اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

جامعه  /  زنان و جوانان

در گفتگو با فارس مطرح شد

دغدغه مسئولان در زمینه ازدواج منجر به خروجی خاصی نشده است

یک کارشناس امور خانواده گفت: گرچه در زمینه ازدواج دغدغه‌مندان زیادی وجود دارد اما هنوز این علاقه‌مندی‌ها و احساس دغدغه‌ها خروجی خاصی نداشته است.

دغدغه مسئولان در زمینه ازدواج منجر به خروجی خاصی نشده است

گروه اجتماعی خبرگزاری فارس: امروزه بسیاری از جوانان به دلیل مشکلات اقتصادی و هزینه‌های بالا و یا پیدانکردن هم‌کفو مناسب ازدواج را به تاخیر می‌اندازند، این مقوله در خلا نبود نهاد متولی ازدواج در کشور تشدید شده و علاوه بر ناامیدی جوانان باعث تشدید اسیب‌های اجتماعی می‌شود. در این میان علاوه بر دلسوزانی در مساجد و هیئات، برخی سازمان‌های مردم نهاد هم پا پیش گذاشته و توانسته‌اند در امر مشاوره و تسهیل ازدواج جوانان قدم‌هایی را بردارند.

کانون پیوند مهر شهر اصفهان یکی از این سازمان‌های مردم‌نهاد هستند که موفقیت‌هایی را در این زمینه کسب کنند. در همین راستا با امیرحسین بانکی پور کارشناس مسائل خانواده و‌ عضو هیئت علمی دانشگاه، رئیس هیائت مدیره و نیز رضا طیب­‌نیا مدیرعامل این کانون گفت‌وگویی داشتیم که مشروح آن به شرح ذیل است.

میلیون‌ها جوان مجرد بدون متولی!/ احساس دغدغه و مسئولیت در زمینه ازدواج جوانان کافی نیست

*فارس: از چه زمانی متوجه معضل ازدواج جوانان کشور شدید و چرا به سراغ حل این مسئله رفتید؟

امیرحسین بانکی‌پور: گرچه در زمینه ازدواج دغدغه‌مندان زیادی وجود دارد اما هنوز این علاقه‌مندی‌ها و احساس دغدغه‌ها خروجی خاصی نداشته است. به دنبال فعالیت‌هایی که در مجموعه‌ای به نام حدیث راه عشق در اصفهان داشتیم و رصدهایی که از اولایل دهه 80 انجام دادیم متوجه شدیم بیش از 11 میلیون جوان مجرد در کشور داریم که متولی مشخصی برای ازدواج آنها در کشور وجود ندارد؛ ولی برای یک میلیون جوانی که می‌خواهد کنکور بدهد دو وزارتخانه متولی بوده و دانشگاه­های دولتی آزاد، علمی کاربردی و پیام نور هم پای کار بوده و هستند.

این در حالی است که عدم قبولی در دانشگاه، اتفاق خاصی نیست؛ ولی اگر کسی ازدواج نکند خطرات زیادی دارد. جمعیت زیاد جوان و نیازمند به ازدواج از یک سو و تهاجم فرهنگی دشمن از سوی دیگر، باعث شد دست به حرکتی خودجوش و مردمی بزنیم.

مباحثی که در مورد فرهنگ‌سازی مسئله ازدواج جوانان مطرح شد و رصدی که بر روی معضلات ازدواج جوانان انجام گردید، دغدغه‌­مندان و فعالان این حوزه را به این نتیجه جمعی رسانید که همایشی به صورت کشوری در زمینه ازدواج به عنوان معضل فراموش شده، برگزار کنند.

شبکه فعالان ازدواج و آسان‌سازی ازدواج

*فارس: دلیل راه ­اندازی مجموعه کانون پیوند مهر در اصفهان چه بود؟

بانکی‌پور: در همایشی که در سال 1387 که در دانشگاه صنعتی اصفهان برگزار شد، 500 نفر از صاحب‌نظران حوزه ازدواج، جوانان و مسائل اجتماعی جمع شدند و تصمیم بر این گرفته شد که یک همت ملی در این زمینه انجام شود؛ لذا شبکه‌ای به نام شبکه فعالان ازدواج یا «شفا» ایجاد و در استان‌های مختلف دفاتر آن دایر گردید.

