اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

استانها

پیگیری سوژه مردمی: تنها آسیاب آبی تاریخی محلات باقیمانده از عهد صفویه در حال تخریب است

فارس من| ترمیم و حفظ آسیاب آبی محلات با مشارکت مالکین خصوصی ممکن است

معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی گفت: خواسته اداره میراث فرهنگی مشارکت و همکاری با مالکین خصوصی آسیاب آبی محلات برای حفظ و ترمیم این بنای تاریخی است.

فارس من| ترمیم و حفظ آسیاب آبی محلات با مشارکت مالکین خصوصی ممکن است

به گزارش خبرگزاری فارس از اراک، گذشتگان برای آسیب و خرد کردن گندم، جو و دیگر غلات از دستگاهی تحت عنوان آسیب‌ آبی استفاده می‌کردند و شیوه کار آن به این شکل بود که سنگ آسیاب با قدرت و جریان آب به حرکت درآمده و غلات را خرد می‌کرد، بنابراین می‌توان ادعا کرد آسیاب‌های آبی موجود در ایران از قدمت تاریخی کهنی برخوردار هستند.

آسیاب آبی محلات از جمله ابنیه‌ تاریخی به جای مانده از دوره صفویه است و با قدمتی چندصد ساله از قدیمی‌ترین و ارزشمندترین آسیاب‌های آبی استان مرکزی محسوب می‌شود که در سال 87 به عنوان یک اثر ملی به ثبت رسید.

در واقع زوال و نابودی این اثر تاریخی سبب شده تا سوژه مردمی با عنوان «تنها آسیاب آبی تاریخی محلات باقیمانده از عهد صفویه در حال تخریب است» در سامانه فارس من به ثبت برسد.

در این رابطه و اقدامات پیشگیرانه برای نابودی آسیاب آبی محلات خبرنگار فارس اراک موضوع را پیگیری و در این راستا نیز با معاون سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان مرکزی مصاحبه کرد.

بی‌توجهی عامل نابودی آسیاب آبی محلات است

یکی از شهروندان محلاتی با اشاره به قدمت تاریخی آسیاب محلات بیان کرد: عدم توجه به حفاظت و مرمت این بنای تاریخی سبب شده تا اسباب زوال و نابودی این بنای تاریخی فراهم شود.

عباس نعمتی با اشاره به اینکه بناهای قدیمی تاریخ زنده برای آیندگان است، تصریح کرد: حفاظت از میراث کهن و ابنیه‌ تاریخی یک وظیفه همگانی است و همه مردم و همچنین متولیان امر وظیفه دارند با حفظ و بازسازی آثار تاریخی آن ‌را به نسل‌های بعدی منتقل کنند.

یکی دیگر از شهروندان محلاتی گفت: چندین سال است که این آسیاب تاریخی مورد بی‌توجهی قرار گرفته و از آنجا که مالک خصوصی دارد و هنوز به تملک درنیامده است، در حال تبدیل شدن به مخروبه و زباله‌دانی است و حال و روز خوشی ندارد.

محمد یاری اظهار کرد: این مکان تاریخی با قدمتی چندصد ساله در حال حاضر به محلی برای نگهداری از مرغ و خروس‌ها تبدیل شده و فضایی نامناسب را برای یک بنای تاریخی ایجاد کرده است از این‌رو برای تغییر وضعیت موجود می‌طلبد متولیان امر با یک نگاه دلسوزانه پای کار آمده و پس از بازسازی و مرمت، آسیاب آبی را به مکانی برای بازدید مردم و علاقه‌مندان به میراث فرهنگی تبدیل کنند.

بر اساس گفته یکی از شهروندان زمین اصلی این آسیاب آبی حدود ۱۵۰۰ مترمربع بوده و زیربنای آسیاب نیز حدود ۴۰۰ مترمربع است و در گذشته زمین‌های اطراف این آسیاب مملو از درختان میوه، گردو و صنوبر بوده و در حال حاضر به خیابان و میدان تبدیل شده است.

برای مرمت و حفاظت از آسیاب حکم قضایی خواهیم گرفت

معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در اراک با اشاره به اینکه آسیاب آبی محلات در تملک مالک خصوصی قرار دارد، از بی‌توجهی و عدم اقدامات مناسب برای حفاظت از بنا توسط مالک خبر داد و تصریح کرد: بارها به مالک تذکر داده شده است نسبت به مرمت و حفاظت از بنا اقدام کند اما متأسفانه تا امروز کار و فعالیتی در این زمینه انجام ندادند.

محسن کریمی بیان کرد: با توجه به اینکه اداره کل به مالکین اعلام کرده در بحث حفاظت و ترمیم حاضر به همکاری است و حتی هزینه‌ها را هم تقبل می‌کند اما متأسفانه شاهد برداشت قدمی از سوی آن‌ها نبودیم.

وی از اقدام قانونی و پیگیری موضوع از طریق مراجع قضایی برای بحث حفاظت و مرمت از بنای تاریخی خبر داد و گفت: از آنجایی که چندین بار به مالکین در خصوص مشارکت در ترمیم و بازسازی بنا تذکر داده شده و توجهی نکردند، برای جلوگیری از تخریب و زوال آسیاب سبب شده اقدامات حقوقی را در دستور کار خود قرار داده و موضوع را از طریق مراجع قضایی پیگیری کنیم.

معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی افزود: در سال مالی جدید و با توجه به تخصیص اعتبار و بودجه برای بازسازی و مرمت آسیاب آبی محلات وارد عمل خواهیم شد.

کریمی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه آسیاب آبی محلات در زمره آثار ملی به ثبت رسیده است از این‌رو از مالکین درخواست داریم تا در مرمت و نگهداری این اثر ملی با سازمان مشارکت و همکاری داشته باشند.

وی استفاده غیراصولی مالکین از آسیاب آبی را در تضاد با ماهیت ابنیه تاریخی دانست و بیان کرد: استفاده غیراصولی مالکین از آسیاب آبی در تضاد با کاربری و ماهیت تاریخی آن است و در صورتی که به این‌ روند ادامه دهند سازمان میراث فرهنگی موضوع را از طریق مراجع قضایی پیگیری خواهد کرد.

انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول