اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

سیاسی  /  مجلس

گزارش فارس از متن و حاشیه نشست علنی امروز «خانه ملت»

عبور از گردنه پرپیچ لایحه مناطق آزاد در روز اعتراض مجلس به قانون ضدایرانی اوباما

خانه ملت لایحه مناطق آزاد تجاری را زیر ذره‌بین خود قرار داد.

عبور از گردنه پرپیچ لایحه مناطق آزاد در روز اعتراض مجلس به قانون ضدایرانی اوباما

به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری فارس، جلسه علنی امروز یکشنبه (29 اذرماه 94) مجلس به ریاست محمدرضا باهنر نایب رئیس دوم مجلس شورای اسلامی آغاز شد.

در ابتدای جلسه 195 نماینده در صحن مجلس حضور داشتند که براین اساس کرسی 92 نماینده خالی بود.

نمایندگان در این جلسه رسیدگی به گزارش کمیسیون قضایی و حقوقی در مورد لایحه اصلاح قانون الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون لغو ضرورت تصدیق رسمی اسناد دولتی بیگانه را در دستور کار خود داشتند.

*نمایندگان با لایحه الحاق ایران به کنوانسیون لغو تصدیق رسمی اسناد دولتی بیگانه موافق کردند

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جریان بررسی لایحه اصلاح قانون الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون لغو ضرورت تصدیق رسمی اسناد دولتی بیگانه، با ماده واحده این لایحه موافقت کردند.

براساس ماده واحده این لایحه، متن زیر به عنوان تبصره 2 به ماده واحده قانون الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون لغو ضرورت تصدیق رسمی اسناد دولتی بیگانه مصوب 29/2/91 اضافه و شماره تبصره 2 فعلی اصلاح می‌شود.

براساس تبصره 2 اصلاحی، از نظر دولت جمهوری اسلامی ایران منظور از عبارت سند دولتی در این کنوانسیون سند رسمی است.

*مجلس لایحه ایجاد مناطق آزاد مهران و اردبیل را رد کرد

در ادامه نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ادامه جلسه، به لایحه ایجاد مناطق آزاد تجاری - صنعتی مهران و اردبیل رأی مخالف دادند.

این لایحه که طبق اعلام محمدرضا باهنر نایب‌رئیس مجلس شورای اسلامی به علت مخالفت با برنامه پنجم توسعه نیازمند دو سوم آرای نمایندگان بود با 117 رأی موافق، 85 رأی مخالف و 8 رأی ممتنع به تصویب نرسید.

پس از رأی مخالف نمایندگان، باهنر اعلام کرد طبق آیین‌نامه می‌توان با جمع‌آوری 50 امضا لوایح رد شده را مجددا به صحن علنی ارائه داد.

*ترکان: بهره‌گیری از بازار همسایگان منطق لوایح ایجاد مناطق آزاد است

اکبر ترکان رئیس شورای عالی مناطق آزاد کشور در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی در دفاع از لایحه ایجاد مناطق آزاد تجاری - صنعتی مهران و اردبیل گفت: منطق مشترکی در تمامی لوایح مربوط به ایجاد مناطق آزاد در کشور وجود دارد.

وی این منطق را مرتبط به ظرفیت بازارهای کشورهای همسایه برشمرد و اظهار داشت: ما بیشترین بازار را در مرزها و همسایگان خود داریم نه کشورهای دور.

ترکان از ایجاد منطقه آزاد شلمچه در مرز عراق، پیشنهاد منطقه آزاد مهران، پیشنهاد منطقه آزاد بانه و مریوان برای اقلیم کردستان و طراحی منطقه آزاد ارس برای کار با قفقاز سخن گفت و افزود: ما اکنون در شمال منطقه آزاد ماکو را داریم و در استان اردبیل نیز منطقه مجاور آذربایجان و نیز منطقه آزاد اینچه‌برون در مرز ترکمنستان پیشنهاد شده است.

مناطق جدید آزاد تجاری تجلی مزیت نسبی کشور است/واردات بی‌رویه ناشی از توسعه مناطق آزاد نیست

در نشست علنی امروز مجلس کلیات لایحه ایجاد مناطق جدید آزاد تجاری صنعتی و ویژه اقتصادی و اصلاح محدوده برخی از مناطق آزاددر دستور کار قرار داشت.

علی‌محمدی: واردات بی‌رویه ناشی از سیکل معیوب تولید در کشور است، نه توسعه مناطق آزاد

عمران علی‌محمدی در موافقت با کلیات این لایحه گفت: از نظر بانک جهانی، مناطق آزاد تجاری قلمرو خاص حساب می‌شوند و غالباً در محدوده خاصی قرار گرفته که در آن تجارت آزاد با مناطق دیگر صورت می‌گیرد و برای کالاهایی که از مناطق آزاد به کشور میزبان وارد می‌شود، عوارض گمرکی مقرر می‌پردازند.

نماینده مردم ایلام، ایوان،‌ شیروان و چرداول در مجلس شورای اسلامی افزود: مناطق آزاد علاوه بر تسهیل ارائه تسهیلات جهت تولید و ارائه کالاهای واسطه‌ای زمینه را فراهم می‌کنند ضمن آنکه این مناطق مکان مناسبی برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی است. همچنین بدیهی است که مناطق آزاد برای فرآیند تولید و توزیع استفاده شوند.

وی ادامه داد: اگر واردات منفور است، این مسئله ناشی از توسعه مناطق آزاد نیست، بلکه برگرفته از وجود تولید رقابت‌ناپذیر در کشور است. از طرف دیگر مناطق آزاد ترازوی رقابت تولید داخل در قیاس با تولید خارج است. همچنین اگر امروز برخی درخصوص واردات بی‌رویه هوشیار هستند، باید گفت که این مسئله ناشی از توسعه مناطق آزاد نیست، بلکه ناشی از سیکل معیوب تولید در کشور است.

علی‌محمدی با بیان اینکه مدیریت و حوزه عملیاتی مناطق آزاد کاملا شفاف است، تصریح کرد: در این مناطق فارغ از قوانین سرزمین اصلی، تمام رویه‌های تجاری فعال بوده و این مناطق تجلی مزیت نسبی کشور هستند، از طرف دیگر در بحث واردات عوامل مهمی نقش دارد که مناطق آزاد کمترین سهم را دارا هستند. البته برای هیچ کشوری قابل قبول نیست که صرفاً واردکننده باشد، همچنین صادرات صرف از مناطق آزاد با هیچ منطقی سازگار نیست، از این‌رو واردات و صادرات باید در کنار یکدیگر صورت بگیرد.

ندیمی: باید از مرزها برای توسعه اقتصادی کشور استفاده کرد

در این نشست همچنین ابوذر ندیمی در موافقت با کلیات لایحه مذکور با اشاره به بالا بودن حجم بیکاری در کشور و مشکلات معیشتی مردم، گفت: در شرایط کنونی آیا می‌توان درباره مسئله درآمدهای نفتی دولت که به اندازه اعتبارات یارانه رسیده است، ابتکاری انجام داد. در شرایط کنونی این انتظار است که بخش غیردولتی در حوزه تولید و اقتصاد کشور سرمایه‌گذاری کند، حال چرا باید بگوییم که این موضوع علمی و عقلی نیست؟ آیا این ادبیات سزاوار است؟

نماینده مردم لاهیجان و سیاهکل در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در شرایط کنونی باید از مرزها برای توسعه اقتصادی کشور استفاده کرد، افزود: برخی در این رابطه اعلام می‌کنند که قلمرو گمرکی وجود ندارد،‌ خب ما می‌گوییم که قلمرو گمرکی را سخت کنید.

وی بر لزوم توجه ویژه و تغییر نگاه نسبت به مسائل مرزها تاکید کرد و گفت: در شرایط کنونی آیا وجود 3 تا 6 میلیون بیکار در کشور عادی است؟ از این‌رو باید مشکلات را با افزایش نظارت و برنامه‌ریزی درست حل کرد. همچنین ما در شرایط کنونی مورد سوال مردم هستیم که چرا از فرصت‌های اقتصادی استفاده نمی‌کنیم؟ برخی می‌گویند که فرصت اقتصادی در شهرک‌های صنعتی است، حال آیا این شهرک‌ها در شرایط کنونی فعال هستند که از آنها استفاده شود؟‌

ندیمی با بیان اینکه ایجاد مناطق آزاد به توسعه زیرساخت‌های مناطق مرزی کمک می‌کند، تصریح کرد: ایجاد این مناطق قطعاً به توسعه اقتصادی کشور کمک می‌کند.

پیرموذن: باید به داد بیکاران و حاشیه‌نشینان باید رسید

در ادمه نشست امروز کمال‌الدین پیرموذن در موافقت با کلیات لایحه ایجاد مناطق جدید آزاد تجاری صنعتی و ویژه اقتصادی و اصلاح محدوده برخی از مناطق آزاد گفت: ظاهراً هر فردی که از زادگاه خود به تهران آمده است، زادگاه خود را فراموش کرده است،‌ از طرف دیگر رهبر معظم انقلاب بارها اشاره کرده‌اند که در دوران قاجار و صفویه،‌ اردبیل مورد بغض حاکمان آن زمان بوده است. همچنین قاجار و پهلوی به این نقطه مرزی اعتنایی نکردند و آن چیزی که دیده نشد، منطقه اردبیل بود. این در حالی است که این منطقه دارای حاصل‌خیزی و استعداد بسیاری در حوزه‌های کشاورزی، صنعتی و بازرگانی خارجی است.

نماینده مردم اردبیل، نیر، نمین و سرعین در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد:‌ در شرایط کنونی این سوال مطرح است که آیا نمایندگان نمی‌خواهند که پایگاه تشیع و مناطق مرزی محروم کشور را حمایت کنند؟ هم‌اکنون باید به داد بیکاران و حاشیه‌نشینان باید برسیم. نباید در این وضعیت دست دولت را بست، از این‌رو درخواست امامان جماعت و ملت ایران ایجاد این مناطق است.

وی تصریح کرد: در شرایط کنونی دولت با استناد به اصل 44 قانون اساسی نمی‌تواند در مناطق آزاد سرمایه‌گذاری کند. همچنین دولت به علت کاهش قیمت نفت از تخصیص اعتبارات عاجز است، از این‌رو باید به راهکار دولت توجه ویژه‌ای کرد.

پیرموذن خطاب به نمایندگان مخالف لایحه گفت:‌ آمار و ارقام نشان می‌دهد که تصمیمات شما موجب می‌شود که تمام توجهات به سمت 6 استان به ویژه تهران و اصفهان معطوف شود که این موضوع مشکلات جامعه و کشور را رفع نمی‌کند.

توکلی: زمان برای بررسی لایحه مناطق آزاد نداشتیم/ باهنر: اخطار وارد نیست

در نشست علنی امروز (یکشنبه 29 آذر) مجلس شورای اسلامی کلیات لایحه ایجاد مناطق جدید آزاد تجاری صنعتی و ویژه اقتصادی و اصلاح محدوده برخی از مناطق آزاددر دستور کار قرار داشت.

در ابتدای این بررسی، رحیم زارع به‌عنوان سخنگوی کمیسیون اقتصادی مجلس گزارش کمیسیون متبوعش درخصوص لایحه ایجاد مناطق جدید آزاد تجاری صنعتی و ویژه اقتصادی و اصلاح محدوده برخی از مناطق آزاد را قرائت کرد.

نماینده مردم آباده و بوانات در مجلس شورای اسلامی گفت: این لایحه براساس مصوبه جلسه علنی 17 آذر 94 به این کمیسیون به‌عنوان کمیسیون اصلی ارجاع شده بود که با حضور مسئولان و کارشناسان دستگاه‌های ذی‌ربط و همچنین کارشناسان مرکز پژوهش‌های مجلس مورد بحث واقع شد و به استناد تبصره 2 ماده 155 آیین‌نامه داخلی مجلس با لایحه الحاق جزیره هرمز به محدوده منطقه آزاد قشم به شماره چاپ 319 ، لایحه ایجاد منطقه آزاد تجاری صنعتی جاسک در استان هرمزگان و منطقه ویژه اقتصادی دارویی در استان البرز به شماره چاپ 1269، لایحه ایجاد منطقه آزاد تجاری صنعتی بوشهر به شماره چاپ 1363 و لایحه ایجاد یک منطقه آزاد تجاری صنعتی و 11 منطقه ویژه اقتصادی به شماره چاپ 1559 اقدام شد و در جلسه 22 آذر 94 با اصلاحاتی در متن به شرح زیر به تصویب رسید.

وی ادامه داد: علت اینکه چرا مناطق آزاد و مناطق ویژه را گسترش می‌دهیم آن است که بتوانیم از پتانسیل‌های کشورمان استفاده کنیم. 3 هزار کیلومتر مرز ساحلی در کشور وجود دارد که هنوز نتوانسته‌ایم از آنها استفاده کنیم. این در حالی است که بسیاری از کشورها از مرز ساحلی خود به خوبی استفاده می‌کنند.

زارع تاکید کرد: بند 11 سیاست‌های اقتصاد مقاومتی مقام معظم رهبری درخصوص توسعه مناطق آزاد و مناطق ویژه اقتصادی است، بنابراین کمیسیون با در نظر گرفتن این سیاست‌های نظام، لایحه را بررسی و تصویب کرده است.

توکلی: زمان برای بررسی این لایحه نداشتیم/ باهنر: اخطار وارد نیست

گفتنی است قبل از بررسی این لایحه و اظهارنظر موافقان و مخالفان، احمد توکلی در تذکری از نحوه بررسی این لایحه در کمیسیون انتقاد کرد و گفت: این لایحه حاصل تجمیع 5 لایحه دولت است که برای تغییرات آن زمان زیادی وجود نداشت تا نمایندگان به بیان دیدگاه‌ها و اظهارنظرهای خود بپردازند.

نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، ‌اسلامشهر و پردیس در مجلس گفت: بدون شک این وضعیت حقوق نمایندگان را ضایع می‌کند، لذا نباید مورد تایید قرار گیرد.

محمدرضا باهنر نایب‌رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در مورد این لایحه هیجانات زیادی بین نمایندگان وجود دارد، از برخی نمایندگان درخواست کرد تا اجازه صحبت به دیگران نیز داده شود.

نایب‌رئیس مجلس ضمن وارد ندانستن تذکر توکلی گفت: کمیسیون اقتصادی قبل از بررسی این لایحه اعلامیه‌ای برای زمان بررسی این لایحه ارائه داده بود، بنابراین مشکلی در این زمینه وجود ندارد.

زارعی: لایحه دولت 7 منطقه آزاد داشت؛ خروجی کمیسیون، 80 منطقه

علی‌اصغر زارعی نیز در تذکر و اخطاری پیرامون بررسی لایحه مذکور افزود: دولت لایحه‌ای به مجلس ارائه کرده که کمیسیون آن را در 5 لایحه تلفیق کرده است، لذا موضوعی که اکنون در دستور کار صحن قرار گرفته، فراتر از یک لایحه است و به نظر می‌رسد خروجی کمیسیون، لایحه نیست، بلکه طرحی است که نمایندگان آن را نوشته‌اند.

نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، ‌اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه این لایحه مغایر اصل 75 قانون اساسی است، تاکید کرد:‌ در لایحه دولت 7 منطقه آزاد ویژه ذکر شده، اما در گزارش کمیسیون 80 منطقه آزاد اضافه شده است که این برای دولت بار مالی دارد.

باهنر در پاسخ به تذکر زارعی گفت: براساس ماده 146 آیین‌نامه کمیسیون می‌تواند گزارش لوایح مشابه را در یک گزارش تقدیم مجلس کند.

نایب‌رئیس مجلس افزود: در مورد اصل 75 این لایحه نیز باید گفت که این موضوع باید بررسی شود و اگر پیشنهادی مطرح شد که به تقلیل درآمدها و افزایش هزینه‌ها انجامید، آن زمان است که باید در مورد اصل 75 بودن این لایحه اظهارنظر شود.

مخالفان لایحه ایجاد مناطق جدید آزاد تجاری صنعتی و ویژه اقتصادی مطرح کردند

زیربناهای اولیه آماده نباشد، ایجاد مناطق جدید آزاد به گرانی زمین و مسکن منجر می‌شود

در ادامه نشست، کلیات لایحه ایجاد مناطق جدید آزاد تجاری صنعتی و ویژه اقتصادی و اصلاح محدوده برخی از مناطق آزاددر دستور کار قرار داشت.

توکلی: مناطق آزاد دروازه واردات شده‌ است

احمد توکلی در مخالفت با این لایحه گفت: اهمیت این لایحه از این جهت است که مناطق آزاد و مناطق ویژه باید با مقدماتی همراه شود تا موجبات رشد را فراهم کند، در غیر این صورت سبب فلاکت کشور می‌شود.

نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: مناطق آزاد و مناطق ویژه را به دلیل دستیابی به افزایش صادرات و مابقی فواید آن می سازیم که در اصطلاح اقتصادی به این مناطق پارک صادرات نیز می‌گویند؛ در چین سال 1984 اولین منطقه آزاد تاسیس شد و ظرف 20 سال، 55 درصد صادرات منطقه چین از این طریق صورت می گرفت و در سال 2006 حدود 164 منطقه آزاد و منطقه ویژه اقتصادی در این کشور وجود داشت اما ما می‌خواهیم در یک تصمیم آنی به یکباره 87 منطقه آزاد و ویژه بسازیم، آیا این تصمیم عقلایی است؟

توکلی ادامه داد: در ایران در سال 68، سه منطقه را آزاد اعلام کردند و در سال 73 دبیرخانه آن شکل گرفت و سال 75 قانون مربوطه تصویب شد و قرار بر این شد این مناطق از محل عوارض واردات و فروش زمین کسب درآمد کنند و زیربناها را بسازند؛ اما اگر چین موفق می‌شود، نه آنکه فقط شهر و راه آماده داشته باشد بلکه تمام سوله‌ها و ساختمان‌های مورد نیاز را نیز ساخته‌اند ولی ما در ایران فقط یک ساختمان گمرک و یک ایستگاه قطار داریم.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان اینکه وقتی زیربناهای اولیه آماده نیست، نتیجه کار زمین فروشی و گرانی زمین و مسکن می‌شود، گفت: به محض اینکه نمایندگان این لایحه را تصویب کنند، زمین در تمامی مناطق گران خواهد شد و اجاره‌نشین‌ها بیچاره می‌شوند.

وی با تاکید بر اینکه مناطق آزاد دروازه واردات شده‌ است، افزود: از صد در صد بازرگانی خارجی در چهار ساله اول برنامه چهارم تا سال 88 بیش از 86 درصد واردات و 14 درصد صادرات بوده است و سوال اینجاست چرا وقتی کاری را غلط انجام داده ایم اصرار به تکرارش داریم.

توکلی با بیان اینکه تصویب این لایحه اثر منفی بسیار بالایی بر بیکاری دارد و گویی بیکاری وارد می کنیم، اضافه کرد: اگر این انرژی و سرمایه، صرف تولید شود اتفاق بهتری خواهد افتاد. سیاست‌های غلط وضعیت مردم را به اینجا کشانده است، به عنوان مثال قرار بود در قشم طی 5 سال 100 هزار شغل ایجاد شود اما در 20 سال تنها 24 هزار شغل ایجاد شده است و ادامه این کار جامعه را به نابودی می‌کشاند.

کامران: اهداف مناطق آزاد محرومیت زدایی است ولی یک طرف کپرنشین هستند، طرف دیگر برج‌نشین

در ادامه حسن کامران به دلایل مخالفت خود با طرح لایحه ایجاد مناطق آزاد تجاری- صنعتی و ویژه اقتصادی و اصلاح محدوده برخی مناطق آزاد توضیح داد و گفت: در بند «و» ماده 112 برنامه پنجم درباره مناطق آزاد مصوب کردیم ملاحظات امنیتی و دفاعی لحاظ شود اما به عنوان کمیسیون فرعی هم به کمیسیون امنیت ملی ارجاع نشد تا در کمیسیون نظر دهد؛ در حالی که باید نظر ستاد کل مکتوب شود به همین دلیل دو سوم رأی می‌خواهد.

کامران با طرح این سوال که اهداف مناطق آزاد چیست، افزود: اهداف مناطق آزاد محرومیت زدایی است، قشم به ظاهر محرومیت زدایی کرده است، اما یک طرف کپر نشین و یک طرف دیگر این جزیره برج سازی شده است. بند «ز» برنامه پنجم می‌گوید یک درصد عوارض مناطق آزاد باید برای فقرا باشد، در حالیکه به کمیته امداد و بهزیستی که مناطق اجرایی هستند گفتیم به این افراد رسیدگی کنند اما هیچ وقت اجرایی نشد.

وی با بیان اینکه هرمزنشینان مردمانی شهید پرور و محروم هستند، گفت: اگر دلتان برای این مردم می‌سوزد چرا هنوز کسی در شهرک صیادی ساکن نشده است، بنابراین تمام این حرف‌ها شعار است، کسی مخالف منطقه آزاد نیست، به یقین باید آمایش سرزمین صورت بگیرد یعنی به نحوه تشخیص بهره‌برداری از سرزمین دست پیدا کنیم، بنابراین نقشه‌هایی که ارسال می شوند باید به مهر و تعیین هیات دولت برسند و سوال اینجاست چرا منطقه آزاد در ایران از سال 71 تاکنون نتوانسته به پیشرفت منطقه کمک کند، چرا که استراتژیک آن واردات و قاچاق است.

کامران با بیان اینکه تا حاکمان بر خود سخت نگیرند اقتصاد مقاومتی امکان پذیر نخواهد شد، گفت: می‌گویند آقا فرموده است نفت را کنار بگذارید در حالیکه آقا گفتند تولید بومی، اقتصاد مقاومتی منهای نفت. در واردات منطقه آزاد چرا وقتی 20 سال از مالیات معاف هستند، برخی از شرکت‌ها تخلف کرده و پس از 19 سال دوباره شرکت می‌زنند. آی ااین اقتصاد مقاومتی و توجه به فقر محرومیت است؟ به همین دلیل من مخالف لایحه فوق هستم و در برنامه پنجم هم ایراداتی به آن وارد کردم.

حیدری طیب: ابتدا زیرساخت‌ها اصلاح شود، سپس مناطق جدید تاسیس کرد

سعید حیدری طیب از دیگر مخالفان این لایحه عنوان کرد: با اصل موضوع مخالفت نیستم و معتقدم منطقه مهران، قصر شیرین و مناطق مرزی دیگر که سال‌های سال درگیر جنگ بودند و زیرساخت‌های خود را از دست داده‌اند باید از امتیاز مناطق آزاد برخوردار شوند.

عضو کمیسیون انرژی مجلس ادامه داد: باید دقت کرد از اصول علمی و منطق دور نشد، به همین دلیل باید ابتدا زیرساخت‌ها اصلاح شود و همانطور که در قانون آمده باید به منظور رفع اشتغال و و بیکاری مناطق آزاد را ایجاد کرد. همانطور که رئیس جمهور قول دادند در تمام مناطق مرزی مناطق آزاد به شرط ایجاد زیرساخت‌ها باید ایجاد شود.

*باهنر: مسئولان دیپلماسی کشور در مقابل رفتار خصمانه آمریکا اقدام متناسب انجام دهند/ تأیید نمایندگان مجلس با شعار «مرگ بر آمریکا»

حجت‌الاسلام علیرضا سلیمی نماینده مردم محلات در مجلس، در صحن علنی در اخطار قانون اساسی درباره اصلی که هر گونه سلطه‌پذیری را در سیاست خارجی ایران نفی می‌کند، گفت: مجلس نمایندگان‌ آمریکا اقدامی غیرمنطقی انجام داده است که نشان‌دهنده کینه‌جویی علیه نظام اسلامی است و رئیس‌جمهور آمریکا امروز این مصوبه را تایید کرده است.

وی اظهار داشت: ما به عنوان مجلس و دولت، خوب بود اقدام متقابلی انجام می‌دادیم؛ متاسفانه در نطق امروز شما- نایب‌رئیس مجلس شورای اسلامی- هم اشاره‌ای به آن نشد.

سلیمی با اشاره به ضرورت یک اقدام شایسته و بایسته در قبال این مصوبه کنگره آمریکا و تایید آن از سوی اوباما گفت: این اقدام نشانگر آن است که آمریکایی‌ها دست از کینه‌جویی و عداوت نسبت به نظام جمهوری اسلامی ایران برنداشتند.

گزارش خبرنگار فارس حاکی است؛ محمدرضا باهنر نایب‌رئیس دوم مجلس شورای اسلامی که اداره جلسه علنی را برعهده داشت اخطار را وارد دانست و با اشاره به جدی بودن این بحث خاطرنشان کرد: این نوع رفتار دیوار بی‌اعتمادی میان ایران و آمریکا را بلندتر می‌کند.

نایب‌رئیس مجلس شورای اسلامی این مصوبه را اثبات‌کننده غیرقابل اعتماد بودن آمریکایی‌ها خواند و گفت: از مقامات دیپلماسی کشور می‌خواهیم در برابر رفتار خصمانه آمریکا اقدام مناسب انجام دهند.

به گزارش خبرنگار فارس پس از توضیحات باهنر نمایندگان مجلس با فریادهای مرگ بر آمریکا اخطار سلیمی و اظهارات باهنر را تایید کردند.

*ابتکار برای توضیح اقدامات خود در رفع آلودگی هوا در مجلس حاضر شود

در ادامه محمدحسن آصفری نماینده مردم اراک در مجلس شورای اسلامی در صحن علنی در اخطار اصل 50 قانون اساسی و نیز تذکری ناظر به ماده 24 آیین‌نامه داخلی مجلس گفت: امروز اکثر کلان‌شهرهای کشور با مشکل آلایندگی مواجه هستند.

وی با درخواست نسبت به فرستادن بازرس به بیمارستان‌های تهران و اراک جهت اطلاع وضعیت بیماران تنفسی ناشی از آلودگی هوا خاطرنشان کرد: آقای چیتچیان وزیر نیرو در کمیسیون وعده داد که مشکل سوخت نیروگاه شازند را به زودی حل کند اما الان 15 روز گذشته و هنوز از مازوت در این نیروگاه استفاده می‌شود.

آصفری با درخواست از معصومه ابتکار معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان محیط زیست جهت دست برداشتن از سیاسی‌کاری گفت: دولت چرا برای رفع آلودگی از هوای اراک کاری برای مردم این شهر نمی‌کند.

وی افزود: من تقاضا می‌کنم خانم ابتکار در یک جلسه با نمایندگان حاضر شده و پاسخ دهد که چه اقدامی برای رفع آلایندگی از هوای کلان‌شهرها انجام داده است؟ با تعطیل کردن مدارس که نمی‌توان این مشکل را حل کرد.

به گزارش خبرنگار فارس، محمدرضا باهنر نایب‌رئیس مجلس شورای اسلامی که اداره جلسه را برعهده در توضیحی گفت: این اخطار تعداد زیادی از نمایندگان است و امروز یک مشکل جدی همه کشور، آلودگی هواست.

نایب‌رئیس دوم مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در بعضی نقاط از جمله شازند اراک می‌توان اقدامات ویژه‌ای انجام داد و خواهش من این است که کمیسیون کشاورزی مجلس از مسئولان دعوت کند تا درباره اقدامات خود توضیحاتی دهند تا همه ساله شاهد این مسائل نباشیم.

*لاهوتی: استناد به قوانین آینده درست نیست/ باهنر: لوایح، زمان بررسی نباید مغایر قوانین بالادستی باشد

همچنین مهرداد لاهوتی نماینده مردم لنگرود در مجلس در صحن علنی در تذکر آیین‌نامه‌ای مربوط به ماده 24 خطاب به محمدرضا باهنر نایب‌رئیس مجلس که اداره جلسه را برعهده داشت، گفت: شما در جریان بررسی لایحه ایجاد مناطق آزاد تجاری و ویژه اقتصادی اشاره به مغایرت آن با برنامه پنجم توسعه کردید که یکی دو ماه آینده مدت اجرای آن به پایان می‌رسد.

وی با اشاره به اینکه سرمایه‌گذاری‌ها برای مناطق آزاد از 10 سال پس از ایجاد آغاز می‌شود، اظهار داشت: الان شما چه اطمینانی داشتید که بندهای مغایر برنامه پنجم با لایحه مذکور در برنامه ششم توسعه هم درج خواهد شد؟

لاهوتی با تاکید براینکه فقط تهران‌نشین‌ها با لایحه ایجاد مناطق آزاد تجاری و ویژه اقتصادی مخالف بودند از نرخ بالای بیکاری به ویژه در استان‌های شمالی کشور به واسطه فقدان مناطق آزاد تجاری سخن گفت و خطاب به باهنر تصریح کرد: استناد شما به قوانین آینده جهت اعلام مغایرت لایحه ایجاد مناطق آزاد تجاری و ویژه اقتصادی با برنامه‌های توسعه درست نبود.

به گزارش خبرگزاری فارس، باهنر در پاسخ به لاهوتی گفت: آیین‌نامه داخلی مجلس در این مورد صراحت دارد و می‌گوید هر لحظه هر لایحه‌ای بخواهد به تصویب برسد نباید مغایر با برنامه 5 ساله باشد. یعنی در زمان بررسی نباید مغایر باشد.

نایب‌رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه بعضی نمایندگان نامه‌ای در این باره به هیات‌رئیسه نوشته‌اند که به آن رسیدگی خواهد شد در پاسخ به بخشی از سخنان لاهوتی خاطرنشان کرد: در رد اینکه نمایندگان تهران مرفه‌نشین هستند بروید زندگی آقای توکلی را با تیپ‌های دیگر مقایسه کنید.

*شرایط ورود نمایندگان به مجلس بدون برگزاری انتخابات در مرحله دوم مشخص شد

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ادامه نشست امروز، طرح اعاده شده اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس از شورای نگهبان را مورد بحث و بررسی قرار داده و چند ماده از این طرح برای تأمین نظر آن شورا با اصلاحاتی به تصویب رساندند.

به موجب مصوبه مجلس، اگر تعداد نامزدهای باقیمانده مساوی یا کمتر از نمایندگان مورد نیاز باشد، انتخابات مرحله دوم انجام نخواهد شد و نامزد یا نامزدهای مذکور با همان تعداد آرای مکتسبه مرحله اول به مجلس راه می‌یابند.

همچنین خانه ملتی‌ها مقرر کردند که در انتخابات الکترونیکی با تأیید شورای نگهبان از امضاهای الکترونیکی مجریان و ناظران استفاده می‌شود. همچنین در صورت برگزاری همزمان چند انتخابات، در هر شعبه اخذ رأی از یک دستگاه به طور مشترک برای تمامی انتخابات در اخذ رأی و شمارش آراء به تأیید شورای نگهبان استفاده می‌شود.

*مجلس لایحه اساسنامه مرکز منطقه‌ای همکاری دستگاه‌های مبارزه با فساد «اکو» را تصویب کرد

وکلای ملت همچنین لایحه اساسنامه مرکز منطقه‌ای همکاری دستگاه‌های مبارزه با فساد و نهادهای «آمبودزمانی» کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی (اکو) را به تصویب رساند.

بر این اساس ابتدا کلیات لایحه به رأی گذاشته شد و پس از تصویب کلیات، ماده واحده نیز با موافیت نمایندگان به تصویب رسید که عنوان می‌داشت: اساسنامه مرکز منطقه‌ای همکاری دستگاه‌های مبارزه با فساد و نهادهای «آمبودزمانی» کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی (اکو) مشتمل بر یک مقدمه و 19 ماده تصویب و اجازه مبادله اسناد آن داده می‌شود.

تبصره ماده واحده تصریح می‌دارد در اجرای مواد 14 و 17 اساسنامه رعایت اصول 139 و 77 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران الزامی است.

*موافقتنامه انتقال محکومان به حبس بین ایران و قبرس تصویب شد

سپس نمایندگان کلیات لایحه موافقتنامه انتقال محکومان به حبس بین دولت جمهوری اسلامی ایران و جمهوری قبرس را به تصویب رساندند.

نمایندگان با 125 رأی موافق، یک رأی مخالف و 5 رأی ممتنع از مجموع 197 نماینده حاضر در صحن مجلس کلیات این لایحه را به تصویب رساندند.

به موجب مصوبه مجلس در ماده واحده این لایحه، موافقتنامه انتقال محکومان به حبس بین دولت جمهوری اسلامی ایران و جمهوری قبرس مشتمل بر یک مقدمه و 20 ماده به شرح پیوست تصویب و اجازه مبادله اسناد آن داده می‌شود.

طبق تبصره این ماده واحده، در اجرای مواد 18 و 19 این موافقتنامه رعایت اصول 139 و 77 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران الزامی است.

*تذکر 101 نماینده به رئیس‌جمهور پیرامون تحریم سفرکنندگان به ایران

101 نماینده مجلس شورای اسلامی طی تذکری به حسن روحانی رئیس‌جمهور نسبت به محدودیت ایجاد شده برای کسانی که به ایران سفر کردند انتقاد کرده و خواستار واکنش قاطعانه دولت به این موضوع شدند.

در همین زمینه ابراهیم کارخانه‌ای نماینده مردم همدان و رئیس کمیته هسته‌ای مجلس در گفت‌وگو با فارس اعلام کرد که نمایندگان از عدم واکنش قاطعانه دولت به این موضوع انتقاد دارند و علت نگارش تذکر هم همین موضوع است.

در متن این تذکر آمده است:

محدودیت مطرح شده در مصوبه مجلس نمایندگان آمریکا مبنی بر تحریم اشخاصی که از 5 سال گذشته به ایران سفر کردند و یا سفر خواهند کرد، لغو صریح برجام است که اقدام قاطع دولت ایران را در اجرای ماده 3 قانون اقدام متقابل و متناسب جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام می‌طلبد.

در غیر این صورت ملت ایران شاهد نقض مکرر و مستبدانه برجام از سوی شیطان بزرگ خواهد بود که مغایر منافع ملی و اقتدار ملت ایران است.

*مجلس با لایحه معاهده انتقال محکومان میان ایران و چین موافقت کرد

نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ادامه جلسه امروز پارلمان کلیات و جزئیات لایحه معاهده انتقال محکومان به حبس میان دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری خلق چین را مورد بحث و بررسی قرار داده و با 129 رأی موافق، بدون رأی مخالف و 3 رأی ممتنع از مجموع 199 نماینده حاضر در صحن علنی، کلیات این لایحه را مصوب کردند.

طبق این مصوبه، معاهده انتقال محکومان به حبس میان دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری خلق چین مشتمل بر یک مقدمه و 20 ماده به شرح پیوست تصویب و اجازه مبادله اسناد آن داده می‌شود.

بر اساس تبصره ماده واحده این لایحه، رعایت اصول 139 و 77 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در اجرای مواد 19 و 20 این معاهده الزامی است.

*کوچک‌زاده: نفت را 30 دلار کرده‌اند و شما به برجام و لغو PMD دلخوشید

مهدی کوچک‌زاده نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در تذکری شفاهی در صحن علنی خطاب به نایب‌رئیس مجلس و رئیس جمهور گفت: اگر همین امروز هم لایحه برنامه ششم توسعه به مجلس ارائه شود ما تا ابتدای سال 95 نخواهیم توانست آن را تصویب کنیم زیرا ابتدا باید برنامه تصویب شود سپس بودجه سال 95 بررسی شود و ما تا پایان سال فرصت کافی نخواهیم داشت.

وی اظهار داشت: به نظر من عمدی در کار است که برنامه اداره کشور توسط این مجلس تصویب نشود.

کوچک‌زاده در ادامه تذکر شفاهی خود با ابراز تأسف برای سکانداران سیاست خارجی کشور، گفت: قیمت نفت را با کمک سگ دست آموز خود یعنی دولت آل صهیون - آل سعود به 30 دلار رساندند بعد شما دل خوش کرده‌اید به برجام و لغو PMD.

وی با تأکید بر اینکه عربستان بدون اجازه غرب کاری نمی‌کند و قیمت 30 دلاری هر بشکه نفت به دستور غرب تثبیت شده است خاطرنشان کرد: این کار برای به زانو درآوردن مردم ایران است.

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با اشاره به مصوبه اخیر کنگره آمریکا مبنی بر محدودیت تردد اتباع ایران به این کشور که امروز رئیس‌جمهور آمریکا آن را تأیید کرد آن را خلاف برجام برشمرد و با تأکید بر اینکه از این برجام چرخ زندگی مردم نخواهد چرخید، گفت: آقای روحانی! جلوی این کار را بگیرید.

*لایحه پروتکل انتقال محکومین به حبس بین ایران و ترکمنستان تصویب شد

به دنبال آن،‌ نمایندگان مجلس کلیات و جزئیات لایحه پروتکل (تشریفات) انتقال محکومین به حبس الحاقی به موافقتنامه معاضدت قضایی متقابل در امور کیفری بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت ترکمنستان را پس از بحث و بررسی به تصویب رساندند.

به موجب مصوبه مجلس، تشریفات (پروتکل) انتقال محکومین به حبس الحاقی به موافقتنامه معاضدت قضایی متقابل در امور کیفری بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت ترکمنستان مشتمل بر یک مقدمه و 18 ماده تصویب و اجازه مبادله اسناد آن داده می‌شود.

*لایحه اصلاح قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی اعلام وصول شد

محمد دهقان عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی پیش از پایان نشست علنی امروز پارلمان موارد اعلام وصولی را قرائت کرد.

بر این اساس، لایحه اصلاح تبصره یک قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی مصوب 1389 اعلام وصول شد.