مجموعه شفا شامل تمام مجموعه‌هایی است که به گونه‌ای در عرصه آسان‌سازی ازدواج یا فرهنگ‌سازی آن کار می‌کنند و در این شبکه با همدیگر مرتبط شده‌اند. برخی از این مجموعه‌ها در برنامه‌های آموزشی، برخی در فرهنگ‌سازی عمومی، عده‌ای در پژوهش، عده‌ای در زمینه تسهیلات قانونی،تیم­های اجرایی و مشاوره فعالیت دارند.

اما دوستان ما در اصفهان به این نتیجه رسیدند که برای تکمیل فعالیت شفا باید مجموعه‌ای در زمینه تسهیل امور مربوط به ازدواج و خانواده طراحی شود لذا متعاقباً کانون پیوند مهر را با حضور بسیاری از دوستان فرهنگی، استادان دانشگاه، روحانیون و مشاوران خانواده طراحی کردیم.

مجموعه‌ای از متخصصان، روحانیون و استادان حوزه تربیت و خانواده پشتوانه فکری پیوند مهر هستند.

 

*فارس: مشخصا پشتوانه علمی و فکری موسسه پیوند مهر اصفهان از کجا تامین می­شود؟

بانکی‌پور: این پشتوانه توسط هیأت امنا و هیأت علمی متشکل از  فعالان با سابقه عرصه فرهنگ و خانواده، روحانیون و استادان دانشگاه تامین می‌شود و در مجموعه‌های دیگری که دارند چون مرکز مطالعات و تحقیقات حیات طیبه، کانون نخبگان جوان اصفهان و دانشگاه اصفهان، پایان‌نامه‌ها و پروژه‌های مطالعاتی متعددی تعریف می‌گردد و سعی می‌شود مبتنی بر مقتضیات روز و داده‌های واقعی اقدام به طراحی الگو و تصمیم‌گیری شود.

در فرهنگ سازی ازدواج آسان موفق بوده‌ایم/ بیش از 9 هزار ازدواج آسان را به ثبت رسانده‌ایم

*فارس: بارزترین آثار فعالیت مجموعه پیوند مهر اصفهان در فرهنگ­سازی ازدواج آسان چه بوده است؟

رضا طیب‌نیا: مجموعه کانون پیوند مهر حکم پیشخوان ارتباطی شبکه‌ فعالان ازدواج با مردم را دارد که در شهرهای بزرگی چون اصفهان، مشهد، تهران، قم و یزد ایجاد گردیده است. البته همه این شعبات به سبک و سیاق مجموعه ما در اصفهان کار نمی‌کنند.

 موفق شده‌ایم که دیگر شعبات پیوند مهر را در 12 شهر دیگر با همکاری مسئولان و بزرگان این شهرها ایجاد کنیم و از تجربیات هم بهره ببریم. برخی از این دفاتر به سبک پیوند مهر کار می‌کنند.

تاکنون موفق به برگزاری بیش از 9 هزار ازدواج شده‌ایم. بیش از 90 مؤسسه تشریفاتی با تابلو و عنوان ازدواج آسان به راه افتادند که با ما کار نمی‌کنند اما توانسته‌اند هزینه‌های ازدواج جوانان را پایین بیاورند یعنی ما در ایجاد این دغدغه موفق بوده‌ایم.

کاهش هزینه‌های ازدواج به کمتر از یک سوم

*فارس: پیوند مهر به صورت عملیاتی چقدر در کاهش هزینه­‌های ازدواج جوانان موفق بوده است؟

طیب‌نیا: توانسته‌ایم هزینه‌های ازدواج را به کمتر از یک سوم کاهش دهیم. این هزینه‌ها مربوط به خدمات وابسته به خود مراسم ازدواج از جمله آرایش و لباس عروس، گل‌آرایی ماشین، فیلمبرداری، عاقد و آتلیه، دفترخانه، سفره عقد و علاوه بر آن حواله پوشاک داماد با تخفیف ویژه، سفرهای زیارتی و سیاحتی با تخفیف ،معرفی تالارپذیرایی، یک جلسه مشاوره رایگان و شرکت درکارگاه آموزشی، بسته فرهنگی و چند مورد دیگر است.

 این خدمات همچنین شامل تالار هم می‌شود تالارهایی را به زوج‌ها معرفی می‌کنیم که تخفیف می‌دهند و یا ورودی نمی‌گیرند.

*فارس: این کاهش هزینه‌­ها موجب بی­‌کیفیتی خدمات و نارضایتی زوج­ها جوان نشده است؟

طیب‌نیا: البته پایین بودن هزینه‌های ازدواج در مدل طراحی شده کانون پیوند مهر اصفهان نباید موجب این تصور غلط شود که کیفیت خدمات ارائه شده ضعیف است. علت کاهش هزینه‌ها تا این سطح این است که تعداد مراجعه‌کنندگان به تالارها، آرایشگاه‌ها و یا لباس‌فروشی‌ها وقتی از حدی بیشتر افزایش پیدا کند کاهش قیمت معقول خواهد بود.

بسیاری از گلفروشی‌ها، آتلیه‌ها و آرایشگاه‌ها و حتی تالارها درخواست همکاری با ما را داشته‌اند علی رغم اینکه می‌دانستند دستمزد دریافتی کمتری خواهند داشت اما استدلال‌شان این است که داشتن مشتریان متعدد مداوم بسیار بهتر از نداشتن مشتری است  از سویی برخی از آنها مجموعه ما را بهترین مکان برای تبلیغ کار خود می‌دانند.


*فارس: بیشتر چه قشری از مردم از خدمات کانون پیوند مهر استفاده می­‌کنند؟

طیب‌نیا: تا کنون از همه اقشار جامعه مراجعه کننده داشته‌ایم. در ابتدای راه‌اندازی کانون انتظار داشتیم بیشتر مورد استقبال قشر ضعیف جامعه قرار بگیریم اما طبقات برخوردار و ثروتمند بیشتر به ما مراجعه می‌کنند چون آنها هم دوست دارند ازدواج موفقی داشته باشند.

از طریق خانواده نزدیکترین فرد را به جوان جویای همسر معرفی می‌کنیم/ معرفی از ما و پیگیری از خانواده‌ها

*فارس: اساسا مشاوره پیوند مهر به مراجعه­ کنندگان در زمینه انتخاب همسر به چه صورت انجام می­‌پذیرد؟

طیب‌نیا: در مورد نحوه کمک کانون در امر ازدواج به جوانان گفت: کار سفیران مهر در کانون این است که مشخصات و مدارک دختر خانم‌ها و آقا پسرها را دریافت کرده و با آنها در مورد خواسته‌هایشان از همسر آینده، حالات روحی، رفتاری، جسمی، اقتصادی و شرایط خانوادگی‌شان صحبت و مشاوره می‌کنند.

این مراجعه حتماً باید حضوری در محل دفتر کانون پیوند مهر واقع در اصفهان صورت گیرد تا متخصصان و مشاوران ما با فرد مراجعه‌کننده صحبت مستقیم داشته باشند و بتوانند به جمع‌بندی در مورد شخص و خواسته‌هایش برسند.

جوانان می‌توانند همه خواسته‌های مورد نظر خود را برای انتخاب همسر لحاظ کنند. پس از بررسی متخصصان مرکز نزدیک‌ترین فرد از همه جهات روحی، اخلاقی، اعتقادی، خانوادگی و... به فرد مراجعه‌کننده معرفی می‌شود. البته نکته اینجا است که در این مرحله ما افراد را مستقیماً در ارتباط با هم قرار نمی‌دهیم چون بسیار به نقش خانواده در امر ازدواج تأکید داریم.

خانواده‌ها و والدین دو جوان را در ارتباط با هم قرار می‌دهیم و از اینجا به بعد این خود خانواده و دو جوان هستند که مراحل بعدی را پیش می‌برند. البته اگر در دیگر مراحل مثل خواستگاری، تعدیل خواسته‌های طرفین و... از ما مشاوره و همکاری بخواهند می‌توانیم در خدمت آنها باشیم.

*فارس: مشکل اساسی که در مشاوره ازدواج به جوانان با آن مواجه هستید کدام است؟

طیب‌نیا: یکی از مشکلات این است که پسرها در سنین 23 تا 24 سالگی برای ازدواج مراجعه می‌کنند اما دخترخانم‌ها از 27 و 28 سالگی به بعد مراجعه می‌کنند. علتش هم این است که خانم‌ها معمولاً دنبال ادامه تحصیل تا مقطع ارشد و دکترا، پیدا کردن شغل و... می‌روند. این عدم تطابق سنی کمی کار ما را مشکل کرده، اما ما را منفعل و بیچاره ننموده است.

 برای حل این مشکل تحقیق کردیم و دریافتیم که پسر مجرد سن بالا که هم شغل و امکانات مادی داشته و هم سربازی رفته باشد کجا می‌توانند وجود داشته باشند که بتوانیم به خانم‌های مراجعه کننده معرفی کنیم و توانستیم این پسرها را پیدا کنیم.

سیاست­های تشویقی برای سوق پسرهای سن بالا به ازدواج

*فارس: برای پسران مجرد سن بالا هم توانسته‌­اید کاری کنید؟

طیب‌نیا: یک عامل محرک برای سوق دادن چنین پسران سن بالایی به سمت ازدواج به کار گرفتن سیاست‌های تشویقی و یا محدودیتی از سوی محل کار است.

مثلاً به یکی از شرکت‌ها که مردان مجرد زیادی در آن مشغول به کار بودند گفتیم به این مردان مجرد بگویند اگر تا شش ماه آینده ازدواج کردند افزایش حقوق پیدا می‌کنند اما اگر مجرد ماندند از حقوق‌شان کسر می‌شود.

بسیاری از این پسران مجرد وقتی به ما معرفی شدند می‌گفتند ابتدا به خاطر مشکلات اقتصادی و یا عدم پیگیری جدی خانواده‌ها سراغ ازدواج نرفته‌اند بعد از آن هم بابالا رفتن سن از پیدا کردن همسر ناامید شده‌اند. اما به راحتی همسر هم‌کفو خود را پیدا و با آن ازدواج کردند.

تهیه جهیزیه با تخفیف 25 درصد

*فارس: یکی از مشکلات ازدواج جوانان هم تهیه جهیزیه است خدمات کانون پیوند مهر شامل این مورد هم می­شود؟

طیب‌نیا: هنوز در این زمینه جای کار باقی است ولی قراردادی با برخی تولیدکنندگان محصولات با کیفیت ساخت داخل داریم و عروس و دامادها هر محصولی را که بخواهند می‌توانند با نامه ما و با 25 درصد زیر قیمت کارخانه خریداری کنند.

به فرزندان خود درس زندگی کردن نیاموخته‌ایم

*فارس: فعالیت های کانون پیوند مهر محدود به ازدواج است یا در زمینه طلاق و تربیت فرزند هم می­تواند مشاوره دهد؟
طیب‌نیا: با اشاره به نگرانی برخی مراجعه‌کنندگان در مورد طلاق و ترس از ازدواج گفت: عده‌ای می‌گویند چرا آمار طلاق بالا است، این سؤال غلطی است، سؤال درست این است که ما باید به خودمان پاسخ دهیم چقدر به فرزندان‌مان در خانه، مدرسه و دانشگاه درس زندگی کردن آموخته‌ایم؟

تمام دغدغه ما این است که فرزندان‌مان خوب ریاضی و فیزیک و شیمی بدانند در کنکور رتبه و رشته بهتری دشته باشند اما ذره‌ای دغدغه این را نداریم چرا فرزندان‌مان نمی‌توانند با افراد خانواده، دوستان و اطرافیان خودش ارتباط مؤثری داشته باشد؟

یک گلایه امروز پدر و مادرها این است که بچه‌ها حتی در سنین بالا هم از نظر مالی و معنوی به آنها وابسته‌اند جواب این است ما به آنها خودکفایی را از کودکی آموزش نداده‌ایم در همین راستا ما الگوهای متعددی در مرکز احیاء اندیشه و سیره علوی که با کانون پیوند مهر همکاری دارد برای حل این مشکلات طراحی کرده‌ایم.

*فارس: فعالیت­های کانون پیوند مهر محدود به مراجعه­ کنندگان است و یا آموزش­های فراگیر و عمومی هم دارد؟

طیب‌نیا: یکی از بخش­های فعال کانون، مرکز مشاوره تخصصی ازدواج وخانواده پیوند مهر است که با مجوز بهزیستی فعالیت دارد. این مرکز با حضور اساتید متخصص و متعهد در زمینه­‌های مشاوره پیش از ازدواج و بعد از ازدواج به مراجعین مشاوره داده می­‌شود. همچنین جلسات و کارگاه‌های آموزشی مربوط به خانواده، قبل و  بعد از ازدوا، مهارتهای ارتباطی و زناشویی، بارداری و تربیت فرزند در سالن همایش کانون پیوند مهر و گلزار شهدای اصفهان به صورت هفتگی توسط مجموعه پیوند مهر برگزار می‌گردد.

انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول