اخبار فارس من افکار سنجی دانشکده انتشارات توانا فارس نوجوان

یادداشت  /  سیاست و امنیت

موسویان مابه‌اِزای ۷۰ هزار دلار چه کرد؟!

این گزارش نگاهی است به اظهارات حسین موسویان در دفاع از برجام و دولت اعتدال. دفاعی که البته به تازگی مشخص شد؛ برای انجام آن ۷۰ هزار دلار پول هم پرداخت شده است...

موسویان مابه‌اِزای ۷۰ هزار دلار چه کرد؟!

خبرگزاری فارس _ خبرگزاری آسوشیتدپرس به تازگی اینطور خبر داده است که گروهی از معاونان و مشاوران اوباما که اخیراً جنجال زیادی در مطبوعات و فضای کنگره به راه انداخته بودند، گزارشی از فعالیت‌های خود منتشر کرده‌اند که پرده از ابعاد اقدامات‌شان جهت ترویج و تبلیغ توافق هسته‌ای با ایران برمی‌دارد.

این گروه که ریاست آن را معاون مشاور امنیت ملی اوباما یعنی «بن رودز» بر عهده داشته است، نه‌تنها با برخی خبرنگاران برای تبلیغ توافق هسته‌ای با ایران در تماس بوده، بلکه حامی مالی بسیاری از مؤسسات رسانه‌ای و افراد مرتبط با این پرونده نیز بوده است؛ از رادیو ان‌پی‌آر گرفته تا رسانه‌های دیگر. البته در این گزارش نام یک ایرانی نیز مطرح شده است؛ کسی که طی 12 سال اخیر نام او با پرونده مذاکرات بر سر برنامه هسته‌ای ایران گره خورده است.

در این گزارش، نام «سیدحسین موسویان»، سخنگوی سابق گروه مذاکره‌کننده هسته‌ای ایران که هم‌اکنون در دانشگاه پرینستون آمریکا تدریس می‌کند و صاحب کرسی پژوهشی است؛ مطرح و گفته شده از او در ازای حمایت از توافق هسته‌ای، حمایت مالی شده است.

براساس این گزارش، این افراد و موسسات به ‌صورت مستقیم و غیرمستقیم از حمایت‌های مالی کاخ سفید دراین‌باره بهره برده‌اند.

گزارش آسوشیتدپرس که پنجشنبه گذشته منتشرشده است، می‌گوید: کاخ سفید مستقیماً اقدام به حمایت مالی از این افراد و مؤسسات رسانه‌ای نکرده اما با صندوقی به نام «پلاشرز» توافق کرده و همکاری مشترکی را آغاز کرده است که در نهایت هدف اصلی آن حمایت از سیاست‌های کنترل سلاح اوباما بوده است. هدف اصلی این صندوق، همان‌طور که در سایت آن نیز اشاره‌ شده است، «ایجاد دنیایی امن از طریق توسعه سرمایه‌گذاری در طرح‌هایی با هدف کاهش و درنهایت نابودی ذخایر هسته‌ای جهان است».

بن رودز در همین‌باره به نیویورک‌تایمز گفته است:‌«ما یک اتاق پژواک برای توافق هسته‌ای با ایران ایجاد کردیم و از گروه‌های خارج از کاخ سفید مانند پلاشرز نیز استفاده کردیم و این گروه کمک زیادی به ما کرد که پیام رئیس‌جمهور به ‌صورت مؤثری شنیده شود».

بر اساس گزارش آسوشیتدپرس، آنچه مربوط به حسین موسویان است، یک رقم 70 هزار دلاری است به گونه‌ای که این موسسه به دانشگاه پرینستون 70 هزار دلار کمک مالی کرده است تا با این مبلغ از حسین موسویان، سخنگوی تیم مذاکره‌کننده حسن روحانی در دولت اصلاحات که هم‌اینک در این دانشگاه تدریس می‌کند، حمایت کند تا «تحلیل‌ها، انتشارات و مدیریت سیاست‌گذاری را در ارتباط با دیگر عناصر درگیر در مذاکره با ایران داشته باشد». در واقع این کمک مالی برای حمایت موسویان از توافق هسته‌ای اختصاص داده شده است.

 

*سیدحسین موسویان کیست؟!

سیدحسین موسویان مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای سابق و از اعضای مؤسس حزب اعتدال و توسعه است.

موسویان در دولت هاشمی رفسنجانی سفیر ایران در آلمان و در دولت اصلاحات معاون دبیر شورای عالی امنیت ملی و عضو هیئت مذاکرات هسته‌ای به سرپرستی حسن روحانی در حوالی سال‌های 82 تا 84 بود.

مذاکراتی که بعدها به شکست انجامید و منصه‌هایی همچون بیانیه سعدآباد و توافق پاریس نیز داشت.

موسویان: اگر شما نظرسنجی یک ماه پیش گاردین را که آنلاین مطرح کرد که توافق هسته‌ای ژنو که به دست آمد دلایل‌اش چه بود؟ اولین دلیل را روشنگری‌ها و مقالات و سخنرانی‌های من می دانند.

موسویان در سال 1386 در حالی‌که معاونت مرکز تحقیقات استراتژیک را به عهده داشت به اتهام «اخلال در امنیت ملی» از سوی وزارت اطلاعات بازداشت و سپس به 2 سال حبس تعلیقی و 5 سال محرومیت از خدمات دولتی محروم شد.

او سپس به آمریکا رفت و تحت عنوان «پژوهشگر» در دانشگاه پرینستون مشغول فعالیت شد.

وی در طول این مدت و تاکنون بین ایران و آمریکا در رفت و آمد است و در سخنرانی‌ها و نوشته‌های خود در مجامع و رسانه‌های مختلف پیرامون روابط ایران و آمریکا به ارائه نظر و تحلیل می‌پردازد.

 

*آنچه موسویان برای تحقق برجام و دفاع از روحانی گفت

در کنار گزارش آسوشیتدپرس اما نگاهی به آنچه که حسین موسویان طی قریب به 2 سال گذشته برای تحقق توافق نهایی میان دولت یازدهم ایران و کاخ سفید و ایضاً دفاع از روحانی انجام داده است؛ می‌تواند محل تأمل باشد.

گفته‌ها، مصاحبه‌ها و نوشته‌هایی که خوانش آنها در کنار یکدیگر به راحتی و دقیقاً به جویندگان حقیقت اثبات می‌کند که محل خرج‌کرد بودجه 70 هزار دلاری کاخ سفید برای قالب کردن برجام در کجا بوده است.

برجامی که البته تاکنون دستاوردی «تقریباً هیچ» برای مردم ایران داشته، دولت روحانی برای اجرای آن صراحتاً از برخی خطوط قرمز نظام عدول و عبور کرده است و مسئولان پیگیری آن نیز تصریح کرده‌اند که شروط وضع شده از سوی رهبری نظام درباره برجام نقض شده است.

آنچه که در ادامه می‌خوانید، بخشی از گفته‌های سیدحسین موسویان درباره برجام و دولت برجام‌خواه یازدهم است که در پیشابرجام و پسابرجام منتشر شده‌اند...

 

***

_‌ این توافق بار تحریم‌ها را از روی دوش ایران برداشته است. همین که بار تحریم‌ها از روی دوش کشور و ملت ایران برداشته شود، مسلما باعث تقویت توان دفاعی ایران می‌شود...این که ما توقع داشته باشیم با این توافقنامه بلافاصله تمام تحریم‌های به ایران لغو شود غیر منطقی است، حتی کسانی که انتقاد می‌کنند نیز می دانند که چنین چیزممکن نیست که فورا به ما جنگنده F18 تحویل داده شود...دیدگاه من این است که اکنون زمان این است که بعد از دوران هسته ای، ایران و قدرت های جهانی یک همکاری نزدیک و فوق العاده جدی و کاری راجع به مدیریت بحران‌های منطقه‌ای شکل داده و آغاز کنند که طبیعتا آمریکا هم بخشی از مذاکرات باید باشد.

(سوم شهریور 94 در مصاحبه با خبرگزاری دولتی ایرنا)

_‌ می‌گویند ما فراتر از معاهده ان‌پی‌تی امتیاز داده‌ایم. من هم قبول دارم اما برای یک بازه زمانی مشخص...دسترسی نامحدود الزامی شده است البته این دسترسی تا زمانی است که اعتماد جامعه‌ بین‌المللی حاصل شود.

(31 فروردین 94_ گزارش ایسنا از سخنرانی موسویان در اشاره به تفاهم لوزان)

_ رئیس‌جمهور و وزیر خارجه آمریکا برای توافق هسته‌ای و پذیرش غنی‌سازی در ایران و رفع تدریجی تحریم‌ها جدی هستند و قصد بازی کردن با ایران را ندارند.

(چهارم دیماه 93 در گفت‌وگو با ایسنا)

_ آزمایش موشکی ایران قبل از اجرایی شدن برجام صورت گرفت. ایران پس از انجام آزمایش موشکی عنوان کرد که این آزمایش موشکی نقض برجام نیست، که سخن صحیحی است. در مقابل اما آمریکا و قدرت های بزرگ مدعی شدند که آزمایش موشکی مغایر قطعنامه 1929 شورای امنیت است و چون برجام اجرایی نشده ، لذا آن قطعنامه مشروعیت داشته است. به هر حال با این اتفاق شبهه جدی ایجاد شد. اگر من جای مسئولان بودم، آزمایش موشکی را بعد از اجرایی شدن برجام انجام می‌دادم که قطعنامه‌های قبلی منتقی شده بودند و شبهه‌ای هم بوجود نمی‌آمد.

(22 دیماه 94 در گفت‌وگو با سایت جماران)

_ من اعتقاد دارم که اوباما یک فرصت بود و هنوز هم هست و باید از این فرصت نهایت استفاده را کرد.

(12 دیماه 94 در گفت‌وگو با خبرگزاری آنا)

_ اگر اصول این توافق (برجام) توسط سایر کشورهای منطقه اجرا شود، طرح خاورمیانه عاری از سلاح هسته‌ای عملا تحقق خواهد یافت.

(روایت تسنیم از سخنرانی موسویان در کنفرانس سالانه وکلای آمریکا در 19 آبان 94)

_ دستآورد مهم توافق هسته‌ای، تقویت اعتدال گرایی در جهان است که قدرت را از دست تندروهای جنگ طلب در منطقه و جهان گرفت .

(روایت خبرگزاری ایلنا از سخنرانی موسویان در ایالات آمریکا در تاریخ 30 شهریور 94)

***

گفتنیست، حسین موسویان در بهمن‌ماه سال 92 (مدتی پس از توافق موقت ژنو) در مصاحبه با خبرگزاری تسنیم گفته بود:

من اگر نقشی را در دیپلماسی در 4 سال گذشته بازی کردم در «دیپلماسی عمومی» بوده است. در روشنگری افکار عمومی جهان غرب راجع به مواضع ایران بوده است. اگر شما نظرسنجی یک ماه پیش گاردین را که آنلاین مطرح کرد که توافق هسته‌ای ژنو که به دست آمد دلایل‌اش چه بود؟ 1. روشنگری‌ها و مقالات و سخنرانی‌های حسین موسویان  2. انتخاب آقای روحانی، 3. مواضع آقای کری و اوباما و...  یعنی آنها هم می‌دانند که من در صحنه دیپلماسی عمومی در عالی‌ترین سطوح رسانه‌ای اعم از نیویورک تایمز، واشنگتن پست، گاردین، فایننشیال تایمز، وال استریت ژورنال، سی‌ان‌ان، لوموند... فعال بودم، من صدها مقاله و صدها کنفرانس و سخنرانی انجام داده‌ام. بسیاری از سخنرانی‌های من در آمریکا مستقیم از طریق تلویزیون پخش می‌شد. من در سانفرانسیسکو یک سخنرانی داشتم که بیشتر عمومی بود و از 250 شبکه تلویزیونی و رادیویی آمریکا پخش می‌شد...

نتیجه‌گیری:

آنچه که در پرونده حسین موسویان بوقوع پیوسته، پیش از این برای کسان دیگری از اصلاح‌طلبان نیز رخ داده است.

نامه جمعی از اصلاح‌طلبان به آمریکا در دولت اصلاحات مشهور به «نامه 2003» که طی آن بر عقب‌نشینی دولت وقت ایران و تسلیم در مقابل کاخ سفید تأکید شد، حضور عطاء‌الله مهاجرانی، زینت‌الوزرای کابینه اصلاحات در اجلاس سعودی الجنادریه، دریافت کمک غربی _ عربی توسط فتنه‌گران در سال 88 و دریافت کمک نقدی مهاجرانی از سوی سفارت عربستان بخشی از این رخدادها هستند.

اکنون سؤال اینجاست که آیا رفتارهای دیگری نظیر تأکید بر خروج حزب‌الله از سوریه، عبور از خطوط قرمز نظام، وجود روابط پنهانی که بن رودز و شرمن از آنها خبر می‌دهند، موضع‌گیری معارض با سیاست‌های کلان نظام و حضور بی‌رویه در شورای روابط خارجی آمریکا برای سخنرانی و پرسش و پاسخ! نیز می‌تواند نشانه‌هایی از دریافت پول‌های جدید، کرسی‌های دیگر دانشگاهی در آمریکا و یا مقولات بعدی باشد...؟!

*سایر منابع گزارش: مشرق، تسنیم

انتهای پیام/

این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری فارس در وب سایت منتشر خواهد شد پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد
Captcha
لطفا پیام خود را وارد نمایید.
پیام شما با موفقیت ثبت گردید.
لطفا کد اعتبارسنجی را صحیح وارد نمایید.
مشکلی پیش آمده است. لطفا دوباره تلاش نمایید.

پر بازدید ها

    پر بحث ترین ها

      بیشترین اشتراک

        اخبار گردشگری globe
        اخبار کسب و کار تریبون
        همراه اول