همچنین لایحه تأسیس و اداره مدارس و مراکز آموزش و پرورش غیردولتی که با قید یک فوریت تقدیم مجلس شده بود به منظور تسهیل در امر اعلام وصول و رسیدگی برابر استجازه از رئیس‌جمهور محترم و هیأت وزیران، بدون قید یک‌فوریت اعلام صول شد.

موافقت مجلس با لایحه انتقال محکومین به حبس بین ایران و پاکستان

نمایندگان کلیات و جزئیات لایحه موافقتنامه انتقال محکومین به حبس بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری اسلامی پاکستان را پس از رسیدگی به تصویب رساندند.

به موجب مصوبه مجلس، موافقتنامه انتقال محکومین به حبس بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری اسلامی پاکستان مشتمل بر 19 ماده به شرح پیوست تصویب و اجازه مبادله اسناد آن داده می‌شود.

طبق تبصره این ماده واحده، رعایت اصول 139 و 77 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در اجرای مواد 17، ‌18 و 19 این موافقتنامه الزامی است.

در تذکر نماینده نیشابور به سه وزیر مطرح شد

*تاکید بر تعیین تکلیف حقوق سهامداران شرکت پدیده شاندیز

سپس تذکرات کتبی نمایندگان به مسئولین اجرایی کشور در جلسه علنی امروز مجلس از سوی هیات رئیسه قرائت شد که این تذکرات به شرح زیر است:

102 نفر از نمایندگان در تذکری به رئیس جمهور عنوان کردند: محدودیت موجود در مصوبه مجلس نمایندگان آمریکا مبنی بر تحریم اشخاصی که از 5 سال گذشته تاکنون به ایران سفر کرد و یا سفر خواهند کرد نقد صریح برجام است که اقدام قاطع دولت جمهوری اسلامی ایران را در اجرای ماده 3 قانون اقدام متقابل و متناسب جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام را می‌طلبد در غیر این صورت ملت ایران شاهد نقض مکرر و مستبدانه برجام از سوی شیطان بزرگ خواهد بود که مغایر با منافع ملی و اقتدار ملت ایران است.

علی مطهری، کمال‌الدین پیرموذن و محمدرضا تابش نمایندگان تهران،‌اردبیل و اردکان در تذکری به وزیر دفاع خواستار پیگیری راجع به اظهارات یکی از سرداران سپاه مبنی بر داعشی بودن رئیس جمهور اسبق شدند.

حسین سبحانی‌نیا نماینده مردم نیشابور در تذکری به وزرای دادگستری اقتصاد و کشور خواستار تسریع در تعیین تکلیف سهامداران شرکت پدیده شاندیز و موسسه مالی اعتباری ثامن الحجج و موسسه پردیس بان شد.

حسینعلی حاجی دلیگانی نماینده مردم شاهین‌شهر به رئیس جمهور لزوم پرداخت حقوق آزادگان و جانبازان بسیجی داوطلب و سربازان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را متذکر شد.

احمد امیرآبادی فراهانی و رضا آشتیانی عراقی نمایندگان قم در تذکری به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی خواستار پرداخت هزینه تحصیل حافظان و قاریان قرآن کریم شدند.

محمد باقر عبادی نماینده مردم بیرجند به وزیر اقتصاد لزوم تسریع در حل مشکل پدیده شاندیز و احقاق حقوق سهامداران آن را متذکر شد.

فاطمه آلیا نماینده مردم تهران در تذکری به رئیس جمهور عنوان کرد: علت ملاقات معاون اول رئیس جمهور با رئیس جمهور ترکیه در شرایط موضع گیری‌های مطابق منافع آمریکا و بر علیه مسلمانان سوریه و نیز حمایت از داعش چیست.

احمد سالک کاشانی نماینده مردم اصفهان در تذکری به رئیس جمهور و وزیر صنعت خواستار جلوگیری از تعطیلی واحدهای صنعتی کشور و جلوگیری از اخراج کارگران واحدهای صنعتی و اجرای سریع اقتصاد مقاومتی شد.

*موافقتنامه استرداد مجرمان به حبس بین ایران و قبرس تصویب شد

نمایندگان پیش از پایان جلسه پارلمان، لایحه موافقتنامه استرداد مجرمان به حبس بین دولت جمهوری اسلامی ایران و جمهوری قبرس را پس از بحث و بررسی به تصویب رساندند.

طبق مصوبه مجلس، موافقتنامه استرداد مجرمان به حبس بین دولت جمهوری اسلامی ایران و جمهوری قبرس مشتمل بر یک مقدمه و 20 ماده به شرح پیوست تصویب و اجازه مبادله اسناد آن داده می‌شود.

به موجب تبصره ماده واحده این لایحه، رعایت اصول 139 و 77 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در اجرای مواد  ‌18 و 19 این موافقتنامه الزامی است.

*پایان مذاکرات علنی صبح امروز مجلس/ نشست بعدی 30 آذرماه

نشست علنی صبح امروز نمایندگان مجلس شورای اسلامی با اعلام محمدرضا باهنر نایب رئیس دوم مجلس پایان یافت.

باهنر پیش از پایان اعلام کرد که جلسه بعدی پارلمان رأس ساعت 8 صبح فردا (دوشنبه) 30 آذرماه با دستور کار هفتگی تشکیل می‌شود.

وکلای ملت در این جلسه، چند لایحه موافقتنامه همکاری میان ایران و کشورهای قبرس، پاکستان، جمهوری خلق چین و ترکمنستان را پس از بحث و بررسی به تصویب رساندند.

انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول