اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها  /  اصفهان

فارس من| واجب‌تر از نان شبی که بیات شد+تصاویر

استاندار وقت اصفهان خرداد 96 سامانه دوم آب‌رسانی را برای اصفهانی‌ها از نان شب واجب‌تر دانست، نان شبی که بیات شد و پس از تأخیر 12 ساله تنها 25 درصد پیشرفت داشته است و این یعنی مشکل «آبِ خوردن» اصفهانی‌ها به این زودی حل نخواهد شد.

فارس من| واجب‌تر از نان شبی که بیات شد+تصاویر

به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، بارندگی‌های یک سال اخیر در کل کشور آن هم پس از یک خشکسالی شدید در کشوری نیمه‌خشک مانند ایران حکایت از روزهای پرآبی حداقل برای یک سال آینده می‌داد.

هرچند اصفهان نسبت به استان‌هایی مانند ایلام، گلستان و لرستان بارش‌های کمتری دریافت کرد و نسبت به بلندمدت خود تنها شاهد رشد 25 درصدی بود؛ سد زاینده‌رود نیز در بین سدهای مهم کشور کمترین حجم آب را ذخیره کرد و پس از گذشته 3 ماه حدود نیمی از آن همچنان خالی است.

اصفهان از نظر دریافت بارش‌ها نسبت به بلندمدت رتبه 24 را دارد

 

با توجه به وخامت شرایط آب استان اصفهان در تابستان 97 که در برخی نقاط منجر به سهمیه‌بندی آب و برق شده و ذخیره آبی سد را به زیر 200 میلیون مترمکعب رسانده بود، انتظار اصفهانی‌ها از تابستان 98، تابستانی بدون قطعی و افت فشار آب بود.

اما در عمل قطعی آب هنوز نیمه از تابستان نگذشته  آغاز شد و پیام‌های مردمی حکایت از افت فشار در بیشتر نقاط شهر اصفهان داشته که با شدت گرفتن در برخی ساعت منجر به قطعی کامل شده است.

مردم در مورد وضعیت آب چه می‌گویند؟

این پیام یکی از ساکنان خیابان حجتیه در منطقه 6 اصفهان است «در منطقه ضعیف‌نشین اصفهان هستیم. هر روز آب منطقه ما از اول صبح تا ساعت ده یازده شب قطعه و یا فشار ندارد. اما مناطق پولدار اصفهان آب هم هست هم پر فشاره...»

و یا شهروند دیگری از منطقه 7 اصفهان می‌گوید «مسأله کم‌آبی و همه مشکلات را ملت عزیز می‌دانند و همراهی بسیار مطلوبی کردند با شما مسؤولان ولی امسال بنابر قول مسؤولان حدود چهار برابر سال گذشته آب پشت سد موجود است از طرفی چند درصد آب مخصوص شرب و خانه است که امسال متاسفانه ساعتی نیست که مردم آب مکفی داشته باشند».

شهروندی نیز از منطقه 3 اصفهان می‌گوید: طعم آب آنقدر نامطلوب است که کودک 7 ماهه من علی‌رغم تشنگی میلی برای خوردن آب ندارد، کافیست یکی دو ساعت این آب بماند آن وقت به درد هیچ کار دیگری هم نمی‌خورد».

شخصی دیگر از اهالی منطقه طوقچی طی تماسی با دفتر خبرگزاری فارس از شدت بدطعمی آب گلایه کرده و می‌گوید: «با این آب چایی هم که درست می‌کنیم نمی‌توان خورد».

این موضوع به شهر اصفهان محدود نشده و در شهرهای بزرگ پیرامون مرکز استان از جمله شاهین‌شهر، برخوار، نجف‌آباد و مبارکه نیز وضعیت بهتری وجود ندارد، پیام یکی از ساکنان خمینی‌شهر: «از عصر امروز پنجشنبه 98/4/6 تا الان که ساعت 24 شبه محله‌های بالای منظریه و ارغوان و مسکن‌های مهر خمینی‌شهر آب قطع است، با قمقمه رفتیم درب اداره آب منطقه می‌گویند ما هم آب نداریم به دلیل فروش آب شرب به تانکرهای آب‌کش مخزن‌های تأمین آب این منطقه خالی شده تا ساعت یک شب مخزن‌ها پر می‌شود و صبح آب دارید».

همچنین مخاطبان فارس با ثبت پویشی با عنوان «بعد از گرفتن زاینده رود نوبت گرفتن آب آشامیدنی اصفهانی هاست؟» نسبت به افت فشار در طبقات پایین ساختمان و تغییر طعم آب گلایه کرده و درخواست پیگیری این سوژه را داشتند، بیش از 70 نفر از مخاطبان فارس تاکنون از این کمپین حمایت کرده‌اند.

 

آب منطقه‌ای: سامانه دوم آبرسانی 25 درصد پیشرفت داشته است

امیر سیامک نیکبخت معاون طرح و توسعه آب منطقه ای اصفهان در گفت‌وگو با فارس هدف از اجرای سامانه دوم آبرسانی را تامین کمبود آب شرب جمعیت بیش از 6 میلیون نفری تحت پوشش این طرح دانست و ادامه داد: سامانه آبرسانی موجود اصفهان به تنهایی قابلیت تأمین آن را نداشته و همچنین هدف دیگر طرح تامین پدافند غیرعامل نیز هست، این طرح شامل یک تونل انتقال آب، تصفیه خانه، خطوط لوله و مخازن ذخیره است.

وی در رابطه با آخرین وضعیت پروژه عنوان کرد: طبق برنامه زمانبندی، برنامه عملیات اجرایی طرح طرح اضطراری پروژه طبق یک برنامه زمانی سه ساله پیش بینی شده است و عملیات اجرایی طرح نیز به صورت فازبندی شده با انتخاب پیمانکار واجد صلاحیت در بخش‌های تصفیه خانه و خطوط اصلی انتقال، پیشرفت فیزیکی 25 درصدی داشته است.

نیکبخت در پاسخ به سؤالی پیرامون دلایل تاخیر در شروع به کار این سامانه گفت: مسؤولیت مطالعات طرح در سال 1386 به مهندسی مشاور واجد صلاحیت واگذار شده است که در حال حاضر مطالعات مرحله اول و دوم طرح به پایان رسیده است و با به‌روزرسانی انجام شده کل هزینه اجرای طرح بر اساس فهرست بهای سال 97 نزدیک به 2 هزار میلیارد تومان برآورد شده است.

وی تاکید کرد: خشک شدن زاینده رود در چند سال گذشته، تأمین آب شرب 14 شهرستان زیر پوشش شبکه اصفهان بزرگ را با مخاطره جدی روبرو کرده است، این چالش بزرگ که جمعیت تحت پوشش را در شرایط فعلی تحت تاثیر قرار می‌دهد ناشی از این است که عملا در حال حاضر تاسیسات موجود قادر به تامین آب مورد نیاز جمعیت هدف نیست.

معاون طرح و توسعه آب منطقه‌ای اصفهان در پاسخ به این سؤال که مسؤولان به غیر از توصیه به صرفه جویی، برای گذر از تابستان امسال و سال های آتی راهکاری دارند؟ خاطرنشان کرد: تلاش جهت تکمیل سامانه دوم آبرسانی باید با اعمال سیاست‌ها و اجرای نسبی برنامه‌های صرفه جویانه و کاهش مقادیر تلفات شبکه، کمبود آب شرب شهروندان را در تابستان برطرف کرد.

دو راهکار اصلی آب منطقه‌ای صرفه جویی و کاهش مقادیر تلفات شبکه است که توپ را در زمین مردم و شرکت آب و فضلاب می‌اندازد، دقیقا همان توپی که آب و فاضلاب آن را مجددا در زمین آب منطقه‌ای می‌اندازد.

افزایش 4 برابری حجم آب پشت سد نسبت به سال گذشته و تناقض آن با افت فشارها و قطعی آب موضوعی بود که از طرف خبرنگار فارس در نشست خبری مدیرعامل آبفای اصفهان نیز عنوان شد اما طبق معمول واکنش ابتدایی، نشانه رفتن حسن نیت رسانه‌ها است.

 

پاسخ آبفا به مشکل افت فشار و قطعی آب

هاشم امینی ضمن اذعان به افت فشار آب تصریح کرد: با اینکه امسال بارش رحمت الهی خوبی بود، سد زاینده‌رود نسبت به سال قبل شرایط بهتری دارد و حدود 800 میلیون مترمکعب آب‌گیری شده و کشاورزان کشت مناسبی را در پیش گرفتند، اما هنوز در سطح شهر افت فشار داریم و در حوزه آب شرب دچار مشکل هستیم، علت این بحث عدم اتمام سامانه دوم آب‌رسانی استان اصفهان است.

امینی افزود: در حالی که سامانه دوم در سال 1386 باید به اتمام می‌رسید، به دلایل اداری و عدم دریافت مجوزها و موضوعاتی که نمایندگان استان بارها به آن اشاره داشتند به اتمام نرسید؛ تمام تلاش این شرکت و استاندار اصفهان معطوف به اتمام رسیدن این سامانه است تا مشکلات قطعی و افت فشار آب و تابستان‌های سخت استان اصفهان از بین برود.

مدیریت آبفا در آستانه 9 سالگی و تأخیر در مطالبه پروژه 12 ساله

به گفته مدیران آبفای اصفهان سامانه دوم آب‌رسانی اصفهان بزرگ قرار بود در سال 1387 توسط شرکت آب منطقه‌ای استان اصفهان اجرا و به شرکت آب و فاضلاب تحویل داده شود، که اگر اجرایی شده بود مشکل قطعی آب و افت فشار اصفهان حل می‌شد؛ اگر چه انگشت اتهام در این حوزه به سمت اداره آب منطقه‌ای است اما به نظر می‌رسد این موضوع به خوبی از سوی متولیان توزیع آب شرب اصفهان در این سال‌ها مطالبه نشده و علی‌رغم درک بحران از نزدیک اما به روندهای کم‌بازده اداری در این خصوص اکتفا شده است.

البته اعتراف مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان به 12 سال تأخیر در اتمام پروژه آب‌رسانی با استدلال «مشکلات اداری و عدم دریافت مجوزها» در حالی صورت می‌گیرد که طبق اعلام سایت آبفا، امینی از مرداد سال 89 نسبت به پیگیری این موضوع مسؤولیت داشته و 9 سال زمان داشته برنامه ریزی برای تامین آب چند میلیون اصفهانی کند.

 

نگاهی با آرشیو اخبار نشان می‌دهند 15 دی 95 امینی «تاکید» کرده بود: با توجه به ضرورت آمادگی در مقابل بحران‌ها و پدافند غیرعامل لازم است تا سامانه دوم آب‌رسانی استان اصفهان هر چه زودتر اجرایی و راه‌اندازی شود.

همچنین 30 مهر 1396 مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان گفته بود: سامانه بزرگ دوم آب‌رسانی اصفهان باید اجرایی شود چراکه در فصل تابستان با کمبود دو هزار و 800 لیتر آب در شهر اصفهان مواجه بودیم. این سامانه نیازمند هزار و 300 میلیارد تومان اعتبار است؛ امینی در نشست خبری 11 تیر امسال اعلام کرد: برای تکمیل سامانه دوم آب‌رسانی اصفهان بزرگ 3 هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است.

اظهار نظر 3 استاندار پیرامون «سامانه دوم»

البته در این سال‌ها استانداران و نمایندگان مجلس نیز بارها بر تکمیل پروژه صرفاً «تاکید» کرده‌اند؛ رسول زرگرپور استاندار وقت اصفهان 22 خرداد 96 بهره‌برداری از سامانه دوم آب‌رسانی را برای اصفهانی‌ها از نان شب واجب‌تر دانست و گفت: سرعت بخشی به اجرای سامانه آب اصفهان بزرگ بسیار واجب بوده و انتظار است مسئولان شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور این پروژه را در کوتاه‌ترین زمان ممکن به بهره‌برداری برسانند. 

زرگرپور 26 مهر 95 اظهار داشت: فاز دوم سامانهٔ آب‌رسانی به اصفهان بزرگ در ریل اجرا قرار گرفت و عملیات اجرایی آن ظرف دو ماه آینده شروع خواهد شد؛ استاندار اسبق اصفهان یک سال بعد در 24 تیر 96 در جریان بازدید از طرح سامانه دوم آب‌رسانی به اصفهان بزرگ بر تسریع در اجرای این پروژهٔ مهم و حیاتی تاکید کرد.

در ادامه محسن مهرعلیزاده استاندار سابق در مهرماه 97 به پروژه سامانه دوم آب‌رسانی اشاره کرد و گفته بود: این پروژه در مجموع 1500 میلیارد اعتبار نیاز دارد که خوشبختانه بیشتر منابع مالی آن تأمین و توسط بخش خصوصی در حال انجام است.

عباس رضایی استاندار فعلی هم آذر 97 یادآور شده بود: تصفیه پساب، اجرای سد تونل سوم کوهرنگ و سامانهٔ دوم آب‌رسانی به اصفهان بزرگ باید مورد توجه جدی قرار گیرد.

درخواست شهروندان معترض، کنار رفتن مسؤولانی است که طی چندین سال در وزارت نیرو، شرکت آب منطقه‌ای و آبفا می‌توانستند تدبیری برای رشد جمعیت و تامین آب چند میلیون نفر در اصفهان داشته باشند اما به هر دلیل این اتفاق رخ نداده و آن طور که از شواهد برمی‌آید در آینده نزدیک نیز بهبودی نخواهیم داشت.

شاید مردم اصفهان به اخبار تأخیر در پروژه‌های آب‌رسانی عادت کرده باشند، مانند سد و تونل سوم کوهرنگ، بهشت‌آباد و دیگر طرح‌هایی که از عمرشان دو دهه می‌گذرد، اما نکته قابل تأمل جنبه «پدافند غیرعاملی» است که در صورت بروز حادثه در سامانه آب‌رسانی فعلی می‌تواند منجر به یک فاجعه شود؛ حوادثی همچون ورود نفت خام به زاینده‌رود در سال 87 و نشست گازوئیل در مرداد 93 که منجر به قطعی چند روزه آب 4 میلیون نفر شد.

با یک بررسی گذرا می‌توان به اهمیت پروژه سامانه دوم آبرسانی اصفهان پی برد، اهمیتی که آن قدر بوده و هست که اگر لازم است استاندار و سایر مسؤولان استان سایر طرح های دست چندم را زمین بگذراند و فکری به حال «آبِ خوردن» مردم کنند.

آخرین وضعیت زاینده‌رود (15 تیر 98)
به گفته مدیرعامل آبفای استان در شرایط فعلی حتی اگر سد سرریز هم کند مشکل آب‌رسانی حل نخواهد شد

به گزارش فارس، سامانه آب‌رسانی فعلی و اصلی استان اصفهان تصفیه‌خانه بابا شیخعلی و یکی از بزرگ‌ترین تصفیه‌خانه‌های آب ایران است که علاوه بر شهر اصفهان آب 40 شهر و 400 روستای دیگر و تعداد زیادی از صنایع بزرگ و کوچک استان اصفهان را تأمین می‌کند.

احداث فاز یک تصفیه‌خانه اصفهان در سال 1361 آغاز و بعد از گذشت حدود 7 سال در سال 1368 به بهره‌برداری و فاز دو این تصفیه‌خانه نیز در سال 1380 آغاز و در دو مرحله در سال‌های 1383 و 1386 به بهره‌برداری رسیده است، نهایت ظرفیت تأمین آب شرب تصفیه خانه آب باباشیخعلی 11.5 متر مکعب در ثانیه است، در حالی که به گفته کارشناسان نیاز آبی در فصل تابستان حداقل 14.5 متر مکعب است.

 

موضوع افت فشار، طعم بد و قطعی آب شرب اصفهان یکی از سوژه‌های مردمی ثبت شده در سامانه فارس من با «بعد از گرفتن زاینده‌رود نوبت گرفتن آب آشامیدنی اصفهانی‌هاست؟» بوده است.

انتهای پیام/63064/ص30/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول