اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

بین الملل  /  آمریکا، اروپا

نیویورک تایمز:

دولت ترامپ خریدار قصه جدید ریاض درباره خاشقچی؛ عریانی امپراتور بیشتر نمایان شد

روزنامه آمریکایی با اشاره به روایت جدید سعودی‌ها از نحوه قتل خاشقچی از لزوم تغییر در روابط واشنگتن با ریاض و همچنین فشار دولت ترامپ برای پایان دادن به جنگ در یمن نوشت.

دولت ترامپ خریدار قصه جدید ریاض درباره خاشقچی؛ عریانی امپراتور بیشتر نمایان شد

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، دادستانی عربستان سعودی دیروز (پنجشنبه) در جدیدترین اعتراف در خصوص پرونده قتل «جمال خاشقچی» اذعان کرد که او در کنسولگری سعودی در استانبول تکه‌تکه شده است.

در بیانیه ریاض آمده است که دادستانی خواستار اعدام آمر و مجریان جنایت شده که تعدادشان پنج نفر است و همچنین خواستار اجرای حکم شرعی در خصوص سایر افراد شده است.

سخنگوی دادستانی عربستان همچنین اعلام کرد آمر اصلی این پرونده «نایب رئیس سابق سازمان استخبارات» (احمد العسیری) است که مورخ ۲۹ سپتامبر به «فرمانده مأموریت» دستور داده بود خاشقچی را به عربستان بازگردانند و اگر متقاعد نشد، با زور بازگردانده شود.

به همین مناسبت، هیأت تحریریه نیویورک در یادداشتی درباره این اعتراف سعودی‌ها نوشت: «سعودی‌ها داستان دیگری را سرهم کرده‌اند و دولت ترامپ هم ظاهرا خریدار آن است».

نیویورک تایمز در ابتدای این یادداشت می‌نویسد:«یک ماه ونیم پس از قتل خاشقچی همه چیز شفاف شده است: تلاش برای بازگرداندن یک منتقد به بدترین شکل انجام شده، مظنونان شناسایی شدند، مجازات سخت در نظر گرفته شده و پرونده بسته شده است».

نیویورک تایمز می‌افزاید با وجود روایت جدید سعودی‌ها از قتل خاشقچی در کنسولگری عربستان سعودی در استانبول و با توجه به اینکه ترکیه فایل‌های صوتی این ماجرا را در اختیار دارد، آنکارا به هیچ وجه خریدار چنین داستانی نخواهد بود. به‌خصوص اینکه یکی از اعضای تیم قتل در یک تماس تلفنی با ریاض گفته بود:«به رئیس (احتمالا بن سلمان باشد) بگو کار انجام شد».

«مولود چاووش اوغلو»، وزیر خارجه ترکیه تاکید کرد این اقدام، به‌صورت ناگهانی اتفاق نیفتاده است. او می‌گوید:«تجهیزات لازم و افراد برای قتل و تکه تکه کردن خاشقچی از قبل به استانبول آورده شده بودند».

نیویورک تایمز در ادامه می‌نویسد که باور این موضع دشوار است که یک تیم متشکل از ماموران اطلاعاتی و پزشکی قانونی این همه راه را به استانبول بیایند تا به صورت آرام خاشقچی را راضی به بازگشت به عربستان سعودی کنند.

روزنامه آمریکایی با ابراز تردید نسبت به مختومه شدن پرونده قتل منتقد ولی عهد سعودی نوشت:«حقیقت ممکن است هیچ گاه آشکار نشود مخصوصا اینکه دادستانی عربستان سعودی برای پنج نفر از مظنونان تیم سعودی مجازات اعدام صادر و شاهدان اصلی را حذف کرده است».

نیویورک تایمز با تاکید بر لزوم تغییر روابط میان عربستان سعودی و آمریکا افزود: «این تغییر نه به این خاطر که دیوانگی این قتل ناشیانه، آل سعود را در موقعیت دفاعی قرار داده است بلکه آمریکا، اصلی ترین متحد و تامین کننده تسلیحات ریاض در شرایطی است تا بیشتر به اهداف خود بپردازد. آنچه تغییر کرده است این است که این قتل و تلاش رقت بار برای سرپوش گذاشتن بر آن عریانی امپراطور را بیش از پیش نمایان کرده است».

نیویورک تایمز با اشاره به نقض حقوق بشر توسط عربستان سعودی نوشت، تقریبا از آغاز تشکیل عربستان سعودی، آمریکا و قدرت‌های غربی که تشنه به نفت و دلارهای آنها بودند به‌ صورت گسترده چشم خود را بر تجاوز سیستماتیک ریاض به ابتدایی ترین موارد حقوق بشری توسط ریاض بسته‌اند.

«محمد بن سلمان»، ولی‌عهد سعودی پای خود را در بسیاری از جبهه‌ها فراتر گذاشته است. او به منظور مهار قدرت ایران، به یمن حمله کرد و اکنون این کشور از بحران انسانی در حال انفجار قرار دارد. آمریکا نیز در این اوضاع مقصر است چراکه از عربستان سعودی حمایت نظامی کرده است.

نیویورک تایمز با برشمردن شماری از اقدامات بن‌سلمان نوشت:«او به یمن حمله کرد، قطر را تحت محاصره قرار داد و نخست وزیر لبنان را بازداشت کرد؛ این خودزنی ها عربستان سودی را تهدید اصلی خاورمیانه مبدل کرده است».

به نوشته نیویورک تایمز، بن سلمان ابتدا کارش را با اصلاحات اقتصادی و اجتماعی آغاز کرد، به زنان اجازه رانندگی داد اما عموزاده‌ها و میلیاردرهای سعودی را برای تحکیم قدرت خود بازداشت کرد و اقدامات سرکوب‌گرانه‌ای را رهبری کرد؛ علی الخصوص به دستور او باشد یا نباشد، قتل خاشقچی نمونه ای از آن است.

نیویورک تایمز اطاعت محض بن سلمان از ترامپ و «جردکوشنر»، داماد و مشاور رئیس جمهور آمریکا را بدترین نوع مدیریت او عنوان کرده است و نوشت: «آنها همانند اسرائیل، شاهزاده جوان را به چشم یک هم‌پیمان می‌بیینند که در مقابل ایران ایستاده و خریدار سیری ناپذیر تسلیحات آمریکایی است. از اولین واکنش‌های ترامپ به قتل خاشقچی این بود که این اقدام تاثیری در قرارداهای پرسود تسلیحاتی با ریاض نخواهد داشت». 

روزنامه آمریکایی با اشاره به موج محکومیت قتل خاشقچی توسط کشورهای جهان نوشت: «در هر حال برخی افراد در واشنگتن و دیگر پایتخت‌ها در ارتباط با رفتارهای بن‌سلمان محتاط شده‌اند و نشانه آن نیز عدم شرکتِ شرکت‌های اروپایی و آمریکایی در اجلاس موسوم به "داووس صحرا" در ریاض بود».

هیأت تحریریه نیویورک تایمز به گزینه‌های دولت آمریکا در قبال ریاض اشاره کرد و نوشت:« این اقدام (قتل خاشقچی و محکومیت جهانی) به دولت ترامپ این اهرم فشار را در مقابل رژیم سعودی تضعیف شده می‌دهد تا شفاف شود خاشقچی چگونه کشته شده است ، جنگ در یمن و اختلاف با قطر را پایان دهد، به صلح با اسرائیل بپردازد، قیمت نفت را باثبات نگه دارد و همچنین بر اساس نتایج تحقیقات درباره قتل خاشقچی، محمد بن سلمان را با یک جانشین کمتر خطرناک و تحریک آمیز جایگزین کند».

نیویورک تایمز در پایان می‌نویسد: «اگر این اقدامات همراه با پایان یافتن نقض حقوق بشر در عربستان سعودی نباشد یک ریاکاری است. این اقدامات(نقض حقوق بشر) با قتل خاشقچی آغاز نشده  اما همدستی آمریکا با سعودی‌ها باید پایان یابد.»

انتهای پیام/ 

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول