اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

بین الملل  /  غرب آسیا

/آخرین تحولات از تشکیل دولت جدید لبنان/

لبنان همچنان بدون دولت؛ گره کور سهم‌خواهی و بدعهدی الحریری

عمر گمانه‌زنی اخیر نخست‌وزیر دولت پیشبرد امور لبنان برای تشکیل دولت جدید ظرف 10 روز آینده طولانی نبود و اختلافات و اتهامات میان جریان‌های مختلف سیاسی درباره نحوه تقسیم سهم وزارتی ادامه دارد.

لبنان همچنان بدون دولت؛ گره کور سهم‌خواهی و بدعهدی الحریری

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری فارس، «سعد الحریری» نخست‌وزیر دولت پیشبرد امور لبنان پنجشنبه هفته گذشته (12 مهر) در برنامه‌ای تلویزیونی اعلام کرد دولت جدید این کشور ظرف 10 روز آینده تشکیل خواهد شد.

این اظهارات  سعد، سوال‌های بسیاری درباره علت خوشبینی او و تغییراتی که باعث شده الحریری اینگونه صحبت کند، ایجاد کرد تا اینکه روز بعدش (جمعه) «جبران باسیل» وزیر خارجه دولت پیشبرد امور لبنان این خوشبینی سعد الحریری را نقش بر آب کرد.

باسیل در کنفرانسی مطبوعاتی اعلام کرد هیچ تغییری در روند تشکیل دولت ایجاد نشده و امور مربوطه همچنان در جای خود باقی مانده‌. اختلافات چه در تعداد وزرای پیشنهادی برای هر طیف و چه در زمینه معیاری واحد برای توزیع کرسی‌ها همچنان پا بر جاست. وی تأکید کرد هر پنج نماینده در پارلمان لبنان باید یک وزیر در دولت داشته باشند.

«نبیه بری» در گفت‌و‌گو با روزنامه الاخبار گفت که امیدها برای تشکیل دولت بسیار بالا رفته بود اما پس از سخنان جبران باسیل به نقطه صفر بازگشته‌ایم.

روزنامه «البناء» لبنان در گزارشی در این باره نوشت عقب‌نشینی‌هایی میان گروه‌های سیاسی برای تشکیل هر چه سریعتر دولت دیده نمی‌شود، جریان المستقبل همچنان بحث درباره اینکه چرا تمام کرسی‌های سُنی را باید در اختیار داشته باشد، نمی‌پذیرد و این در حالی است که اکنون با داشتن 20 نماینده در پارلمان حق داشتن 4 پست وزارتی دارد ؛ تا زمانی که جریان ملی آزاد و ائتلاف وابسته به آن با 29 نماینده، دارای شش وزیر و جریان ملی آزاد و حزب الله با 30 نماینده، دارای شش وزیر هستند.

در ادامه این گزارش آمده است سعد الحریری اولین کسی است که معیار عددی «یک وزیر به ازای هر پنج نماینده در پارلمان» را پیشنهاد داد اما زمانی است بحث ائتلاف خودش پیش می‌آید این پیشنهاد را نقض می‌کند و به ازای هر سه نماینده، یک وزیر در دولت می‌خواهد. خواسته‌های دو حزب «التقدمی الاشتراکی» (جنبلاط) و «القوات اللبنانیه» (جعجع) نیز به همین منوال است. این همان موضوعی است که احزاب «8 مارس» به آن اعتراض دارند و می‌گویند چرا باید علیرغم حضور پارلمانی موازی «8 و 14 مارس»، حاصل جمع وزرای 8 مارس در دولت، نصف 14 مارس باشد.

البناء سپس نوشت خوشبینی و مهلت 10 روزه سعد الحریری برای تشکیل دولت دیری نپایید؛ پس از اتهامات متقابل میان «التیار الوطنی الحُر» (باسیل و عون) و القوات‌ اللبنانیة (جعجع)، گفت‌وگوها درباره تشکیل دولت به جایگاه اول خود بازگشت.

حال این سوال پیش می‌آید که چرا در حالی که هنوز گره‌های تشکیل دولت حل نشده، الحریری، خود و دیگران را ملزم به تشکیل دولت ظر ف 10 روز می‌کند؟ سعد الحریری می‌خواهد با این صحبت مسئولیت تأخیر در تشکیل دولت را از دوش خود بردارد و توپ را در زمین گروه‌های سیاسی بیندازد و در برابر لبنانی‌ها، خود را فردی نشان دهد که برای منافع کشور حاضر به عقب‌نشینی است و دیگران نیز باید همین کار را انجام دهند.

القوات اللبنانیه به ریاست «سمیر جعجع» اولین گروهی بود که به خوش‌بینی الحریری پایان داد، بر شروط قبلی خود تأکید کرد و گفت خواهان یک‌سوم از پست‌های وزارتی مسیحی در دولت است و این در حالی است که نمایندگان وابسته به این جریان در پارلمان یک‌چهارم نمایندگان مسیحی هستند یعنی 15 نماینده از مجموع 64 نماینده؛ القوات می‌تواند در بالاترین حد، سه وزیر داشته باشد اما اکنون خواستار بیشتر از این حد است.

جبران باسیل در کنفرانس مطبوعاتی خود در این باره گفت: سهم القوات سه وزیر است و منعی برای اختصاص سهمیه‌های بیشتر به آن وجود ندارد اگر عقب‌نشینی‌هایی از جانب نخست‌وزیر یا ما وجود داشته باشد (که وجود نخواهد داشت).

این سخنان باسیل با واکنش تند القوات روبه‌رو شد و «ملحم ریاشی» وزیر اطلاع‌رسانی (وابسته به القوات) گفت باسیل می‌خواهد خواستار راه‌حل برای این موضوع نیست. بخش رسانه‌ای القوات نیز اعلام کرد باسیل کسی نیست که معیارها را مشخص می کند.

البناء نوشت حزب «التقدمی الاشتراکی» (وابسته به ولید جنبلاط) برای تسهیل تشکیل دولت آماده است اما نخواهد پذیرفت که یکی از کرسی‌های وزارتی دروزی‌ها به «طلال ارسلان» تعلق بگیرد بلکه می‌گوید این کرسی متعلق به شخصی است که همه از جمله جنبلاط با آن موافق هستند.

منابع نزدیک به بعبدا اعلام کردند گره جریان مسیحی همچنان باز نشده و القوات بر شروط خود اصرار دارد به همین دلیل تشکیل دولت جدید ظرف 10 روز آینده بعید است. یک منبع وزراتی در این راستا به «البناء» گفت عربستان معتقد است هنوز زمان آن نرسیده که کلمه عبور برای تشکیل دولت را به الحریری بدهد زیرا خواستار دولتی بر اساس شروطش یا حداقل تقویت جایگاه خود و متحدانش است تا تأثیر و نفوذ خود در محفل سیاسی لبنان را حفظ کند بویژه اینکه نقش سیاسی عربستان در منطقه به ویژه در سوریه و عراق و یمن متحمل شکست‌هایی شده و دیگر تحمل شکست سیاسی در لبنان را ندارد.

اما در خصوص گِره‌ای که در جریان سنی وجود دارد،‌ سعد الحریری همچنان با مشارکت سنی‌های معارض مخالفت می‌کند. «عبدالرحیم مراد» رئیس حزب «الاتحاد» در این باره گفت: الحریری با خودش در تناقض است، از یک سود به تشکیل دولت بر اساس نتایج انتخابات فرا می‌خواند که 55 درصد از مجموع آرای سنی به جریان المستقبل و 45 درصدِ آن، به سنی‌های مستقل تخصیص یافت اما از سوی دیگر با مشارکت این گروه (سنی‌های مستقل) مخالفت می‌کند.

عبدالرحیم سپس به انتخاب وزرا هر طور که سعد الحریری خواهان آن است فراخواند و گفت: هر وزیری که انتخاب شد ما آن را نماینده همه می‌دانیم خصوصا اینکه اسم خاصی مطرح نکرده‌ایم و خواستار کرسی‌های مشخصی نیستیم.

وی در عین حال تأکید کرد باید انحصاری بودن تخصیص کرسی‌های سنی به جریان المستقبل شکسته شود زیرا قانونی نیست.

16 اردیبهشت‌ماه سال جاری (1397) انتخابات لبنان بر اساس نظام تناسبی برگزار شد و سعد الحریری در نشست سوم خرداد پارلمان این کشور از مجموع 128 رأی، موافقت 111 نماینده را برای تشکیل کابینه جدید به دست آورد و مأمور این کار شد.

 اساسی‌ترین مانع در به تأخیر افتادن تشکیل کابینه ، اختلاف گروه‌ها بر سر سهمیه‌های وزارتی است و تا کنون حل نشده است.

انتهای پیام/ص

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول