اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

سیاسی  /  مجلس

فارس گزارش می‌دهد | دور زدن تحریم‌ها سرباز سودمند می‌خواهد یا ژنرال زیان‌ده؟

نوع نگاه زنگنه به تولید داخلی و از دست دادن بازارهای نفتی ایران، این سوال را مطرح می‌کند که آیا زنگنه مدیر بحران و مرد دور زدن تحریم‌‌هاست؟

فارس گزارش می‌دهد | دور زدن تحریم‌ها سرباز سودمند می‌خواهد یا ژنرال زیان‌ده؟

به گزارش حوزه پارلمانی خبرگزاری فارس، بیژن نامدار زنگنه به جهت سابقه طولانی در مدیریت کلان اجرایی و بیش از ۲۸ سال حضور در وزارتخانه‌های دولت‌های مختلف ایران به «شیخ الوزراء» مشهور است هر چند که برخی‌ سیاسیون او را ژنرال دولت می‌دانند اما زوایای پیدا و پنهانی هم در وزارت نفت دارد.

خسارت تیم مدیریتی زنگنه در قرارداد کرسنت، جریمه ۱۴ میلیارد دلاری بود. موضوع خسارت‌بار این تیم، صدور رایگان گاز به ترکیه در اثر محکومیت در دادگاه و نمونه بعدی مدیریت غرب‌محور آنها، واگذاری اطلاعات سرّی پارس جنوبی به شرکت توتال بود. همچنین عدم توجه به صنایع داخلی هم انتقادات زیادی را متوجه زنگنه و تیم وی کرده است. 

با این همه خسارت مشخص نیست چرا زنگنه باز هم ژست قهرمان و طلبکار می گیرد؟ 

برای بررسی زوایای مدیریتی وی ذکر چند نکته گفتنی است:

حسن روحانی در آذر ۱۳۸۱ و از جایگاه دبیر شورای عالی امنیت ملی، با ارسال نامه‌ای خطاب به رئیس‌جمهور وقت، به عملکرد بیژن زنگنه، وزیر نفت کابینه اصلاحات اعتراض کرد و اقدام وی در انعقاد قرارداد کرسنت با شرکت کرسنت پترولیوم را غیرقانونی و از طریق واسطه دانست و این قرارداد را دارای آثار منفی فراوان برای جمهوری اسلامی ایران دانسته بود. همین قرارداد پس از اعتراض ایران به رای دادگاه منجر به ضرر چند میلیارد دلاری برای جمهوری اسلامی شد. 

بیژن زنگنه از نظر سیاسی دارای گرایش اصلاح‌طلبی بوده و دارای سابقه عضویت در حزب کارگزاران سازندگی و بنیاد باران است. وی در انتخابات سال ۱۳۸۸ از حامیان یکی از سران فتنه بشمار می‌آمد.

زنگنه در همایش گرامیداشت محمدجواد تندگویان وزیر نفت شهید جمهوری اسلامی ایران، منتقدان رابطه با آمریکا را که معتقدند آمریکا در روابطش با ایران صداقت ندارد، مورد انتقاد جدی قرار داد و اظهار داشت: هیچ ادعایی مبنی بر صادق بودن آمریکا در روابطش با ایران مطرح نشده و به‌طور کلی در روابط دیپلماتیک، صداقت هیچ جایگاهی ندارد و تنها اصل، دستیابی به منافع ملی و حفظ آن‌ها از روش‌های ممکن است.

برای بررسی نحوه مدیریت زنگنه در مسند وزارت نفت نظرات نمایندگان مجلس را مرور می‌کنیم:

نامه ۷۲ وکیل ملت به سران قوا برای تغییر در مدیریت وزارت نفت

در بهمن ماه گذشته ۷۲ نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی طی نامه ای به حجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهور، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی و آیت الله آملی لاریجانی رئیس قوه قضائیه و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام انتقادات جدی را نسبت به عملکرد بیژن زنگنه وزیر نفت مطرح کردند.

 

نمایندگان در این نامه تاکید کرد اند که زنگنه نه‎ تنها اهتمام عملی برای مقابله با تحریم‎ها ازخود بروز نداده است بلکه تقریبا همه روزنه‎های موجود جهت بی‎اثر کردن تحریم‎ها را خواسته یا ناخواسته مسدود کرده است.

نمایندگان همچنین خواستار این شدند که در این برهه تاریخی و حساس و با توجه به از دست دادن فرصت‎ها توسط وزیر نفت، با اصلاح مدیریت وزارت نفت تصمیمی عاجل جهت تامین منافع ملت و افزایش توان مقابله با تحریم‎های آمریکا توسط سران قوا و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام اتخاذ شود.

متن کامل این نامه به شرح ذیل است:

سران محترم قوا

ریاست محترم مجمع تشخیص مصلحت نظام

سلام‌علیکم

با احترام به عرض می‎رساند، جمهوری اسلامی ایران که رتبه اول جهان را در مجموع ذخایر شناخته‌شده نفت و گاز داراست، به‎دلیل برخی غفلت‎ها و سوء تدابیر در سطح سیاست‌گذاری و اجرا توسط وزارت نفت و همچنین به خاطر فشارهای دشمنان، نتوانسته است متناسب با این رتبه، جایگاه اقتصادی خود را در جهان ارتقاء بخشد. با توجه به فشار فزاینده آمریکا و متحدان غربی-عربی-عبری آن و موقعیت حساسی که در آن قرار داریم، ما نمایندگان مجلس شورای اسلامی پس از بررسی‎های تخصصی و استماع نظرات جمع کثیری از مدیران و متخصصان حوزه نفت و گاز به این نتیجه رسیده ایم که برای مقابله با تحریم‎های آمریکا راه‎حل‎های روشنی به شرح ذیل وجود دارد که‌ اهتمام لازم برای اجرای آنهادر مدیریت ارشد وزارت نفت دیده نمی شود:

الف- راهکارهای کوتاه‎مدت مقابله با تحریم‎ها در بخش نفت و گاز

انجام مذاکرات راهبردی با کشورهای بزرگ منطقه که به‌صورت سنتی شرکای تجاری ایران در حوزه نفت و گازبوده اند.
استفاده از ظرفیت همسایگان جهت سوآپ نفت و گاز، انجام معاملات تهاتری و ایجاد زنجیره فروش نفت و فراورده‌های نفتی.
مشارکت در ساخت مخازن ذخیره‎سازی نفت خام در بنادر کشورهای چین، هند، برزیل، آفریقای جنوبی، عمان و اندونزی.
استفاده از ظرفیت پالایشگاه‎ های خارجی جهت پالایش نفت خام ایران و فروش فراورده.

ب- راهکارهای میان‎مدت و بلندمدت مقابله با تحریم‎ها در بخش نفت و گاز

1- استفاده از سازوکار یکپارچه‎ سازی میدان‌های مشترک نفتی و گازی با کشورهای عراق، قطر، عمان و امارات

2- توسعه همکاری‎ در بخش بالادستی صنعت نفت و گاز با کشورهای عضو اتحادیه بریکس(BRICS) شامل چین، روسیه، برزیل، هند و آفریقای جنوبی

3- توسعه طرح‎های شیرین‎سازی و مرکاپتان‎زدایی میعانات گازی جهت گسترش بازارهای فروش.

4- حمایت از احداث پالایشگاه‎های کوچک در داخل و خارج از کشور با امکان فروش خوراک به آنهاو تسویه مالی مدت‎دار.

توسعه ظرفیت‎های پالایشگاهی و پتروپالایشگاهی کشور در داخل و خارج که می‎تواند منجر به خنثی شدن بخش اعظمی از تحریم‎های نفتی شود.

با توجه به موارد یادشده و باوجود ارائه ده‌ها راه‎حل توسط کارشناسان و مسئولان ارشد وزارت نفت به شخص وزیر، متأسفانه ایشان نه‎تنها اقدام مؤثری جهت اجرایی نمودن این راه‌حل‌ها به عمل نیاورده است بلکه از بدو ورود، اقدامات سؤال‌برانگیزی در قطع روابط نفتی ایران و متوقف کردن برخی قراردادهای نفتی و گازی با برخی کشورهای منطقه و تعدادی از کشورهای قدرتمند جهان انجام داده است که به برخی از این اقدامات اشاره می شود:

1- هِند: عدم پیگیری پیشنهاد دولت هِند جهت اجرای خط لوله صادرات گاز ایران از بندر چابهار به هند با مشارکت کشور روسیه؛
از اولین اقدامات جناب آقای زنگنه که خود در مصاحبه‎ای با روزنامه شرق به تاریخ 21/11/1394 بدان اذعان نموده اند، جلوگیری از اجرای قرارداد ایران و هند در خصوص سرمایه‎گذاری 9 میلیارد دلاری این کشور در میدان گازی فرزاد B و سرمایه‎گذاری 20 میلیارد دلاری این کشور در منطقه آزاد چابهار به بهانه اشکالات قرارداد مشارکت در تولید بوده است. در صورت عملیاتی شدن قرارداد میدان گازی فرزاد که ایران با عربستان مالکیت مشترک دارد، ایران علاوه بر استحصال گاز از این میدان و راه‎اندازی صنایع پتروشیمی در آن منطقه، می توانست همانند عربستان با استفاده از گاز این میدان،نسبت به شیرین‎سازی آب اقدام و استان‌های جنوبی کشور را از مشکل کمبود آب نجات دهد. در حال حاضر، با تعلل بی‎مورد و سوء مدیریت مقامات وزارت نفت، عربستان سعودی در حال استفاده یک‌جانبه از منابع گازی این میدان به مبلغ ده میلیارد دلار است که 5 میلیارد دلار آن متعلق به ایران است.

2-چین: قبل از سال 1392ایران قرارداد تولید و صادرات روزانه یک‌میلیون بشکه نفت خام، از میادین مشترک با عراق در غرب کارون را با شرکت CNPC چین منعقد نموده وطرف چینی عملیات اجرایی خود را آغاز کرده بود.درحالی که رئیس‌جمهور محترم و وزیر نفت برای توجیه آغاز مذاکره با آمریکا برجذب سرمایه‎گذاری خارجی در حوزه نفتی و گازی تأکید می کردند آقای زنگنه در بدو ورود خود، قرارداد سرمایه گذاری با طرف چینی را به‌صورت یک‌جانبه لغو و شرکت چینی را از عملیات در این پروژه خلع ید نمود.این اقدام وزیر نفت علاوه براینکه فرصت سرمایه گذاری وفروش تضمینی روزانه یک میلیون بشکه نفت خام را از بین برد، موجب واکنش مقامات چین و کاهش خرید نفت از ایران گردید.

موضوع مهم دیگر اینکه در سال 1394 رئیس‌جمهور چین به ایران سفر کرد و از قصد دولت این کشور جهت افزایش سطح تجارت با ایران تا مبلغ چشمگیر 600 میلیارد دلار طی 10 سال، سخن به میان آورد. در مقابل اما برخلاف عرف دیپلماتیک با هیئت بلندپایه چینی برخورد شد، تا جایی که مقامات این کشور به این نتیجه رسیدند که ایران تمایلی به همکاری گسترده با چین ندارد.
درهمان ایام ،استقبال باشکوه از مقامات چینی توسط عربستان وانعقاد قرارداد 50 میلیارد دلاری نفتی با چین، اسکورت هواپیمای رئیس‌جمهور چین توسط جت‎های جنگنده تا مرزهای عربستان، حضور مشترک رئیس‌جمهور چین وشاه عربستان در مراسم افتتاح پالایشگاه چینی-عربستانی، تنها نمونه‎ای از درک جایگاه چین در نظام بین‎الملل توسط عربستان به عنوان یکی از رقبای ایران بود.
3- برزیل: علیرغم پیگیری‎های مکرر دولت برزیل جهت احداث پتروپالایشگاه نفت خام در برزیل در قالب مشارکت با شرکت ملی نفت ایران، با ظرفیت روزانه یک‎میلیون و دویست هزار بشکه و باوجود دو بار سفر وزیر انرژی این کشور برای دیدار با آقای زنگنه و انعقاد قرارداد مذکور، متأسفانه ایشان از این پیشنهاد استقبال نکرد. درصورتی‌که پیشنهاد دولت برزیل مورد استقبال قرار می‎گرفت، کشورمان بدون پرداخت یک دلار، وصرفاً باتضمین تأمین خوراک نفتی این پالایشگاه، صاحب 50% سهام آن می‎شدو در فاز اول روزانه 600 هزار بشکه نفت خام و در فاز دوم روزانه یک‌میلیون و دویست هزار بشکه نفت خام صادر ودراین پالایشگاه به فراورده تبدیل می گردیدودر آن صورت امروز کشور نگران فروش نفت خام خود نبود.

4-عراق: جمهوری اسلامی ایران با عراق دارای 12 میدان مشترک نفت و گاز است. باوجود فراز و نشیب‎های فراوان در روابط دو کشور، دولت عراق مصرانه به دنبال انعقاد قرارداد استخراج، تولید و صادرات مشترک با ایران در این میادین بود. یکپارچه‎سازی استخراج و تولید در میادین مشترک، باعث می‎شدتحریم‎های ظالمانه آمریکا کمترین اثر درفروش نفت ایران داشته باشند. همچنین توسعه همکاری‎های نفتی و گازی با عراق سبب می‎شد ضریب امنیتی کشور در مرزها افزایش یافته و با ایجاد زنجیره ارزش و تولید فراورده‎ها، شرایط خوبی ازنظر تأمین شغل برای مرزنشینان فراهم شود.متأسفانه باوجود الزام قانونی جهت برداشت صیانتی و یکپارچه از میادین مشترک با همسایگان، وزیر نفت با بی‌اعتنایی به پیشنهاد طرف عراقی و ارائه پیشنهاد غیراقتصادی سرمایه گذاری در دو میدان مشترک کوچک و عدم توجه به سرمایه گذاری در میادین بزرگ، به منافع ملی کشور آسیبی جدی وارد نموده است.
5-سایر همسایگان: وزارت نفت نه‎تنها در چند سال گذشته اقدامی جهت استفاده از ظرفیت همسایگان همچون ترکیه، عراق، افغانستان، ترکمنستان و پاکستان در راستای گسترش همکاری در حوزه تولید و انتقال نفت و گاز به عمل نیاورده است، بلکه با ایجاد تنش، عدم اجرای قراردادهای موجود و اتخاذ مشی نادرست در رفع اختلافات، موجب ایراد ضرر و زیان‎های اساسی به منافع ملی شده است. در برخی موارد ازجمله درخصوص ترکیه و ترکمنستان، عدم حل به‌موقع اختلافات موجب شکایت طرف مقابل از ایران در دادگاه‎های بین‎المللی وپیگیری جهت اخذجرائم هنگفتی از ایران شده است. همچنین عدم اتخاذ دیپلماسی انرژی فعال، باعث شد که رقبای منطقه‎ای ما همچون قطر، عربستان، امارات و ترکمنستان بخش اعظمی از بازارهای بالقوه ایران را اشغال کنند. برای نمونه عدم اجرای قرارداد انتقال گاز به پاکستان که در سال 1391 عملیاتی شده بود و تا سال 1392 بخشی از آن به اجرا درآمد با بهانه‎های واهی شخص وزیر متوقف ماند و موجب شد تا ترکمنستان با ایجاد خط لوله ملقب به تاپی از طریق افغانستان، به پاکستان و هند گاز صادر کند.

 

6- روسیه: باوجود ابراز تمایل روس‎ها در حوزه تولید و صادرات مشترک نفت و گاز با ایران و همچنین انعقاد قرارداد سواپ نفتی با ایران در سطح 500هزار بشکه در روز که در سفر آقای رئیس‌جمهور به این کشور منعقد شد، متأسفانه آقای زنگنه با اعلام این مسئله که در طرف روسی تمایلی برای اجرای این طرح نمی‎بیند اقدامی برای عملیاتی شدن توافق مذکور به عمل نیاورد. این در حالی است که روس‎ها و برخی مقامات سیاسی ایران از عدم تمایل شخص وزیر نفت برای انعقادهرگونه قرارداد با روس‎ها خبرمی دهند. 
7-اروپا: با توجه به عدم‌کفایت گاز روسیه جهت تامین نیاز اروپا، روسیه پیشنهاد داده است با هزینه خود نسبت به احداث خط لوله گاز ایران به روسیه باهدف تامین کسری گاز اروپا اقدام نماید تا بدینسان ایران بتواند از طریق خط لوله روسیه بخشی از گاز اروپا را تامین کند.
علاوه بر آن با پیشنهاد ترکیه و توافق ایران در گذشته این امکان فراهم شده بود که با هزینه شرکت های ترکیه، سرمایه گذاری لازم جهت اجرای خط لوله صادرات گاز موسوم به ITE (ایران-ترکیه-اروپا) از مرز بازرگان تا مرز ترکیه با یونان به طول 1870 کیلومتر به منظور فروش گاز به میزان سالانه 35 میلیارد متر مکعب انجام شود. شرکت های ترکیه با اخذ مجوز OFAC و با فاینانس شرکت های اروپایی آمادگی لازم برای اجرای این خط را اعلام کردند. قابل ذکر است شرکت سام پترول ترکیه کلیه مسیر 1870 کیلومتر در خاک ترکیه را تحصیل حریم کرده است و از 17 وزارتخانه و سازمان دولتی ترکیه مجوزات لازم اخذ شده است. ترکیه از انتقال گاز 49 ساله ایران به اروپا صرفا حق ترانزیت خواهد داشت و موافقت آن کشور برای اینکه ایران تا 50 درصد سهام این خط را دارا باشد نیز اخذ شده است که متأسفانه آقای زنگنه چند سال است با این توجیه که می خواهد از طریق شراکت با خط لوله گرجستان (که یکی از سهامداران آن رژیم صهیونیستی است) به اروپا گاز صادر کند نسبت به عملیاتی شدن این طرح و وابسته کردن اروپا به انرژی ایران تعلل کرده است. انفعال وزیر نفت نسبت به این پیشنهادات باعث شد که آمریکا با تولید LNG و صادرات آن به اروپا به فکر تأمین کسری گاز اروپا باشد. همچنین رژیم صهیونیستی قصد دارد با تکمیل خط لوله گازی خود (ترانس آناتولی) نسبت به تامین نیاز اروپا اقدام کند.

موارد یادشده تنها بخش کوچکی از رفتارهای تردید آور وزیر نفت محسوب می‎شود. با اینکه در سال ۱۳۹۲ جمعی از کارشناسان ونمایندگان به جد اعتقاد داشتند بازگشت آقای زنگنه به وزارت نفت حداقل در موضوع قراداد کرسنت موجب ایراد خسارات میلیاردها دلار به کشور می شود، ایشان در چندین جلسه در حضور نمایندگان تصریح کرد که ظرف ۱۵ روز به بهترین وجه مسئله را به نفع ایران حل خواهدکرد. اکنون بعد از ۵ سال از زمان آن وعده ها، نادرستی ادعای وزیر نفت وصحت نظر کارشناسان ونمایندگان مخالف وزارت زنگنه به اثبات رسیده است.عدم بهره گیری از ظرفیت شرکت های داخلی دراجرای فاز ۱۱ میدان پارس جنوبی و اصرار ایشان به واگذاری سئوال برانگیز این پروژه به شرکت رشوه دهنده توتال که منفعت خود را در معطل گذاشتن بخش ایرانی میدان و برداشت از طرف قطری میدان می دانست موجب تحمیل خسارت و عدم النفع دهها میلیارد دلار به ایران شد. عدم استفاده از ظرفیت پیمانکاران داخلی که می‎توانست بخش بزرگی از نقدینگی کشور را به سمت سرمایه گذاری دربخش نفت وگاز هدایت کند، بی‎توجهی نسبت به احداث مخازن بزرگ ذخیره‎سازی نفت در داخل و خارج از کشور، عدم اهتمام کافی جهت عرضه ثابت نفت خام در بورس انرژی و عدم توجه به ظرفیت تولید محصولات پالایشگاهی جهت ارتقای رشد اقتصادی کشور از دیگر ضربات و خسارات مدیریتی آقای زنگنه بر صنعت نفت و گاز کشور بوده است .موارد فوق که تنها بخش اندکی از موضوعات گفتنی ومستند در مورد تفکر و رفتارهای مدیریتی آقای زنگنه است، نشان می دهد که ایشان نه‎ تنها در این مدت اهتمام عملی برای مقابله با تحریم‎ها ازخود بروز نداده است بلکه تقریبا همه روزنه‎های موجود جهت بی‎اثر کردن تحریم‎ها را خواسته یا ناخواسته مسدود کرده است.

با توجه به جمیع موارد فوق، ما جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در این برهه تاریخی و حساس و با توجه به از دست دادن فرصت‎ها توسط وزیر نفت، از شما بزرگان تقاضا داریم تا با اصلاح مدیریت وزارت نفت تصمیمی عاجل جهت تامین منافع ملت و افزایش توان مقابله با تحریم‎های آمریکا اتخاذ نمائید. »

*چه کسانی نامه حمایتی از زنگنه را امضا کردند؟

حدود یک هفته بعد از انتشار نامه ۷۲ نماینده مجلس در انتقاد از عملکرد وزیر نفت، برخی دیگر از نمایندگان، نامه‌ای در حمایت از وزارت نفت و زنگنه تهیه و تدوین کردند.

«بیژن نامدار زنگنه»؛ فردی که در ماه‌های پایانی سال گذشته به سوژه اول صحن و راهروهای مجلس مبدل شده و حتی بودجه ۹۸ نیز توجه به وزیر نفت را تحت تاثیر قرار نداد؛ وزیری که برخی نمایندگان مجلس اقداماتش را شایسته تقدیر می‌دانستند و برایش نامه تشکر نوشتند و عده‌ای دیگر از نمایندگان انتقادات جدی را متوجهش می‌کنند و خواستار رسیدگی سران قوا به عملکردش هستند.

 

* نامه ۷۲ تن از نمایندگان در نقد عملکرد وزیر

آغاز ماجرا از نگارش نامه‌ای انتقادی در مجلس بود؛ نامه‌ای که در آن 72 نفر از نمایندگان مجلس از حجت الاسلام حسن روحانی رئیس جمهور، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی و آیت الله آملی لاریجانی رئیس قوه قضائیه و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام خواستند به عملکرد وزیر نفت رسیدگی کنند.

«زنگنه نه‎ تنها اهتمام عملی برای مقابله با تحریم‎ها ازخود بروز نداده است بلکه تقریبا همه روزنه‎های موجود جهت بی‎اثر کردن تحریم‎ها را خواسته یا ناخواسته مسدود کرده است.»

جمله فوق مهمترین بخش نامه‌ای بود که نمایندگان آن را در ۵ صفحه تنظیم کرده بودند و انتهایش نیز به این درخواست ختم می‌شد که در این برهه تاریخی و حساس و با توجه به از دست دادن فرصت‎ها توسط وزیر نفت، با اصلاح مدیریت وزارت نفت تصمیمی عاجل جهت تامین منافع ملت و افزایش توان مقابله با تحریم‎های آمریکا توسط سران قوا و رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام اتخاذ شود. 

  * نامه در برابر نامه

نامه انتقادی ۷۲ نماینده مجلس هنوز پاسخی از سوی وزیر نفت نیافته بود که برخی دیگر از نمایندگان اینبار نامه‌ای در حمایت از وزیر نفت نوشتند و علت نگارش نامه را تقدیر از زحمات زنگنه عنوان کردند؛ هرچند برخی نمایندگان نگارش نامه حمایتی را گامی برای بی اثر کردن انتقاد از وزیر نفت خواندند.

نامه‌‌‌ای که توسط نماینده‌‌ای شاغل در وزارتخانه زنگنه تنظیم شده و در آن از زحمات وزارت نفتی‌ها قدردانی به عمل آمده است؛ البته نامه مذکور این سوال را برای برخی نمایندگان پدید آورده که چرا این روزها و حدود یک هفته بعد از نامه انتقادی، حمایت از وزارت نفت و زنگنه آنهم توسط فردی که در وزارت نفت استخدام شده و فرد دیگری که قرار است استخدام شود در دستورکار قرار گرفته است. 

البته گفتنی است استخدام نمایندگان در وزارت نفت موضوعی است که پیش‌تر هدایت الله خادمی زمانی که قرار بود زنگنه برای دومین دولت روحانی وارد کابینه شود نسبت به آن هشدار داده بود «شاید منظور از ژنرال‌ها همان تعداد زیادی نماینده بازمانده در انتخابات مجلس باشد که هیچ تخصصی هم متناسب با وزارت نفت ندارند، البته تعدادی دیگر هم منتظر استخدام در سه سال آینده هستند و هم اکنون در تهیه مقدمات به سر می‌برند.»

خادمی در همان جلسه خطاب به زنگنه گفته بود «آقای مهندس! لطفاً مِن‌بعد، نمایندگان مجلس را استخدام نکنید تا نمایندگان مجلس به رسالت ذاتی و نظارتی خود ادامه دهند و به فکر مردم محروم باشند. رییس جمهور و رییس مجلس و رییس قوه قضاییه لطفا جلوی این مفسده و رانت دو طرفه را بگیرید. اگر امید به استخدام‌ها نبود آن وقت وزیران پیشنهادی بهتر صداقت موافقان و مخالفان واقعی خود و تعداد آرای واقعی خود را مشاهده می‌کردند.»

* وزیر نفت بارها استعفا داده/ باشگاه نفت و نیرو به زنگنه خط اشتباه می‌دهد

سیدمحمدجواد ابطحی نماینده مردم خمینی‌شهر در مجلس شورای اسلامی اما می‌گوید: آقای زنگنه به عنوان بِرند کابینه آقای روحانی و کسی که می‌توانست در حل مشکلات اقتصادی یکی از خوب‌های کابینه باشد اما عملکرد ضعیفی داشته است. 

 

وی تاکید می‌کند: زنگنه علی‌رغم تمام وعده‌هایی که داده بود که می‌تواند تحریم‌ها را دور بزند و مشکلات فروش نفت را حل کند اما در حال حاضر به جایی رسیده که خودش، بخشی از مشکل شده است. 

نماینده مردم خمینی‌شهر در مجلس تصریح کرد: شنیده‌ها حاکی است که آقای زنگنه بارها شفاهی و کتبی استعفا داده و به آقای رئیس جمهور هم اعلام کرده است. 

وی گفت: زنگنه در وزارت نفت نتوانسته کار خاصی انجام دهد این در حالی است که همراهی بسیار زیادی از سوی مجلس با توجه به هم‌راستا بودن تعداد زیادی از نمایندگان با وی وجود داشته است. 

ابطحی گفت: زنگنه بارها در مجلس که صوت آن موجود است گفته بود اگر اختیارات بیشتری داشتیم فلان کرده و فلان می‌کردم ولی وقتی با انتقاد نمایندگان مواجه شده و حتی خواهان استیضاح آقای زنگنه بودند امضاهای استیضاح پس گرفته شد تا زمینه اجرای وعده‌های زنگنه اجرایی شود. 

نماینده مردم خمینی‌شهر در مجلس گفت: نمی‌خواهم آقای زنگنه را متهم کنم که وی در پازل دشمن بازی می‌کند اما وی با حساب‌های دو دوتا چهارتایی که داشت و حتی باشگاه نفت و نیرو به او خط می‌داد اما وزیر نفت دولت آقای روحانی به نتیجه نرسید. 

وی گفت : متاسفانه اطرافیان آقای زنگنه اخیرا عنوان کرده‌اند بابک زنجانی هدایت و مدیریت استیضاح آقای زنگنه را برعهده دارد در حالی که این حرف خنده‌دار بوده و پذیرفتنی نیست ضمن اینکه وقتی کسی بگوید بابک زنجانی که هم اکنون در زندان است به نمایندگان مجلس خط‌دهی کرده و آنها را مجاب به استیضاح آقای زنگنه می‌کند اتهام بزرگی به مجلس است. 

این عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با اشاره به شکایت زنگنه وزیر نفت از ۲ نماینده مجلس گفت: شکایت آقای زنگنه علیه آقای خادمی و ابوترابی تازگی ندارد این در حالی است که آقای ابوترابی درباره وجود دستگاه‌های کارت‌خوان در دفتر آقای زنگنه مصاحبه کردند و حتی وزارت اطلاعات هم این موضوع را تایید کرده است. ضمن اینکه آقای خادمی هم مباحثی را درباره توتال و کرسنت مطرح کرده است که این موضوع هم تا حدود بسیار زیادی تایید شده و اسناد آن وجود دارد. 

ابطحی گفت: اینکه آقای زنگنه از نمایندگان مجلس شکایت کند به هیچ وجه مهم نیست اما اتهامی که اطرافیان آقای زنگنه به نمایندگان مجلس وارد کرده‌اند مبنی بر اینکه آنها از بابک زنجانی برای استیضاح وزیر نفت خط می‌گیرند بسیار خنده‌دار است. 

نماینده مردم خمینی‌شهر در مجلس تصریح کرد:‌ زنگنه در استراتژی خود درباره نفت و گاز ایران شکست خورده است و معتقدم در حال حاضر افراد توانمندی در حوزه نفت وجود دارند که بتوانند سیاست‌های دیگری را در برابر سیاست‌های جنگی و اقتصادی آمریکا در پیش بگیرند. 

وی اظهار داشت: آقای زنگنه با سوءعملکرد خود فرصت‌سوزی کرده و حتی در نامه انتقادی 80 نماینده مجلس به سران قوا این موضوع به صراحت وجود دارد که اسناد و مدارک لازم در این خصوص موجود است. 

ابطحی اظهار داشت: در شرایط فعلی که ماحصل تحمیل تحریم‌های ظالمانه آمریکا علیه ایران است باید بتوانیم تحریم‌ها را تبدیل به فرصت کنیم نه اینکه عکس این موضوع اتفاق بیفتد. 

وی اظهار داشت:‌ آقای زنگنه در دوران فعالیت خود در دوران روحانی عملکرد بسیار بدی داشت و قراردادهای نفت و گاز ایران را با کشورهای همسایه و بازارهای سنتی از بین برد. 

ابطحی گفت: آقای زنگنه که از ابتدای انقلاب در پست‌های مختلف حضور داشته ‌خسته است و نیاز به استراحت دارد و این توصیه دوستانه من به او است که باید خودش از مسئولیتش کنار برود و بهتر است قبل از اینکه روحانی این کار را انجام دهد این کنار رفتن محقق شود. 

نماینده مردم خمینی‌شهر در مجلس گفت: زنگنه تا آخر دولت دوازدهم در پست وزیر نفت دوام نخواهد آورد. 

* کشف سه کارت‌خوان با گردش مالی ۱۰ میلیاردی در دفتر وزیر نفت

ابوالفضل ابوترابی نماینده مردم نجف‌آباد در مجلس شورای اسلامی هم با انتقاد از عملکرد با بیان اینکه تعداد امضاهای استیضاح زنگنه رو به افزایش است، گفت: آقای زنگنه در شرایط جنگی حال حاضر ۱۵ سال است که سکان وزارت نفت را بر عهده دارد و همواره در جلسات خصوصی و غیرخصوصی عنوان می‌کند که ساخت پالایشگاه در ایران جواب نمی‌دهد و اعتقادی به ساخت پالایشگاه در کشور ندارد.

 

نماینده مردم نجف‌آباد در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: آقای زنگنه امروزه در شرایط تحریم تمام سیستم را معطل کرده و هر روز بهانه می‌آورد، یک روز می‌گوید سران قوا باید به من اختیارات بدهند تا دیوان محاسبات وسازمان بازرسی گریبانگیر من نشوند و اخیراً سه کارت‌خوان فروش در دفتر وی کشف شده که ۱۰ میلیارد تومان گردش مالی این کارت‌خوان‌ها بوده است؛ یکی از این کارت‌خوان‌ها به نام یکی از آبدارچی‌های دفتر آقای زنگنه است. 

ابوترابی خاطرنشان کرد: مأموران امنیتی علاوه بر کشف کارت‌خوان در دفتر وزیر نفت، مقادیری طلا و دلار را نیز در دفتر آقای وزیر کشف کرده‌اند، که این مسئله موجب اختلافات و بحث‌هایی بین زنگنه و وزیر اطلاعات در هیأت دولت شده است؛ وزیر نفت عنوان کرده که من در این زمینه با وزارت اطلاعات همکاری نخواهم کرد. 

وی افزود: آقای زنگنه با این توجیه که ساخت پالایشگاه در داخل کشور توجیه اقتصادی ندارد، می‌گوید عدم موافقت خود با ساخت پالایشگاه در داخل را اعلام می‌کند که این کاملا در مقابل حرف مقام معظم رهبری است که بارها فرمودند ما باید نفت را در داخل فرآوری کنیم و نفت خام نفروشیم. 

نماینده مردم نجف‌آباد در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: آقای زنگنه با وجود اینکه بحث فروش نفت با هیاهویی شروع شد آن را معطل گذاشته در حالی که بورس فروش نفت خام مشکلات ما را بسیار کاهش می‌دهد.

ابوترابی خاطرنشان کرد: زنگنه در دوره قبل که می‌خواست رأی اعتماد بگیرد یکبار عنوان کرد که من سه ماهه مشکل پرونده کرسنت را حل می‌کنم و یکبار هم گفت من مشکل این پرونده را شش ماهه حل خواهم کرد و مشکل این پرونده تا امروز حل نشده که هیچ بلکه پرونده شرایطش بدتر نیز شد. 

وی افزود: معاونین آقای زنگنه با حقوق‌های نجومی و با پاداش پایان خدمت نجومی بازنشست شدند و بار دیگر با حقوق‌های بالا به عنوان مشاور در بخش‌های مختلف به کار گرفته شدند. 

نماینده مردم نجف‌آباد در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: همان معاونانی که در کرسنت محرومیت داشتند بار دیگر توسط آقای زنگنه در سمت معاونت به کار گرفته شدند و همین معاونین بعد از اینکه بازنشست شدند و پاداش پایان خدمت کلانی گرفتند، دوباره بعضی از آنها در معاونت‌ها به کار گرفته شدند. 

ابوترابی خاطرنشان کرد: در این شرایط سخت اقتصادی که وزارت نفت نوک پیکان حمله و راهگشای مملکت است و همه هیأت وزیران در وزارت نفت خلاصه می‌شود بدترین گزینه برای وزارت نفت، آقای زنگنه است که دارد جنگ اقتصادی را مدیریت می‌کند. آقای زنگنه هم روحی و هم جسمی خسته شده و دیگر نمی‌تواند در این جنگ اقتصادی ایفای نقش کند و ما را به مقصد برساند. 

 *شکایت نمایندگان از زنگنه به قوه قضائیه به دلیل عدم انجام وظایف

ابوالفضل ابوترابی نماینده مردم نجف‌آباد در مجلس شورای اسلامی گفت: جمعی از نمایندگان بنا دارند تا از بیژن نامدار زنگنه، وزیر نفت به دلیل عدم انجام مسئولیت‌هایش در موارد متعدد و وارد کردن میلیاردها دلار خسارت به کشور به قوه قضاییه شکایت کنند. 

وی افزود: همچنین 10 نفر از نمایندگان در نامه‌ای به هیأت رئیسه درخواست بررسی به موضوع عدم انجام مسئولیت‌ها توسط وزیر نفت طبق ماده 232 آیین‌نامه داخلی مجلس را دارند. 

 

نماینده مردم نجف‌آباد در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: امروزه یکی از مشکلات مملکت ما این است که مسئولان با عدم اقدام به موقع باعث خسارت‌های بسیار زیاد به مملکت و بیت‌المال شده‌اند که در حوزه مسائل حقوقی به این کار ترک فعل می‌گویند که این مسأله بسیار برای کشور ما پرهزینه شده است که در رأس همه این موارد که بیشترین خسارت‌ها را به خاطر عدم انجام مسئولیت و نیز ترک فعل، خسارات زیادی را به کشور وارد کرده آقای بیژن زنگنه وزیر نفت است. 

ابوترابی خاطرنشان کرد: به عنوان مثال در رابطه با فاز 11 پارس جنوبی علی‌رغم اینکه بسیاری از قطعات فاز 11 بومی‌سازی و در داخل کشور توسط یک شرکت داخلی در زمان دولت نهم و دهم تولید شده بود، متأسفانه با روی کار ‌آمدن دولت یازدهم و دوازدهم و وزارت آقای زنگنه، ایشان با اعتمادی که به شرکت توتال کرد، تمام اطلاعات مربوط به فاز 11 پارس جنوبی را در خدمت شرکت توتال قرار داد و قطعاتی که برای این فاز در داخل تولید شده بود به کار نگرفت.

وی افزود: وزیر نفت بر اساس قراردادهای IPC تمام مدارک و اطلاعات مربوط به فاز 11 پارس جنوبی را در اختیار شرکت توتال قرار داد که طبق گفته شخص آقای زنگنه عدم اجرای پروژه این فاز توسط شرکت توتال تا به حال 30 میلیارد دلار به کشور ما ضرر وارد کرده چرا که پیمانکار طرف قطری در پارس جنوبی شرکت توتال است و با سرعت تمام در حال استخراج گاز است. 

نماینده مردم نجف‌آباد در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: به جز موضوع مربوط به فاز 11 پارس جنوبی آقای زنگنه موارد متعدد دیگری از این قبیل دارد و می‌تواند موضوع کرسنت، عدم اجرای کارت سوخت، موضوع به کارگیری بازنشستگان با حقوق‌های بالا اشاره کرد. 

*فرار به جلوی زنگنه بعد از کشف کارتخوان در دفترش

ابوترابی با اشاره به موضوع کشف کارت‌خوان‌ها در دفتر وزیر نفت خاطرنشان کرد: اگر کشف این کارت‌خوان‌ها در دفتر هر وزیری در کشورهای دیگر انجام می‌شد، شخص وزیر استعفا می‌داد اما ما الان شاهد هستیم که متأسفانه آقای زنگنه فرار رو به جلو را در دستور کار خود قرار داده و به جای اینکه پاسخگوی مردم باشد به دنبال توجیه کار خود است. 

وی گفت: آقای زنگنه می‌خواهد دهان نمایندگان پیگیر و فساد ستیز را با شکایت ببندد و این جای تأسف دارد که به جای اینکه آقای زنگنه از مردم عذرخواهی کند و به جای اینکه مانند بسیاری از کشورها به خاطر سوءمدیریتش استعفا دهد، فرار به جلو را در دستور کار خود قرار داده است و نمایندگان پیگیر را به شکایت تهدید می‌کند. نباید در جمهوری اسلامی چنین مدیرانی سالیان سال در مستند وزارت باشند.

*ظریف از کوتاهی‌های زنگنه در عرصه‌های بین‌المللی گلایه‌مند است

ابوترابی گفت: یکی از مباحث اصلی استعفای اخیر محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه به نحوه برخوردهای بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت بازمی‌گردد، چرا که ظریف نسبت به کوتاهی‌هایی که وزیر نفت در عرصه‌های بین‌المللی در خصوص وظایفش داشته است، گلایه دارد. 

عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس تصریح کرد: بزرگترین خبط زنگنه نابودی زیرساخت‌های کارت سوخت در کشور بود، چرا که براساس نظر کارشناسان، این کار وزیر نفت در هر روز منجر به خسارت ۲۰۰ میلیارد تومانی و سود هنگفت قاچاقچیان سوخت است و با این کار سهمیه‌بندی صورت‌گرفته با نابودی این زیرساخت‌ها از بین رفت. 

ابوترابی گفت: متأسفانه زنگنه کاری کرد که همکاری ایران با شرکت‌های حاضر در کشورهای همسایه که تعامل زیادی با کشورمان داشتند، به بهانه حضور توتال در کشورمان قطع شد، در حالی که گاز به مرزهای پاکستان رسیده بود و امارات هم به دنبال تسخیر بازارهای گاز منطقه و دنیا است. 

 

عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس گفت: زنگنه قول داده بود که پرونده کرسنت ظرف مدت شش ماه بسته شود، در حالی که هم‌اکنون جمهوری اسلامی محکوم به پرداخت جریمه در این خصوص شده است. 

وی افزود: زنگنه بیش از 14  سال وزیر نفت بوده است و باید با اقدامات خود کاری می‌کرد که در زمینه تولید و ساخت پالایشگاه در کشور خودکفا شویم، اما او این کار را نکرد، در حالی که سپاه در این مسیر گام برداشت و خودکفا شدیم. 

ابوترابی گفت: برخوردهایی که زنگنه با مسئولان چینی، هندی و پاکستانی کرده  است، منجر به آن شد که بسیاری از سرمایه‌گذاری آنها و همکاری‌های مشترکمان از بین برود. 

وی تصریح کرد: وزیر نفت یکی از مخالفین جدی و پر و پا قرص ایجاد بورس نفت در کشور است، در حالی که در شرایط فعلی اقتصادی، راه‌اندازی این بورس بسیار راه‌گشاست و می‌تواند با عرضه نفت خام در این بورس، تحریم‌ها را دور زده و بخش خصوصی را برای کمک به کشور فعال کنیم. 

نماینده مردم نجف‌آباد در مجلس خاطرنشان کرد: زنگنه با عدم تعامل و نقدپذیری و همچنین عدم همراهی لازم، ضربه‌های زیادی به صنعت نفت و گاز کشور در دوران تحریم‌ها زده است این در حالی است که متأسفانه وی ضعف خود را با همراهی برخی نماینده‌های مجلس و ارائه قیر و... به آنها پوشانده است. 

*زنگنه تفکر ایجاد پالایشگاه و فرآوری نفت با توان داخلی را قبول ندارد

ابوترابی با اشاره به نامه ۷۲ نماینده مجلس در خصوص سوءمدیریت و سوء تدبیر بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت در شرایط تحریمی کشور گفت: ‌‌‌‌‌در این نامه نمایندگان کارشکنی‌ها جهت عدم توافقات با افرادی که سمت و سوی غرب دارند، را متذکر شدیم.

وی افزود‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌: مصادیق این موضوع در این نامه به صورت صریح اعلام شده است؛ چرا که آقای زنگنه به محض حضور در راس وزارت نفت، رابطه نفتی ایران با چین، هند و پاکستان را متوقف کرد، ضمن اینکه نوع قراردادها و میدان‌های نفتی مشترک با کشورهای خارجی در این دوران تضعیف شد که جزئیات و تاریخ اقدامات و دستورات زنگنه وزیر نفت به صورت شفاف در این نامه مندرج است.

نماینده مردم نجف‌آباد در مجلس خاطرنشان کرد: زنگنه در جلسات خصوصی و نیمه خصوصی بارها اعلام کرده است که تفکر ایجاد پالایشگاه در داخل کشور و فرآوری نفت را قبول ندارد و جالب‌تر آنکه وی این موضوع را به صراحت اعلام می‌کند.

ابوترابی با اشاره به سابقه ۱۴ ساله زنگنه در وزارت نفت اظهار داشت: وی اعتقادی به احداث پالایشگاه و استحصال فرآورده از نفت ندارد و در برخی جاها به این موضوع و ممانعت از این کار افتخار می‌کند.

وی با بیان اینکه برای رسیدگی به این موضوع لزومی به شکایت وزارت نفت از نمایندگان امضاکننده این نامه علیه زنگنه وجود ندارد، گفت:‌ نمایندگان امضاکنندگان این نامه حاضرند در مناظره‌ای نامه، اسناد و مدارک را شفاف و علنی در هر جایی که آقای زنگنه تشخیص داد (در رسانه ملی یا در هر خبرگزاری) اعلام کنند. 

نگاه به غرب زنگنه، منجر به از دست دادن شرقی‌ها و بازارهای نفتی شد

هدایت الله خادمی عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: مسبب و زمینه‌ساز تحریم‌های فعلی نفتی ایران، زنگنه وزیر نفت است که خام‌فروشی را ادامه داده است.

 

وی افزود‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌: متأسفانه زنگنه معتقد بود که تا زمانی که مذاکرات با آمریکا نهایی نشده است خیلی نباید کار خاصی کرد و به همین دلیل اقدامات مقتضی را در میادین نفتی و گاز انجام نداد. ضمن اینکه بازارهای نفتی منطقه با اقدامات سوء زنگنه را از دست دادیم.

خادمی افزود: متأسفانه هیأت رئیسه مجلس طرح سوال از زنگنه وزیر نفت را ۶ ماه عقب انداخته و امروز بعد از گذشت این زمان طرح سوال بنده در دستورکار قرار گرفته است.

نماینده مردم ایذه با اشاره به تحریم نفتی آمریکا علیه ایران که روز گذشته اعلام شد، افزود‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌: این تحریم‌ها را باید از دو بخش تحلیل کنیم که بخش اول آن مربوط به افرادی است که در کشورمان زمینه‌ساز این تحریم‌ها شده‌اند، این در حالی است که مقام معظم رهبری بارها به آنها تاکید کرده بود خام فروشی نداشته باشید، ولی این افراد با توجه به این‌که در راس برخی از وزارتخانه‌ها در طول سالیان مختلف بودند، این مسیر را ادامه دادند.

خادمی گفت: متاسفانه زنگنه، برخی فعالیت‌ها و اقدامات مشترک با شرکت‌های شرقی را قبل از آن‌که موضوعات مذاکرات با کشورهای غربی به نتیجه خاصی برسد، قطع کرد. این درحالی است که همین شرکت‌های شرقی در برابر تحریم‌ها و فشار دول غربی در کنار جمهوری اسلامی ایران بوده و به ما کمک کرده و نفت و گازمان را خریداری می‌کردند و تجهیزات به ما می‌دانند.

وی ادامه داد:‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ برخی از شرکت‌های شرقی هم اکنون در اروپا و آمریکا کار می‌کنند، و همین شرکت‌ها با فشارها و بی‌محلی زنگنه و وزارت نفت از کشورمان خارج شدند.

*آقای زنگنه! رشوه «توتال» به چه کسانی پرداخت شده است

خادمی اظهار داشت: دولت‌های یازدهم و دوازدهم هیچ قرارداد گازی منعقد نکردند؛ قراردادهایی که وجود داشت و در دولت‌های قبلی مذاکره شده بود نیز متوقف شد و ادامه نیافت و توقف این قراردادها موجب خسارت جمهوری اسلامی ایران شد.

وی با اشاره به قرارداد خط لوله صلح، گفت: قرارداد خط لوله صلح با دولت‌های قبلی منعقد شد و حتی تا نقطه صفر مرزی، لوله‌گذاری‌ها انجام شده بود اما این فرصت را دولت‌های یازدهم و دوازدهم از دست داد و قرارداد را متوقف کرد که موجب ضرر اساسی برای کشور شد و تا صدها سال جبران نمی‌شود.

عضو کمیسیون انرژی مجلس با انتقاد نسبت به از دست رفتن بازار گاز ایران، اظهار داشت: در قرارداد خط لوله صلح، ترکمنستان جایگزین ایران شد؛ ترکمنستان از طریق افغانستان، گاز را به پاکستان و هند انتقال داد و پروژه «تاپه» اجرا شد.

خادمی با بیان اینکه در این قرارداد ما بزرگترین پروژه منطقه را از دست دادیم، گفت: قرارداد «کرسنت» موجب شد اکثر قراردادها و مذاکرات ایران متوقف شود. دولت یازدهم قول داده بود مشکل پرونده کرسنت را حل کند اما مشکل این پرونده را حل نکرد و قصد دارد آن را به گردن دولت‌های آینده بیندازد در حالی که مدیران فعلی وزارت نفت، متخلفان اصلی قرارداد کرسنت بودند.

وی با بیان اینکه وزارت نفت، گزارشی در خصوص این پرونده ارائه نمی‌دهد و پنهان‌کاری شدیدی در مورد این پرونده وجود دارد، گفت: قرارداد «کرسنت» موجب شد که قرارداد گازی با عمان نیز جلو نرود و متوقف شود ضمن آنکه دولت نیز اراده‌ای برای این قرار داد نداشت.

عضو کمیسیون انرژی مجلس خاطرنشان کرد: حفاری و انتقال گاز در میدان گازی «فرزاد B» توسط هندی‌ها در حال اجرا بود اما این قرارداد نیز در دولت یازدهم متوقف شد.

خادمی اظهار داشت: قبل از دولت یازدهم، ایران با ترکمنستان قرارداد گازی داشت که گاز را می‌گرفت یا استفاده می‌کرد یا با رقم بیشتری می‌فروخت، اما این قرارداد نیز متوقف شد.

وی با بیان اینکه در دولت‌های یازدهم و دوازدهم، بازار گاز رقبای ایران پررونق شد، یادآور شد: امروز ترکمنستان از طریق ایران، گاز به آذربایجان انتقال می‌دهد.

عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای با بیان اینکه دولت‌های یازدهم و دوازدهم موجب شدند، ایران تمام بازار گاز منطقه را از دست بدهد، افزود: درحالی‌که چین برای انتقال گاز از ترکمنستان به این کشور ۵۰۰۰ کیلومتر لوله کشید اما ما فرصت بازار گازی منطقه را از دست دادیم.

خادمی گفت: تنها یک قرارداد با ترکیه داشتیم که هنوز ادامه دارد، این قرارداد هم دو سال پیش مشکل پیدا کرد و به مدت یک سال ترکیه هیچ پرداختی به ایران نداشت؛ سیاست گازی دولت‌های یازدهم و دوازدهم، از دست دادن بازار منطقه و ایجاد بازار برای کشورهای رقیب بود.

وی گفت: در این خصوص بنده سوالی را از وزیر نفت مطرح کرده‌ام که به زودی در صحن علنی مجلس ارائه می‌شود.

عضو کمیسیون انرژی مجلس اظهار داشت: وزیر نفت در مورد کاهش فلورها یا گازهای همراه نفت قول‌هایی داده بودند اما این قول‌ها اجرایی نشده است. روزانه ۴۵ میلیون متر مکعب را می‌سوزانیم و مردم این گازهای سمی را استنشاق می‌کنند و بیمار می‌شوند.

خادمی ادامه داد: وزارت نفت ۱۰ هزار میلیارد تومان بابت عوارض آلایندگی به خوزستان بدهکار است. لذا از رئیس قوه قضائیه انتظار داریم پرونده کرسنت را پیگیری کند.

عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: توتال بابت پرداخت رشوه به برخی دلالان ایران در جهت قرارداد گازی محکوم به پرداخت جریمه شده است. آقای زنگنه! پاسخ دهید که این رشوه به چه کسانی پرداخت شده است.

خادمی با بیان اینکه نیروهای وزارت نفت بی انگیزه شده‌اند، افزود: دانشکده وزارت نفت که بعد از انقلاب کشور را نجات داد و تمامی امور مربوط به استخراج و پالایش نفت را بر عهده گرفت با مشکلات اساسی روبرو کردید و زیرساخت‌های مدیریتی نفت را از بین بردید.

وی گفت: کاری کردید که همه شرکت‌های نفتی شرقی از ایران بروند و به امید خوب شدن روابط با غرب بودید، این شرکت‌های شرقی که از ایران بیرون کردید امروز در کانادا و آمریکا کار می‌کنند.

عضو کمیسیون انرژی مجلس اضافه کرد: شما فرموده بودید گاز را به استان‌هایی می‌برم که نمایندگانشان آدم من هستند.

خادمی عنوان کرد: از دست دادن بازار گاز منطقه، بزرگترین ضربه شما به کشور بود.

*اخاذی و باز کردن حساب‌های خاص، نهادهای اطلاعاتی را به دفتر زنگنه کشاند 

خادمی درباره پشت پرده اتفاقات عجیب دفتر وزیر نفت و ورود یک نهاد امنیتی به تحولات دفتر زنگنه، گفت: طبق شنیده‌ها در دفتر وزیر نفت برای نیروی‌های خدماتی حسابی باز شده است و مسئولان دفتر زنگنه از مراجعه‌کنندگان، افراد دارای قرارداد با وزارت نفت، مؤسسان شرکت‌های نفتی و گازی و... درخواست واریز مبلغی به حساب نیروهای خدماتی جهت انجام کارشان را داشتند و در ادامه نیروهای خدماتی این مبالغ واریزی به حساب‌شان را تحویل مسئولان دفتر آقای زنگنه می‌دادند و حتی آنجا برای این کار دستگاه کارت‌خوان گذاشته بودند.

 

نماینده مردم ایذه و باغملک در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: ظاهرا مسئولان دفتر زنگنه با این توجیه که گروه های واسطه‌ای برای انجام کار شما تشکیل می‌شود و وجه دریافتی نیز برای انجام کار توسط آن گروه‌هاست، از مراجعان درخواست کشیدن کارت می‌کردند.

وی اضافه کرد: احتمالاً نیروهای خدماتی از اصل این جریان بی‌خبر بوده و یا مجبور و وادار به باز کردن حسابی برای واریز وجوه دریافتی از مراجعه‌کنندگان، افراد دارای قرارداد با وزارت نفت، مؤسسان شرکت‌های نفتی و گازی و... شده‌اند.

خادمی همچنین خبر داد: یکی از مسئولان دفتر وزیر نفت که گویا ارتباط خوبی نیز با آقای وزیر دارد و از دفتر وزیر به شرکتی در ترکیه رفت و آمد داشته، پس از شنیدن خبر حضور نیروهای امنیتی در دفتر وزیر و بازجویی از کارکنان سکته کرده و راهی بیمارستان شده است.

این نماینده مجلس ادامه داد: با توجه به اینکه نهادهای نظارتی وارد موضوع شده‌اند باید فرصت داد تا از جزئیات این ماجرا دقیق‌تر پرده‌برداری شود.

*نامه ۸۰ نماینده مجلس درباره زنگنه هشدار به نهادهای نظارتی بود

اکبر رنجبرزاده عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: آقای زنگنه و کسانی که به دنبال تبرئه وی هستند و می‌خواهند با مباحث حاشیه‌ای از جمله ارتباط استیضاح‌کنندگان آقای زنگنه با خارج مجلس، می‌خواهند ایشان را تبرئه کنند ولی بهتر است به نامه‌ سوءعملکردزنگنه با امضای 80 نفر از نمایندگان مجلس که به سران قوا نوشته شده مراجعه کنند.

وی افزود: در این نامه خطر اقدامات آقای زنگنه را در ماه‌های قبل به سران سه قوه اعلام کردند؛ در آن زمان بحث استیضاح مطرح نبود.

 

عضو هیأت رئیسه مجلس مطرح کرد: بیش از یک سال است نمایندگان مجلس شورای اسلامی به صورت مستمر اقدامات آقای زنگنه را رصد می‌کنند و اطلاعات و اسناد مختلفی را در این باره جمع‌آوری کرده‌اند.

رنجبرزاده افزود: متاسفانه شرایطی که آقای زنگنه برای کشور فراهم کرده به هیچ وجه به مصلحت اقتصادی نفت ایران نبوده و کوتاهی وی و این وزارتخانه در بسیاری اقدامات و مسائل موجب شده است که خسارت‌های زیادی را متحمل شویم.

وی گفت: رسالت و وظایف نمایندگی مجلس ایجاب کرده است که آقای زنگنه را به سمت استیضاح بریم و این اتفاق به زودی رخ خواهد داد هر چند که می‌دانیم برخی عوامل آقای زنگنه در داخل مجلس و بیرون مجلس تلاش می‌کنند این استیضاح، نهایی نشود.

عضو هیأت رئیسه مجلس افزود:‌ نمایندگان پاکدامن مجلس که همواره مصلحت نظام و کشور را در امورات کشور لحاظ کرده‌اند استیضاح آقای زنگنه را پیش برده و امیدواریم این رویه به نتیجه برسد.

رنجبرزاده از نمایندگان مجلس خواست درباره استیضاح آقای زنگنه وارد حاشیه نشوند و منافع کشور را پیگیری کنند.

وی افزود: اطرافیان آقای زنگنه به دنبال فضا سازی سیاسی و فرافکنی هستند و اینکه گفته می‌شود استیضاح آقای زنگنه به بیرون مجلس مربوط است و بابک زنجانی آن را هدایت می‌کند به هیچ وجه صحت ندارد.

عضو هیأت رئیسه مجلس گفت: نمایندگان مجلس به صورت شفاهی و کتبی ‌بارها موافقت خود را درباره استیضاح زنگنه را مطرح کردند و حتی نامه‌ای که به سران قوا نوشته شده مؤید این موضوع بوده و هشدار به مسئولین، سازمان‌ها و نهادهای نظارتی خارج از مجلس است.

رنجبرزاده افزود:‌ نامه‌ای که با 80 امضا به سران سه قوا از مجلس به بیرون مجلس ارسال شد هشدار خانه ملت به نهادهای نظارتی بود.

عضو هیأت رئیسه مجلس گفت:‌امیدوارم فشارهای آقای زنگنه، اطرافیانش و وزارت نفت درباره استیضاح وی مانع کارمان نشود.

* با نوع مدیریت «زنگنه» ۱۰۰ سال دیگر هم پالایشگاه ستاره خلیج فارس ساخته نمی‌شد

حجت‌الاسلام مجید ناصری‌نژاد عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: درباره اتهام اطرافیان زنگنه به نمایندگان استیضاح کننده وزیر نفت که از سوی خارج از مجلس مدیریت می‌شوند، گفت: این حرف کاملا غلط و بی‌ربطی است و استیضاح کنندگان آقای زنگنه براساس دلایل متعدد و اسناد مختلف خواهان استیضاح وزیر نفت هستند. 

 

وی افزود: بارها نسبت به عملکرد‌ آقای زنگنه درخصوص پایین آ‌مدن تولید نفت و همچنین عدم استفاده از تولیدات و محصولات داخلی در صنعت نفت تذکر داده‌ام. 

عضو کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: زنگنه به فرزندان این آب و خاک که در صنعت نفت تلاش می‌کنند بی‌توجه بوده و توان و دانش آنها را نادیده انگاشته و بیشتر به سمت صنعت نفت غرب تمایل دارد. 

وی تصریح کرد: متاسفانه آقای زنگنه به هیچ وجه توان داخلی را در صنعت نفت به کار نگرفته است. این در حالی است که نمایندگان مجلس بارها انتقادات خود را نسبت به سوء مدیریت آقای زنگنه بیان کرده و نامه‌های متعددی را در  این خصوص نوشته‌اند و بارها در صحن علنی نسبت به اقدامات آقای زنگنه تذکر دادند. 

نماینده مردم شادگان گفت: اگر زنگنه می‌پذیرفت که از توان و دانش داخلی در صنعت نفت کشورمان استفاده کند به هیچ وجه نیازمند خارجی‌ها نبودیم اما زنگنه زلف خود را به برجام و شرکت‌های نفتی غربی گره زده بود. 

ناصری‌نژاد افزود: متاسفانه زنگنه با فشل کردن IPC صنعت نفت کشورمان را نیمه تعطیل کرده است ضمن اینکه با آنکه مقام معظم رهبری بارها درخصوص خام‌فروشی نفت هشدار داده‌اند اما وزیر نفت به آ‌ن توجهی نکرده است. 

وی با اشاره به افتتاح پالایشگاه ستاره خلیج فارس گفت: ورود سپاه و قرارگاه خاتم‌الانبیا به ساخت و احداث این پالایشگاه منجر به بهره‌برداری از آن شد و به همین دلیل رهبر معظم رهبری از اقدامات سپاه در این خصوص تشکر کردند. در حالی است که اگر زنگنه می‌خواست این پالایشگاه را بسازد 100 سال طول می‌کشید ولی با ورود سپاه به بحث ساخت و ساز این پالایشگاه عملا کشور از واردات بنزین جلوگیری کرده و خودکفا شدیم. 

ناصری‌نژاد گفت: تخلفات متعدد در وزارت نفت و وجود برخی مدیران در آنجا که گرایشی به توان داخلی ندارند یکی دیگر از مباحث استیضاح آقای زنگنه است اما با اینکه بارها در صحن علنی مجلس و در کمیسیون انرژی تذکراتی را به آ‌قای زنگنه داده بویم اما وی نسبت به آ‌نها و این دلسوزی‌ها بی‌توجه بوده است. 

عضو کمیسیون انرژی مجلس تصریح کرد: منتقدین آقای زنگنه ناچار شدند که به سمت استیضاح وی بروند این در حالی است که برای این کار و پیگیری آن از کسی واهمه نداشته و برای حق و حقوق مردم آن را پییگری می‌کنیم تا از حداکثر توان داخلی در صنعت نفت استفاده شده و جلوی ویژه‌خواری برخی‌ها را بگیریم. 

وی تصریح کرد: استیضاح کنندگان آقای زنگنه پای حرف و اقدام خود ایستاده و اگر برخی اطرافیان وی به دنبال فرافکنی و شانتاژ هستند با آنها مقابله خواهیم کرد. 

* لیست بلندبالایی توسط استیضاح‌کنندگان زنگنه تهیه شده است

سیدامیرحسین قاضی‌زاده هاشمی عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: تحریم نفتی در طول سال‌های اخیر و دهه‌های قبل هم وجود داشته و برای ما مشکلاتی را در خصوص فروش نفت ایجاد کرده است. این در حالی است که وزرای نفتی وقت هم نفت را به راحتی می‌فروختند و هم توانایی جابه‌جایی پول آن را داشتند.

 

وی افزود: بسیاری از شرکای تاریخی و سنتی نفت و گاز ایران با این بهانه که غربی‌ها بعد از برجام به دنبال سرمایه‌گذاری در ایران هستند را کنار گذاشتیم و عملاً روابط‌مان را با بازارها و کشورهایی که ارتباط نزدیکی با ایران داشتند را از بین بردیم.

عضو هیأت رئیسه مجلس تصریح کرد: بسیاری از همکاران آقای زنگنه وزیر نفت هم اکنون در خارج از کشور و توسط دادگاه‌های بین‌المللی و در دستگاه‌های قضایی نروژ، توتال و فرانسه به جرم دریافت رشوه محاکمه شده‌اند این در حالی است که حتی برخی از این دستگا‌ه‌های قضایی شرکت‌های ایران را هم جریمه کردند اما پرونده آنها در داخل کشور رسیدگی نشده است. 

وی خاطرنشان کرد: متأسفانه افرادی که به جرم‌های مختلف توسط دادگاه‌های بین‌المللی محاکمه شده‌اند در حال حاضر در مناصب مختلف وزارت نفت حضور دارند.

قاضی‌زاده هاشمی خاطرنشان کرد: اقدامات آقای زنگنه در خصوص قرارداد با ترکمنستان توانسته مشکلاتی را برای کشورمان به وجود آورد. 

وی تصریح کرد: لیست بلند بالایی از سوی استیضاح‌کنندگان آقای زنگنه از مشکلات در این وزارتخانه تهیه شده و دلایل متعدد و مختلفی در خصوص استیضاح وزیر نفت وجود دارد. 

عضو هیأت رئیسه مجلس گفت: به جای اینکه آقای زنگنه و اطرافیانش در خصوص استیضاح وزیر نفت فرافکنی کنند بهتر است به نمایندگان مردم در مجلس پاسخگو بوده و عملکردشان را تبیین  و از کارنامه‌ چندساله‌شان دفاع کنند.

وی گفت:‌ اینکه اطرافیان آقای زنگنه موضوع استیضاح وی را به خارج از مجلس مرتبط می‌دانند نشان‌دهنده حرف حق استیضاح‌کنندگان است لذا نباید آنها استیضاح زنگنه را به افرادی نظیر بابک زنجانی مرتبط بدانند. 

*زنگنه برای حفظ بازارهای نفتی و گازی کشور تلاشی نکرده است

حسینعلی حاجی دلیگانی نماینده مردم شاهین‌شهر در مجلس شورای اسلامی گفت: متأسفانه اطرافیان آقای زنگنه در مورد استیضاح در مجلس موضوعات خلاف می‌گویند.

 

وی در توضیح بیشتر افزود‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌: اینکه استیضاح در مجلس رای بیاورد یا نیاورد به حق نمایندگان بازمی‌گردد و نمایندگان مردم باید ابعاد مختلف مطرح‌شده در خصوص استیضاح آقای زنگنه را بررسی کنند.

نماینده مردم شاهین‌شهر در مجلس تصریح‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ کرد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌:‌‌‌‌‌‌‌‌ استیضاح‌کنندگان نکات متعدد و مختلف در مورد استیضاح آقای زنگنه در مجلس دارند که در هنگام استیضاح وی این موضوع بررسی شده و نمایندگان در این خصوص اظهارنظر خواهند کرد.

حاجی دلیگانی خاطرنشان کرد: این‌که استیضاح آقای زنگنه در مجلس رای می‌آورد یا نمی‌آورد و این استیضاح را به یک فرد دیگری خارج از مجلس مرتبط بدانند امری خلاف است.

وی افزود‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌: وجود آقای زنگنه در شرایط فعلی دربردارنده نکات مثبت برای کشور نیست و این‌که باید رویکرد جدیدی در وزارت نفت اتخاذ شود، حرفی کاملاً درست است.

نماینده مردم شاهین‌شهر در مجلس خاطرنشان کرد: این‌که اطرافیان آقای زنگنه بگویند که موضوع استیضاح وی و مباحث مرتبط با آن از سمت و سوی فرد دیگری است به هیچ وجه چنین نیست.

حاجی دلیگانی خاطرنشان کرد: استیضاح آقای زنگنه به عدم موفقیت‌های وی در راس وزارت نفت بازمی‌گردد، ضمن اینکه وی در حفظ بازارهای نفتی و گازی جمهوری اسلامی ایران تلاشی نکرده است.

وی تصریح‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ کرد‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌:‌‌‌‌‌‌‌‌ استیضاح‌کنندگان آقای زنگنه کار خود را به دور از هیاهو در مجلس پیش می‌برند.

*آماده مناظره با زنگنه درباره سوءمدیریتش هستم

حاجی دلیگانی در خصوص اظهارات بیژن نامدار زنگنه در خصوص نامه 72 نماینده مجلس درباره اهمال این وزارتخانه در شریط تحریم گفت: از اظهارات بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت برای پاسخگویی به موضوع سوءمدیریتش استقبال می‌کنیم.

وی افزود: باید افکار عمومی از نحوه مدیریت زنگنه و وزارت نفت در تحریم‌ها مطلع شوند ضمن اینکه نمایندگان امضا کننده این نامه، اسنادی که محرمانه نیست را امضا کرده و آماده‌ایم اسناد را ارائه کنیم. 

نماینده مردم اصفهان تصریح کرد: این ۷۲ نماینده امضا کننده نامه علیه زنگنه وزیر نفت بدون سند چیزی را امضا نکرده‌اند. 

وی اعلام آمادگی کرد در مناظره ای که به صورت زنده از تلویزیون پخش شود اسناد علیه زنگنه و سوءمدیرتش را به رویت مردم برسانم و با زنگنه مناظره کنم تا افکار عمومی در این خصوص روشن شوند. 

*روابط نفتی و گازی ایران با همسایگان توسط زنگنه قطع شده است

عبدالحمید خدری نماینده مردم بوشهر در مجلس شورای اسلامی با اشاره به موضوع استیضاح زنگنه وزیر نفت گفت: زنگنه مرد میدان جنگ و تحریم نیست و نه تنها او بلکه تعدادی دیگر از وزرا هم اینگونه فکر نمی‌کنند.

وی افزود: بنده قطعا درخواست استیضاح آقای زنگنه را امضا می‌کنم.

 

نماینده مردم بوشهر در مجلس شورای اسلامی  افزود: زنگنه می‌تـوانست با برخی اقدامات و کارها از خام فروشی نفت جلوگیری کرده و مانع از قطع ارتباط تعداد زیادی از کشورهای شرقی و خریداران سنتی که نفت و گاز ایران را می‌خریدند می‌شد ضمن اینکه متاسفانه روابط نفتی و گازی ایران با کشورهای همسایه از سوی زنگنه با بی‌محلی مواجه و قطع شده است.

خدری گفت: به دلیل ضعف عملکرد رحمانی وزیر صمت هم در حال جمع‌آوری امضا برای استیضاح وی هستیم و او را هم در زمره تیم جمهوری اسلامی که باید آرایش جنگی در مقابل تحریم‌های ظالمانه آمریکا داشته باشد، نمی‌دانیم.

*زنگنه تمام راه‌های مقابله با تحریم را بسته است

محمد دهقان نایب رئیس فراکسیون نمایندگان ولایی و عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه زنگنه در دوران تحریم های فلج کننده وزیر نبوده و اهل کار غیررسمی و ریسک هم نبوده  است و اشخاص دیگری این اقدام را انجام داده‌اند تصریح کرد: رستم قاسمی در دوران قبلی تحریم ها نزد برخی مقامات کشورها می‌رفت و برای دور زدن تحریم های ظالمانه آمریکا فرمول‌هایی پیشنهاد می داد و آنها نیز همکاری می‌کردند.

وی اظهار داشت: دور زدن تحریم‌ها یعنی اتصال افرادی غیررسمی از ایران با عناصر غیررسمی برخی کشورها که این کار در این دولت تعطیل شد و اثرش قفل شدن اقتصاد کشور بود.

* زنگنه خواسته یا ناخواسته تمام راه‌های مقابله با تحریم را بسته

دهقان با طرح این سوال که چرا زنگنه می‌گوید دیگر هیچ کس تلفن ما را جواب نمی‌دهد، ما هیچ دوستی در دنیا نداریم، این اظهارات یعنی راه بسته است و این یعنی القای بن بست؟ گفت: موضوع اصلی این است که عملکرد آقای زنگنه خواسته یا ناخواسته تمام راه‌های مقابله با تحریم را بسته است، چرا که آقای زنگنه قرارداد گازی ایران را با پاکستان رسما متوقف کرده در حالی که قرار بوده با اجرای خط لوله انتقال گاز به پاکستان، در این قرارداد روزانه 21.5 میلیون مترمکعب گاز به پاکستان بفروشیم که در سال 91 فعالیت عمرانی آن را آغاز و کار انجام شده بود و قرارگاه خاتم‌الانبیا (ص) نیز مشغول به فعالیت بود.

 

وی افزود: زنگنه طی مصاحبه‌ای گفت پاکستانی‌ها اصلا پول ندارند، نباید این قرارداد بسته می شد و باید متوقفش کنید، لذا پیمانکار را خلع  و قرارداد را متوقف کرد، در حالی که پاکستانی ها آن زمان 35 درصد اضافه‌تر از قیمت، برای خرید گاز ایران پول ‌داده و سوخت مایع برای نیروگاه‌های خود خریداری می‌کرده است.

*قرارداد با پاکستان و چین توسط زنگنه متوقف شد

نایب رئیس فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس خاطرنشان کرد: از همان روزهای اولی که آقای زنگنه روی کار آمد، قرارداد گازی با پاکستان را متوقف کرد، در حالی که هنوز به برجام نرسیده بود و این اقدامات دو حالت دارد، شاید به امید این بوده که کشور راهی جز برجام نداشته باشد و شاید به این دلیل بوده که دلخوشی به برجام داشته که در آینده قرار است برجامی ایجاد شود، البته از نظر آقای زنگنه، دولت پاکستان فقیر بوده و پولی برای پرداخت بهای گاز نداشته است، اما باید پرسید چطور پاکستان پس از توقف قرارداد با ایران با ترکمنستان قرارداد منعقد کرد تا خط لوله موسوم به تاپی از خاک افغانستان تا پاکستان احداث شود، آیا پاکستانی‌ها برای آنها پول داشتند، برای ایران پول نداشتند تا با خط لوله ای به طول 260 کیلومتر گاز آنها را تامین کنیم؟!

وی افزود: جدا از بحث پاکستان، چرا آقای زنگنه قرارداد با چین را برهم زده و قراردادشان را لغو کرد، چینی‌ها در آزادگان، یادآوران و در فاز 11 پارس جنوبی با مشارکت شرکت داخلی پتروپارس کار می‌کردند، اما آقای زنگنه علاوه براینکه چینی‌ها را از ادامه کار در این میادین منع و آنها را از عملا از ایران اخراج کرد، شرکت‌های داخلی را هم دچار اختلال کرد.

*وزیر نفت تمامی راه‌ها را به سمت اروپا و آمریکا منتهی کرد

این عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس گفت: قرار بوده هندی‌ها 29 میلیارد دلار در فرزاد B و چابهار هزینه کنند، اما آقای زنگنه در مصاحبه ای که متن آن موجود بوده از فعالیت هندی‌ها استقبال نمی‌کند و در حالی که توافق اولیه صورت گرفته و قرارداد در شرف نهایی شدن بوده، از پیگیری و امضای قرارداد اجتناب می کند.

وی اظهار داشت: زنگنه همه روابط و قراردادها را با برخی همسایگان و برخی کشورهای  بزرگ که شریک سنتی ایران بوده اند، دچار اختلال کرده است یعنی پل پشت سر جمهوری اسلامی ایران را خراب کرده به امید اینکه می‌خواهد ما را به سمت اروپا و آمریکا حرکت دهد، بنابراین این شائبه جدی در خصوص رفتار، اقدام و تصمیم آقای زنگنه وجود دارد که ایشان راهی را طی کرده که ایران هیچ راهی نداشته باشد جز اینکه مسیر خود را تغییر داده و  با اروپا و آمریکا خود را هماهنگ کند و در واقع این شبهه جدی وجود دارد که ایشان تمام راه‌ها را به گونه ای طراحی کرده که همه چیز فقط به اروپا و آمریکا منتهی شود.

دهقان با تاکید بر اینکه بحث روابط ایران و چین بحث دوست و غیردوست نیست، بلکه بحث منافع مشترک است، فکر نکنند ما به سمت چین غش می‌کنیم گفت: رئیس جمهور چین بعد از سال‌ها در یک سفر تاریخی به ایران آمد، اما رفتاری غیردیپلماتیک با ایشان صورت گرفت که بیان برخی از آنها به صلاح کشور نیست و ان شاءالله در زمان مناسب رفتار و مواضع برخی دولتمردان ایرانی با هیئت چینی و رییس جمهور این کشور را در این سفر توضیح می دهیم. در آن سفر برخی آقایان از موضع بالا و بدون رعایت شان رییس جمهور و هیئت عالیرتبه چینی با آنها برخورد کردند به امید آنکه می خواهند با آمریکا و اروپا هماهنگ شوند.

*جزئیات قراردادهای متوقف‌شده نفتی و گازی توسط زنگنه

دهقان نماینده با اشاره به نامه 72 نفر از نمایندگان به سران قوا در انتقاد از عملکرد زنگنه وزیر نفت، اظهار داشت: نامه‌ای که 72 نفر از نمایندگان امضا کردند و بنده هم یکی از امضاکنندگان آن نامه بودم، کاملاً شفاف است.

وی افزود: در آن نامه ذکر شده قراردادهای مختلفی که در ابتدای صدارت آقای زنگنه داشتیم، یکی پس از دیگری لغو شدند، به عنوان مثال قرار داد صادارات گاز ایران به پاکستان بود، ما می‌توانستیم به راحتی این کار را انجام دهیم، سال 89 این قرارداد بسته شده بود، سال 91 کار شروع شده بود، سال 92 کار از دو طرف آغاز شده بود اما آقای زنگنه به محض اینکه وزیر شد گفت که پاکستانی‌ها پول ندارند، لذا این قرارداد فایده‌ای ندارد و آن را متوقف کرد.

دهقان تصریح کرد: در حالی که پاکستانی‌ها پول بسیار بالاتری از گازی که ما می‌خواستیم به آنها بدهیم را دارند به گاز مایع می‌دهند و نیروگاه‌هایشان را از طریق گاز مایع اداره می‌کنند، بنابراین چطور پول دارند گاز مایع بخرند، اما پول ندارند به ما بدهند، بنابراین به نظر می‌رسد آقای زنگنه هیچ توجیهی در متوقف کردن قرارداد گازی ایران با پاکستان ندارد، اگر آن قرارداد اجرا می‌شد سالانه چندین میلیارد دلار درآمد گازی داشتیم، که آقای زنگنه آن را لغو کرد.

این عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس تصریح کرد: قرارداد صادارات گاز ایران به هند و قرارداد سرمایه‌گذاری 20 میلیارد دلاری هند در چابهار و همچنین انجام عملیات استخراج گاز از یک میدان انجام شده و به نتیجه رسیده بود، اما آقای زنگنه وزیر نفت در سال 94 با روزنامه شرق مصاحبه و اذعان دارد که آن قرارداد را خود او متوقف کرده است.

وی اضافه کرد: ما با چین قرارداد بسته بودیم و چینی‌ها داشتند در میدان نفتی ما کار می‌کردند، قرار بود چینی‌ها یک میلیون بشکه نفت در روز استخراج کنند و ما بتوانیم به خود چین بفروشیم، اما آقای زنگنه این قرارداد را هم لغو کرد.

دهقان یادآور شد: شرکت پتروپارس در فاز 11 پارس جنوبی داشت کار می‌کرد، شرکت داخلی بود، به محض اینکه زنگنه وزیر شد به پتروپارس دستور داد که دیگر در فاز 11 پارس جنوبی کار نکند و آن قرارداد را که با یک شرکت داخلی داشت کار می‌کرد و قطعاً توان آن را هم داشت که اجرا کند، منتفی کرد و بعدها که برجام به نتیجه رسید، فاز 11 پارس جنوبی را به شرکت توتال دادند که آن هم بعد از مدتی رفت و هنوز که هنوز است آن فاز 11 پارس جنوبی معطل مانده است.

نماینده طرقبه و چناران در مجلس تأکید کرد: یکسری بسترهایی وجود داشت که ما با کشورهای دیگر مثل عراق و روسیه قراردادهایی داشته باشیم که از آنها استقبال نشد، یعنی مجموع اتفاقاتی که در این مدت افتاد این بود که قراردادهای موجود نفتی و گازی که ما با کشورهای مختلف داشتیم، هر کدام به دلیلی متوقف شد و ظرفیت‌های داخلی که می‌توانستند زمینه افزایش تولید را در کشور فراهم کند، متأسفانه دچار مشکل شدند و از کار برکنار شدند.

دهقان خاطرنشان کرد: ما در این نامه از آقای وزیر نفت یک سؤال کردیم که به چه دلیل تمام این قراردادها را متوقف کردید؟ دلیلی نداشت قبل از اینکه بخواهیم با اروپا و آمریکا به قراردادی برسیم، همه پل‌های پشت سرمان را نسبت به این شرکت‌های مختلف منطقه و کشورها و شرکای سنتی که داشتیم، خراب کنیم، ما در این  نامه از وزیر سؤال کردیم و منتظر پاسخ آقای زنگنه هستیم و استقبال می‌کنیم.

*زنگنه فرصت‌های نفتی کشور را از بین برد

سهراب گیلانی نماینده مردم شوشتر در مجلس شورای اسلامی درباره نامه اخیر ۷۲ نماینده مجلس در خصوص سوءمدیریت و سوءتدبیر بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت در شرایط تحریمی کشور گفت: متأسفانه آقای زنگنه نه تنها اهتمام عملی برای مقابله با تحریم‌ها ندارد بلکه همه روزنه‌های موجود جهت بی‌اثر کردن تحریم‌ها را مسدود کرده است.

 

وی افزود:‌در این برهه تاریخی و حساس و با توجه به از دست دادن فرصت‌ها توسط وزیر نفت باید مدیریت این وزارتخانه اصلاح شده و تصمیمی عاجل جهت تأمین منافع ملت و افزایش توان مقابله با تحریم‌های آمریکا اتخاذ شود.

نماینده مردم شوشتر در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد:‌ تمامی اسناد و مدارک مربوط به این نامه متقن است و بهتر است زنگنه این موضوعات را پذیرفته و توضیحاتی را به این ۷۲ نماینده مجلس و مسئولان مرتبط ارائه دهد.

گیلانی اظهار داشت: ای کاش وزیر نفت به جای فرافکنی، این موضوعات را توضیح داده و نمایندگان مردم در خانه ملت را قانع می‌کرد.

وی با اشاره به اینکه گفته می‌شود زنگنه نمایندگان امضاکننده این نامه را تهدید به شکایت کرده است، خاطرنشان کرد: زنگنه می‌خواهد از چه کسی شکایت کند از نماینده مردم در خانه ملت؟ اگر دادگاهی در این خصوص تشکیل شود همه اسناد و مدارک و اظهارات دیگر را به دادگاه داده و به صورت شفاف آن را علنی خواهیم کرد. ضمن اینکه اگر هم قانع نشدیم به سمت استیضاح زنگنه وزیر نفت خواهیم رفت.

نماینده مردم شوشتر در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد:‌ به هیچ‌وجه دوست نداریم که وزیر نفت و جایگاه مهم این وزارتخانه تضعیف شود ولی زنگنه در مورد منافع کشور بی‌احتیاطی کرده و تعاملی با نمایندگان مجلس نداشته است لذا ما چاره‌ای جز استیضاح وی نخواهیم داشت.

گیلانی گفت: بهتر است وزیر نفت به جای تهدید نمایندگان آنها را قانع کند و نشستی را با امضاکنندگان این نامه برگزار کند. 

وی با بیان اینکه یکی از ابزارهای قانونی در اختیار مجلس تحقیق و تفحص از وزارتخانه‌ها و موضوعات مهم دیگر است، بیان داشت: پس از انجام این کار نمایندگان اعلام خواهند کرد که آیا از اقدامات این وزارتخانه قانع شده‌اند یا خیر. 

نماینده مردم شوشتر در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اگر زنگنه بنا دارد از نمایندگان امضا کننده این نامه شکایت کند به نظر می‌رسد که وی به جای اتخاذ رویه تعامل با نمایندگان مجلس به دنبال تقابل با آنها است. در تحقیق و تفحص احتمال اینکه موضوعات دیگر هم استخراج شود بسیار زیاد است.

*اقدامات زنگنه باید ناظر به دور زدن تحریم‌ها باشد

فرهاد فلاحتی نماینده مردم قائنات در مجلس شورای اسلامی درباره نامه اخیر 72 نماینده مجلس در خصوص سوء مدیریت و سوء تدبیر بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت در شرایط تحریمی کشور، گفت: نامه‌ای که تنظیم شده است کاری جمعی و براساس اسناد و مدارک متقن صورت گرفتهاست. 

 

وی افزود: تعدادی از نمایندگان در رایزنی و مشورت با یکدیگر که البته نظرات کارشناسان حوزه نفت را هم جویا شدیم موارد متعددی را از اقداماتی که زنگنه و وزارت نفت در سال‌های اخیر باید انجام داده و کشور را از بحران تحریم نفت خارج می‌کرد که انجام نداده است. 

نماینده مردم قائنات در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در بعضی از جلسات که در این خصوص برگزار شد برخی از کارشناسان و مدیران وزارت نفت عملکرد خود را توضیح داده و پاسخ سوالات نمایندگان را ارائه می‌کردند اما با توجه به تمامی موضوعات ارائه شده به این جمع‌بندی رسیدیم که زنگنه و وزارت نفت اهتمام  لازم را در شرایط فعلی و اقدام جهادی در بسیاری از امورات ندارد. 

فلاحتی اظهار داشت: این سوال برای نمایندگان مجلس که نامه اخیر را امضا کرده‌اند وجود داشت که آیا وزارت نفت می‌تواند در شرایط فعلی از وضعیت فعلی بهتر عمل کند؟ آیا نمی‌توانستیم که در بحث‌های مدیریتی و فروش نفت و فراورده‌های آن مدیریت بهتری را انجام می‌داد تا فشار تحریم‌ها بر اقتصاد کشور کمتر شود؟ 

وی گفت: موارد مدنظر و پاسخ‌های ارائه شده درباره سوالات نمایندگان به صورتی نبود که بتوانیم این موضوع را به عنوان سوال و استیضاح در مجلس دنبال کنیم چرا که ممکن است برخی بهره‌برداری‌های خاص از این موضوع صورت گیرد لذا نگرانی و دغدغه 72 نماینده مجلس دهم به سران قوا و مسئولین حاکمیتی اعلام شد که بر همین اساس اعلام کردیم که وزارت نفت و آقای زنگنه در موارد متعددی می‌توانستند اقدام بهتری را انجام دهند و اگر زنگنه در برخی‌ حوزه‌های خاص و درآمدی در دوران تحریم‌ها تدبیرهای لازم را انجام می‌داد نتیجه بهتری حاصل می‌شد. 

نماینده مردم قائنات در مجلس شورای اسلامی افزود: این دغدغه نمایندگان نافی از زحمات زنگنه در برخی موارد نظیر گازرسانی به شهرها و روستاها و تمرکز بر اجرای برخی پروژه‌ها نیست هرچند که معتقدیم باید در دوران تحریم‌ها به صورت جدی، قاطع و جهادی عمل می‌کرد. 

وی تصریح کرد: موضوع اصلی این نامه و دغدغه نمایندگان آن است که اقدامات زنگنه و وزارت نفت در شرایط تحریمی فعلی نباید به مانند شرایط عادی رفتار کنند چرا که انتظار از او و این وزارتخانه اقدام جهادی و قاطع است. 

فلاحتی خاطرنشان کرد: طرح سوال و استیضاح وزرا در شرایط عادی امکان‌پذیر است اما در وضعیت کنونی کشور که در تحریم‌های ظالمانه آمریکا فشار اقتصادی زیادی را تحمل می‌کنیم باید اقدام عاجلی را انجام دهیم. 

نماینده مردم قائنات در مجلس شورای اسلامی گفت: بهتر است زنگنه به جای دلخوری از نمایندگان مجلس و برخی اعضای هیات دولت و زیر سوال بردن آنها بهتر است به همین افراد پاسخ‌های لازم و توضیحات را ارائه دهد؛ ضمن اینکه اگر به این افراد پاسخی نمی‌دهد بهتر است حداقل به سران قوا توضیح دهد. 

فلاحتی گفت: نگرانی نمایندگان مجلس آن است که از ظرفیت‌های فعلی کشور آن هم در دوران تحریم‌ می‌توانیم استفاده مطلوب‌تری ببریم که مردم کمتر تحت فشار قرار گیرند این در حالی است که توانایی‌های بالقوه بسیاری در حوزه نفت و گاز کشور وجود دارد که باید آن را بالفعل کنیم. 

*استقبال از قضایی شدن موضوع عدم اهتمام زنگنه برای دور زدن تحریم‌ها

حجت‌الاسلام ناصر موسوی لارگانی نماینده مردم فلاورجان در مجلس شورای اسلامی درباره نامه اخیر 72 نماینده مجلس در خصوص سوء‌مدیریت و سوء تدبیر بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت در شرایط تحریمی کشور،‌ گفت:‌ نمایندگان امضا کننده این نامه در خصوص شکایت زنگنه از آنها مشکلی ندارند چرا که اسناد و دلایل این سوء مدیریت و سوء تدبیر موجود است و از قضایی شدن این موضوع استقبال می‌کنند.

 

وی  افزود: در صورتی که دادگاه در این خصوص تشکیل شود اسناد و مدارک دیگری را به همراه اظهارات دیگر اعلام خواهیم کرد.

نماینده مردم فلاورجان در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: تنظیم و جمع‌آوری اسناد و مدارک اقدامات ضعیف زنگنه در شرایط تحریمی فعلی کشور توسط آقای دهقان نماینده مردم طرقبه صورت گرفته و در اختیار وی است ضمن اینکه دیگر نمایندگان هم کاملا از سوء‌مدیریت و سوءتدبیر زنگنه مطلع بوده و هستند.

*زنگنه و وزارت نفت اراده‌ و تحرکی برای دور زدن تحریم و عبور از بحران‌‌ها ندارد

سیدمحمدحسین نقوی حسینی نماینده مردم ورامین در مجلس شورای اسلامی درباره نامه اخیر ۷۲ نماینده مجلس درخصوص سوء مدیریت و سوءتدبیر بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت در شرایط تحریمی کشور گفت:‌ در شرایطی که فشار دشمنان علیه جمهوری اسلامی ایران با تحریم‌های ظلمانه آمریکا وجود دارد باید به دنبال راهکارهای نو و جدید بگردیم تا بتوانیم کشور را اداره کنیم.

 

وی افزود: در چنین شرایطی در حالی که باید وزارت نفت به سمت شرکای سنتی می‌رفت و با همسایگان مبادلات ویژه و نو برای مبادله پیدا می‌کرد ولی بر همکاری با آمریکایی‌ها، اروپایی‌ها و غربی‌ها در موضوعات نفت پافشاری کرد که آن هم شدنی نبوده و نیست. 

نماینده مردم ورامین در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: تحرک و فعالیت را در شرایط تحریمی‌ فعلی کشورمان در وزارت نفت نمی‌بینیم این در حالی است که طرح انتقال گاز به پاکستان با عنوان خط لوله صلح که طرح بسیار مهمی بوده و می‌توانست در بسیاری از امورات کمک‌حال کشورمان باشد نهایی نشده و به بهره‌برداری نرسید ضمن اینکه پاکستان همسایه مسلمان ماست و می‌توانستیم به راحتی با آنها مبادلاتی داشته باشیم اما وقتی زنگنه وزیر نفت شد این پروژه تعطیل شد.

وی خاطرنشان کرد: قبل از وزیر شدن زنگنه، شرکت‌های  غیر غربی در توسعه پالایشگاه‌ها و نفت ایران کار می‌کردند اما وقتی وی بر مسند این وزارت نفت قرار گرفت کارها تعطیل شدو سپس زنگنه پای توتال را به ایران باز کردند و غربی‌ها را برای حضور در پروژه‌های نفتی دعوت کرد این در حالی است که آنها با  کوچکترین مشکلی ایران را ترک کردند. 

نقوی حسینی گفت: عزم و اراد‌ه‌ای در فروش نفت و مقابله با تحریم و بحران‌های پیش‌رو در وزارت نفت و شخص زنگنه وجود ندارد. این در حالی است که ما در شرایطی هستیم و آمریکایی‌ها تمام تلاش‌های خود را علیه کشورمان به کار بسته‌اند تا بتوانند تولید نفت و دیگر حامل‌های انرژی در ایران را تعطیل کنند.

وی تاکید کرد: در شرایط فعلی باید فعالیت‌های گسترده‌ای در حوزه نفت و تولیدات وابسته به آن با استفاده از راه‌حل‌های نوین به منظور دور زدن تحریم‌ها صورت گیرد.

نماینده مردم ورامین در مجلس شورای اسلامی افزود: ۷۲ نماینده‌ای که نامه اخیر در خصوص عدم اهتمام لازم زنگنه برای دور زدن تحریم‌ها را امضا کرده‌اند معتقدند روند مدیریتی زنگنه ضدتحریمی نبوده و این وزارتخانه در این خصوص اقدامات لازم را تدبیر نکرده است.

*فرار زنگنه از پاسخگویی درباره تخلفاتش به فریب افکار عمومی

حجت‌الاسلام احمد سالک نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی درخصوص نامه ۷۲ نماینده مجلس درباره اعمال این وزارتخانه در شرایط تحریم گفت: 2 هفته قبل سوالی از زنگنه وزیر نفت در خصوص اتفاقات پالایشگاه ستاره خلیج فارس پرسیدم که در آنجا وزیر نفت پاسخ قانع‌کننده‌ای به سوالم نداد و به نظر می‌رسد عدم پاسخ قانع کننده از سوی وی رویه‌اش است. این در حالی است که اطرافیان آقای زنگنه به من اعتراض کردند که چرا روحانیت به مسائل و نفت وارد می‌کند و آنها چیزی در این خصوص متوجه نمی‌شود.

 

وی با بیان اینکه مدارک و استنادات زیادی در خصوص سوء مدیریت زنگنه وجود دارد افزود: زنگنه باید در خصوص کرسنت و میلیون‌ها ارزی که از کشور خارج شده توضیح دهد.

نماینده مردم اصفهان تصریح کرد: زنگنه باید درباره ضرر میلیونی که در موضوعه کرسنت به کشور وارد و نقش وی و پسر آقای هاشمی در آن اثبات شده است پاسخ قانع کننده‌ای به افکار عمومی دهد. 

وی اظهار داشت: یکی از موضوعاتی که در خصوص نامه اخیر 72 نماینده مجلس درباره اهمال زنگنه و وزارت نفت در دوران تحریم امضا شده درباره به موضوع کرسنت و توتال باز می‌گردد.

سالک با بیان اینکه مدیریت زنگنه در موضوع توتال منفی است گفت: این شرکت فرانسوی هم از ایران اطلاعات گرفته و هم از قطر و در نهایت هم پروژه‌های ایران را رها کرد و با توهین به کشورمان زیر قرارداد و امضایش زد و رفت در حالی که زنگنه در مجلس به صراحت اعلام کرد قرارداد منعقده با توتال محکم بسته شده و نمی‌تواند رها کند و برود.

نماینده مردم اصفهان خاطرنشان کرد: به نظر می‌رسد زنگنه با فرار رو به جلو از پاسخ‌گویی می‌خواهد افکار عمومی را فریب بدهد اما از اینکه نامه ۷۲ نماینده مجلس توسط زنگنه و وزارت نفت پیگرد قضایی پیدا کند استقبال کرده و منتظریم دادگاه آن تشکیل شود چرا که آن موقع، حساب و کتاب‌ها خواهیم کشید.

وی افزود: زنگنه و اطرافیانش اعلام می‌کنند نمایندگان مجلس نباید در کارهای این وزارتخانه نظارت داشته باشد و گویا به دنبال آن هستند هر کاری دلشان خواست انجام دهند؛ در حالی است که بر اساس دیوان محاسبات در گزارش تفریغ بودجه سال ۹۶ انتقادات زیادی به شرکت ملی نفت، شرکت ملی گاز و میعانات گازی داشت.

سالک گفت: بر اساس گزارش دیوان محاسبات به نظر می‌رسد که  دولت و وزارت نفت 15 هزار میلیارد تومان از درآمدهای نفتی را به خزانه نریخته و سرنوشت این پول هنوز مشخص نشده و باید مشخص شود که این پول‌ها کجاست؟ و طبق گزارش دیوان محاسبات از تخلفات وزارت نفت و شرکت های زیر مجموعه وضعیت بسیار تکان است.

وی با بیان اینکه زنگنه، وزارت نفت و اطرافیان آنها به ما اعلام می‌کنند که نمایندگان مجلس نباید از برخی افراد اطلاعات بگیرند و ما مشخص می‌کنیم اطلاعات از چه کسانی گرفته شود اظهار داشت: این اطرافیان باید بدانند به آنها ربطی ندارد که این اطلاعات از کجا به دست می‌آید و بهتر است که این وزارتخانه به جای جیغ و شیون پاسخگوی عملکرد خود آن هم به صورت منطقی باشد.

*نخبگان کشور در حال از بین رفتن هستند و زنگنه به دنبال چشم‌آبی‌ها!

نادر قاضی‌پور نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی در جریان سوال خود از وزیر نفت در نشست علنی امروز مجلس (سه‌شنبه 2 مرداد 97) گفت: آقای وزیر چرا سامانه تامین الکترونیکی کالای صنعت نفت اجرایی نمی‌شود تا فسادهای موجود خریدهای خارجی کاهش یابد. 

 

وی افزود: کارگران، مهندسان، نخبگان و شرکت‌های دانش‌بنیان کشور همه در حال از بین رفتن هستند و آقای وزیر شما به مدیران زیرمجموعه شما فقط به دنبال چشم‌آبی‌ها و مو طلایی‌ها هستید. 

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: آقای وزیر تا به حال تمایل نداشتید شرکت‌های داخلی که تا به این اندازه نیروی متخصص در اختیار دارند مورد استفاده قرار گیرند. الان که تحریم شده‌ایم به نیروهای جوان دانش‌بنیان، جهاد دانشگاهی‌ها که سرمایه‌های کشور هستند چرا کار داده نمی‌شود؟ 

قاضی‌پور خاطرنشان کرد: در صنعت لوله‌سازی نفت و گاز کشور چند شرکت توانمند همچون شرکت لوله‌سازی اهواز، صفا و ماهشهر پیش از این در فاز 2 و 3  پارس جنوبی توانمندی‌های خود را به اثبات رساندند اما امروز حتی در مناقصه‌ لوله‌های فاز 11 شرکت داده نشدند. 

وی افزود: آقای وزیر چرا از شرکت‌های خارجی لوله خریدید مگر طبق مصوبه شورای اقتصاد درباره فاز 11 طرف خارجی باید برای تمامی قراردادهای فرعی شرکت ایرانی داشته باشد. 

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران پس از گذشت 40 سال در نقطه‌ای قرار گرفته که شرکت توتال به ما بگوید چه کسی در مناقصه باشد و چه کسی حضور نداشته باشد. آقای وزیر تاریخ ذلتی را که شما به صنعت کشور تحمیل کردید فراموش نخواهد کرد و در تاریخ نام بدی از شما به ثبت خواهد رسید. توتال اطلاعات ایران را گرفت و رفت معلوم است که نمی‌خواهد کار کند. 

قاضی‌پور خاطرنشان کرد: آقای وزیر با قراردادی که نوشتند کشور را متضرر کردید و باعث شدید که قرارداد گازی ایران ، تاکستان و هندوستان انجام نشود. مافیای باشگاه نفت و نیرویی که با یکسری مافیا و رانت‌خوار تشکیل شده است. فاز 11 پارس جنوبی را معطل توتال کردید ژنرال‌های نفتی کجا  هستند.

وی افزود: همه کارکنان مومن و کاردان را خانه نشین کردید و یکسری نیروهای مساله‌دار و ناکارآمد را به وزراتخانه آوردید. شرکت‌هایی که می‌توانستند در تحریم‌های احتمالی به ایران کمک کنند به دست یکسری آدم‌های ناکارآمد و بی‌تجربه سپردید، شما چه دشمنی با کشور دارید. 

نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: یکسری بررسی‌های ساده توسط دستگاه‌های امنیتی کشور می‌توان به این موضوع دست یافت که فرزندان بسیاری از کارشناسان وزارت نفت در کشورهای غربی به ویژه انگلیس مشغول به تحصیل و یا بورسیه توسط شرکت‌های چندملیتی نفتی و یا دو تابعیتی هستند و بسیاری از آنان در این کشورها واحد مسکونی دارند. 

قاضی‌پور اضافه کرد: بر همین اساس بیشتری تاسیسات مهم وزارت نفت از کشور انگلیس خریداری می‌شود و همین کارشناسان تاسیسات سایر کشورها و به ویژه تاسیسات داخلی را به بهانه‌های مختلف رد کیفیت می‌کنند. سفرهای سالانه این کارشناسان و خانواده‌های آنها نیز این موضوع را اثبات می‌کند. 

وی افزود: آقای زنگنه چرا همچنان در پارس جنوبی کاتالیزها و دیگر مکانیک‌های سیل و ... از شرکت‌های صهیونیستی خارجی وارد می‌شود در حالی که شرکت‌های دانش‌بنیان و جهاد دانشگاهی داخلی با ظرفیت مناسب و در زمان مناسب با قیمت رقابتی و با استاندارد MPA تولید می‌کند. 

به گزارش خبرگزاری فارس، مخاطبان گرامی با ثبت سوژه‌ای در بخش «فارس من» با عنوان «زنگنه اهتمام لازم را برای عبور ایران از تحریم‌های ظالمانه ندارد» خواستار پیگیری این موضوع شدند. 

انتهای پیام/ 

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول