیرفتم و شش ماه بعد یکی از اعضای هیات امنای مسجد به من گفت امام جماعت مسجد قصد دارد از مشهد برود بیا و جایگزین او باش و اینگونه از ماه رمضان سه سال پیش تاکنون امام جماعت مسجد امام حسن مجتبی (ع) هستم.

وی بیان می‌کند: فعالیت پایگاه بسیج مسجد از گذشته گسترده‌تر و رابطه پایگاه با جوانان محله بیشتر شده است، جوانان در انجام فعالیت‌های فرهنگی، مذهبی و بسیج مسجد فعال‌تر از گذشته شدند و حضور بیشتری دارند اما به خاطر اینکه شاغل هستند ظهر نمی‌توانند به مسجد بیایند اما پنجشنبه‌ها حضور فعالی دارند و در این سال‌ها روی این مورد تمرکز کرده‌ایم.

بهنام که اغلب اوقات خود را با درس و بحث پر کرده است، در وقت نماز، جلسات هیات امنا و مراسمات مسجد هم در مسجد امام حسن مجتبی(ع) حضور فعال دارد.

وی با اشاره به بالا بودن سن هیات امنای مسجد امام حسن می‌گوید: جوانی به معنای زیر 30 سال در میان اعضای هیات امنا نداریم. قبلا همه اعضای هیات امنای مساجد بالای 60 سال سن داشتند که تغییر کرده‌اند الان هم اعضای هیات امنای مسجد ما از 30 تا 50 سال سن دارند.

این امام جماعت جوان با اشاره به حضور فعال جوانان در این مسجد خاطرنشان کرد: در شورای مرکزی بسیج، جوانان 20 الی 25 ساله فعالیت دارند.

وی توضیح می‌دهد: من تنها امام جماعت مسجد نیستم، برپایی نماز صبح و ظهر برعهده من است و امام جماعت شب که 38 سال سن دارد، برپایی نماز مغرب و عشا و کیفیت برگزاری برنامه‌های مسجد را عهده‌دار است من هم با او رفاقت و در مورد اغلب کارها و برنامه های مسجد همفکری می‌کنیم.

۳ عامل افزایش سن اعضای هیات امنای مساجد

بهنام در واکنش به بالا بودن سن اعضای هیات امنای در بسیاری از مساجد گفت: این مسئله متاسفانه عملکرد ضعیف برخی از ما را می‌رساند که باعث دوری جوانان از مسجد شدیم البته بخشی از آن مربوط به روحانیت است بخش عمده آن مربوط به تربیت ناصحیح است متاسفانه شاهدیم نوجوان زیادی در کوچه‌ و خیابان هستند اما به مسجد رغبتی ندارند مگر اینکه جشنی باشد.

وی با تاکید بر نقش هیات امنا و امام جماعت در جذب جوانان به مسجد می‌گوید: باید به جوانان روی خوش نشان دهند، در گذشته اصلا نمی‌شد هیات امنا به رفتار و کردار جوانان در مسجد ایراد نگیرند اما امروز این جوانان هستند که رغبتی به مسجد ندارند، یکی از راه‌های آن برقراری ارتباط موثر هیات امنا و امام جماعت با جوانان است.

این طلبه با یادآوری خاطرات تلخ و شیرین امام جماعت شدنش در سه سال پیش و رفتار جوانان و نوجوانان ناآشنا با فضای طلبگی، بر مدارا کردن و رفتار پسندیده با جوانان تاکید می‌کند و معتقد است این کار در دراز مدت تاثیر مثبتی دارد.

بهنام معتقد است تحول در مدیریت مساجد نیازمند این است که با هیات امنا صحبت شود و اهمیت حضور جوانان و پتانسیل نسل جوان برای آنها توضیح داده شود تا قبول کنند نسل جوان هم می تواند پای کار باشد.

وی ادامه می‌دهد: در بسیاری از فعالیت‌های مسجد امام حسن مجتبی از حضور جوانان استفاده می‌شود و این جوانان در فعالیت‌های مختلف مسجد حتی از اعضای هیات امنا هم حضور فعال‌تری دارند اما عضو هیات امنا نیستند با این حال باید برای حضور جوانان در هیات امنا، با هیات امنای مسجد و امام جماعت نماز مغرب و عشا صحبت و بررسی کنیم.

تشویق به مسجد و ارائه تصویری مناسب از روحانیت

امام جماعت مسجد امام حسن مجتبی(ع) با تشریح دو نکته ظریف در جذب نوجوانان به مسجد تاکید می‌کند: اولین مسئله این است که خانواده، کودک خود را به مسجد رفتن تشویق کند، مورد دوم هم به خانواده برمی‌گردد که فرزندان خود را به گونه‌ای تربیت نکنند که از روحانیت زده شود چون روحانیت راس مسجد است. بسیاری از جوانان به خاطر یک حرکت و یک رفتار روحانی مسجد، مسجد رفتن را کنار می‌گذارند نه اینکه بگویند ما به این مسجد نمی‌رویم بلکه کلا از مسجد دور می‌شوند. این دو لازم است چون کودک و نوجوان هم باید به مسجد تشویق شوند و هم از روحانیت تصویر خوبی داشته باشند.

بهنام یادآور می‌شود: متاسفانه دشمنان فکرهایی در سر دارند، ما نفوذ را در بسیاری از جاها جدی نگرفتیم یکی از آنها حوزه علمیه است که از زمان ماجرای معروف میرزای قمی و جنبش تنباکو، خود میرزای قمی گفت دشمن قدرت نفوذ علما را فهمید و از این به بعد سعی در تخریب آنها دارد کما اینکه از شخص اول مملکت تا طلاب عادی این مسئله وجود دارد که در فضای مجازی فراوان است و بر خانواده‌ها اثر دارد و خانواده‌ها هم بر فرزندان خود اثر می‌گذارند.

وی راه حل این مسئله را هم اینطور بیان می‌کند: راه حل این است که در سیستم کسانی که لباس روحانیت بر تن دارند غربالگری شود چرا که روحانیونی وجود دارند که شاید کار اشتباهی نکند اما یک مرتبه به طور ناخواسته رفتاری از آنها سربزند که جامعه روحانیت را تحت تاثیر قرار دهد.

وی ادامه می‌دهد: تلاش دشمن این است روحانیت کم کم به چهره منفور جامعه تبدیل شود به جای اینکه چهره محبوب باشد.

باید نسل جوان را در مساجد حفظ کرد

بهنام راه حل این مسئله را هم حضور خانواده‌ها در مسجد و ترغیب فرزندان به مسجد می‌داند چرا که به گفته او اصل و اساس خانواده است و سپس محیط بیرون و فضای مجازی بر جوانان اثرگذار است که متاسفانه برنامه ریزی‌های بسیاری علیه روحانیت، مسجد و نهادهای دینی در این فضا انجام شده است.

وی می‌گوید: جوانان امروز ما نسل بعد از انقلاب هستند، باید جوان‌ها را در مسجد حفظ کرد چون اگر نسل قبل که انقلاب را پایه‌گذاری کردند از بین بروند باید نسل جایگزین روی کار بیایند این مسئله نگرانی خالی شدن مساجد تا چند سال آینده را گوشزد می‌کند به همین دلیل اهمیت زیادی دارد که جوانان در کنار با تجربه‌ها در مساجد حضور و نقش فعال داشته باشند.

طلبه‌ای که کمر به برپایی نماز جماعت محله بست

امیرحسین حسامی فیروزآبادی هم که طلبه است، ماجرای عضو هیات امنا شدنش را این‌طور توضیح می‌دهد که در مسجد امام جواد(ع) چناران به علت نبود امام جماعت نماز صبح و ظهر برپا نمی‌شد و این طلبه 19 ساله همراه با دوست و هم درس خودش احساس تکلیف می‌کند و برای برپایی نماز راهی مسجد امام جواد(ع) می‌شود، سپس با همکاری یکدیگر نمی‌گذارند در وقت نماز ظهر، در مسجد امام جواد(ع) بسته باشد و کم کم با تشویق اعضای هیات امنا و پس از گذشت یک سال از فعالیت در مسجد و برپایی نماز در خانه خدا، برای عضویت در هیات امنا ثبت نام می‌کند و اکنون دو ماهی است که عضو هیات امنای مسجد امام جواد(ع) چناران است.

وی می‌گوید: بیشتر کارم در حوزه علمیه رقم می‌خورد و اکنون هم در سطح یک حوزه مشغول تحصیل هستم.

حسامی می‌گوید: پیش از این در فعالیت‌های مسجدی حضور فعال داشتم و جوانان را هم به فعالیت‌ها دعوت می‌کردم اما عضو هیات امنا نبودم.

وی ادامه می‌دهد: اخیرا فعالیت پایگاه بسیج رو به پیشرفت بود که با شیوع کرونا فعالیت کاهش یافته است اما جوانان حضور دارند.

حسامی در خصوص وضعیت مسجد پس از حضورش تصریح می‌کند: در یک سال اخیر برای نماز ظهر مردم به مسجد نمی‌آمدند اما با شروع به برپایی نماز و سخنرانی در مسجد، کم کم اهالی محله، جوانان و فروشنده‌ها برای برپایی نماز به مسجد آمدند و تاثیر بسیاری در جذب جوانان به مسجد داشت. نمازهای ظهر مسجد هم با استقبال بیشتری برپا می‌شود.

این طلبه جوان با توجه به فعالیت‌های مسجد در ایام شیوع کرونا می‌گوید: در چند ماه گذشته و با توجه به شیوع کرونا فعالیت مسجد تعطیل نبود برای کمک‌های مردمی که به مساجد می‌آمد فعالیت می‌کردم. در چناران برای هر مسجد 10 بسته غذایی برای کمک به خانواده‌های نیازمند داده می‌شد اما ما در مسجد امام جواد(ع) با کمک هیات امنا توانستیم با توجه به تعداد محرومان در منطقه، برای 60 خانواده نیازمند بسته غذایی بگیریم.

وی درخصوص اهمیت حضور جوانان در مسجد تاکید می‌کند: ما در مسجد امام جواد(ع) پنج عضو هیات امنا داریم که سه نفر مسن و دو نفر جوان هستیم. آن سه نفر برای برپایی نماز نمی‌توانند به مسجد بیایند و ما از آن‌ها مشورت می‌گیریم.

تاثیر جوانی اعضای هیات امنا در پیگیری کارهای مسجد

حسامی ادامه می‌دهد: هیات امنا باید جوان باشد تا دل به کار بدهد و پیگیرانه برای رفع مسائل در مسجد تلاش کند افرادی با سن بالا فعالیت کمتری دارند.

وی خاطرنشان می‌کند: همیشه در کنار جوانان باید افراد باتجربه هم حضور داشته باشند، بزرگترها تجربه کار و زندگی دارند اما حضور جوانان در میان هیات امنا لازم است و بزرگترها هم در مباحث مشورتی به جوانان راهنمایی بدهند تا بتوانند در کنار هم کار کنند.

امام جماعت مسجد امام جواد(ع) چناران می‌افزاید: اینکه به جوانان میدان داده نمی‌شود سبب می‌شود سراغ مسجد را نگیرند، سپردن کارها به جوانان و میدان دادن باعث تشویق و جذب به مسجد می‌شود اما انحصار طلبی در هیات امنا و اینکه افراد تمایل داشته همه کارها را خودشان انجام دهند جوانان شوقی به فعالیت در مسجد پیدا نمی‌کنند.

نقش امام جمعه در فعال بودن مساجد

حسامی عنوان می‌کند: برای تحول در مساجد و مدیریت آن‌ها نقش امام جمعه بسیار اهمیت دارد به همین دلیل در شهر کوچکی مثل چناران که مساجد زیادی ندارد امام جمعه با حضور هر هفته در یکی از مساجد و اقامه یک نماز می‌تواند با هیات امنا صحبتی داشته باشد اما اگر امام جمعه به مساجد سرکشی نکند هیات امنا هم به تنهایی نمی‌توانند برای جوانگرایی کاری انجام دهند یا خود را درگیر این مسائل نمی‌کنند اما امام جمعه باید در میان مردم صحبت کند که از این مسئله غافل نشوند.

این طلبه جوان تاکید می‌کند: ما انقلاب را مدیون جوانان هستیم باید برای فعالیت آن‌ها شرایط را فراهم کنیم و به آن‌ها میدان بدهیم چرا که آینده این کشور هم به دست جوانان است و کسانی که سن بالایی دارند عمرشان گذشته است و کشور در دست جوانان قرار دارد و هر جوان در مسائل کشور نقش دارد.

علاج واقعه پیش از وقوع باید کرد

تجربه ثابت کرده حضور جوانان خلاق و با انگیزه در هر کجا همراه با راهنمایی افراد با تجربه، منجر به رشد و توسعه آن جایگاه شده است اکنون هم مساجد خراسان رضوی، این سنگرهای دفاع از اسلام و پایگاه های رشد انقلاب اسلامی باید با حضور جوانان تقویت شود چرا که طبق گفته این دو طلبه جوان، دلسردی جوانان از مسجد و روحانیت منجر به خالی شدن مساجد از نسل جوان در آینده نه چندان دور می‌شود مسئله‌ای که هر چه سریعتر نیاز به تدبیر دارد چرا که به گفته سعدی علاج واقعه پیش از وقوع باید کرد.

انتهای پیام/ ۷۰۰۶۱

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول